fbpx
Acasă Interviuri Prof. univ. dr. Radu Deac, diplomă de excelență pentru toate viețile salvate

Prof. univ. dr. Radu Deac, diplomă de excelență pentru toate viețile salvate

Nu mai puțin de 70 de transplanturi de cord cu o rată de supraviețuire remarcabilă, mii de intervenții chirurgicale de maximă dificultate și generații întregi de profesioniști de excepție formați pentru binele pacientului român. Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș a celebrat recent 45 de ani de la prima intervenție pe cord deschis din Târgu-Mureș, a doua de acest fel din România, eveniment la care au participat cei mai renumiți profesioniști din țară și din străinătate.

Nu trebuie să ne temem de cuvintele mari. La nivelul României, reușita de la Târgu-Mureș din 5 aprilie 1973, data primei intervenții chirurgicale pe cord deschis din Transilvania, a doua la nivel național, a fost un succes răsunător. Această realizare extraordinară a stat nu doar la baza dezvoltării Institutului Inimii din Târgu-Mureș, dar și a dezvoltării întregului centru universitar mureșean.

Succesul a fost posibil grație unei echipe medicale cu un mare entuziasm și o puternică dorință de a înfrânge dificultățile. Institutul mureșean este al doilea astfel de centru din România care s-a ocupat de acest domeniu, grație și contribuției de pionierat în dezvoltarea specialității a profesorului de la care a plecat această ”aventură”, prof. univ. dr. Radu Deac.

Articolul continua mai jos

Și dacă la acel moment intervenția a fost cu adevărat o aventură, astăzi Institutul Inimii a ajuns la un nivel corespunzător secolului XXI.

”Astăzi, transplantul cardiac, prelevarea de organe, intervenţiile chirurgicale inovatoare, respectiv tehnicile hibride, implantul de valvă aortică transcateter, montarea dispozitivelor de asistare mecanică ventriculară, fac parte din cotidianul Institutului”, a declarat dr. Klara Brînzaniuc, managerul Institutului.

Într-un moment aniversar de o armonie deosebită, prof. univ. dr. Radu Deac a vorbit despre cei 45 de activitate care au transformat Institutul mureșean într-un centru de referință al cardiologiei.

În opinia cardiologului, sărbătoarea nu a fost doar a mureșenilor, ci a cardiologilor din toată țara.

”Sunt copleșit de lucrurile frumoase spuse aici. Nu sunt eu cel care le merit, ci colectivul care în urmă cu 45 de ani a fost alături de mine la prima operație pe cord deschis din centrul Târgu-Mureș. Noi suntem oameni obișnuiți, chiar dacă facem lucruri neobișnuite. Facem lucruri pentru oameni”, a declarat Radu Deac.  

Profesorul s-a arătat în schimb încântat de participarea la eveniment a unui mare număr de studenți și tineri medici, care i-au amintit de primele lui zile de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.

O amintire cu totul specială a renumitului cardiolog este acea primă operație pe cord deschis de la Târgu-Mureș, operație care, în data de 5 aprilie 1973, a lansat o nouă etapă în istoria medicinei românești în general și a cardiologiei în special.

”Atunci, în 5 aprilie 1973, am avut ocazia să facem prima operație pe cord deschis, pacientul fiind un congenital adolescent, aproape adult. Acum, P.D. a trecut deja de 60 de ani, trăiește în zonă, pe valea Mureșului și este sănătos. Prezența lui alături de noi a contat foarte mult în toți acești ani, dar a fost și un simbol al performanței care în acele vremuri de început a contat foarte mult”, a arătat prof. univ. dr. Radu Deac.

Autoritatea unui chirurg se construiește în sala de operație. Pe de altă parte, medicina de mare performanță costă.

”Acest transplant cardiac am vrea să-l îmbogățim cu adoptarea unor noi tehnici de donare cardiacă. Noi suntem foarte în urmă. Transplanturile cardiace în România sunt doar de 2 cifre și trebuie făcut ceva. Ar fi mare nevoie de acel aparat care ține inima în activitate 10-12 ore după recoltare și o resuscitează dacă se oprește,  permite determinarea parametrilor mecanici și poate fi transportat la mari distanțe (dispozitiv utilizat în mai multe state europene, precum și în Australia, Canada, ș.a.m.d.- n.red.). Cea mai mare speranță în domeniul transplantului cardiac este însă acel donator în stop cardiac”, a subliniat Radu Deac, mulți ani președinte al Agenției Naționale de Transplant.  

În numele tuturor pacienților recunoscători, pentru toate viețile salvate, pentru școala medicală înființată la Târgu-Mureș, pentru modul în care a luptat pentru înființarea și reînființarea Institutului Inimii, precum și pentru perseverența cu care a reușit să înfrângă sistemul și a dus instituția mureșeană la nivelul de performanță din prezent, prof. univ. dr. Radu Deac a fost recompensat cu diploma de excelență pentru întreaga activitate.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,938FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Totul despre anxietate. Ce este și ce metode de tratament există

Ruxandra Comșa, Psiholog clinician & Formator explică pas cu pas ce este...

Tulburările alimentare – Simptome, cauze, factori de risc, prevenție

Având o complexitate ce depășește cu mult preocuparea de "a mânca", tulburările alimentare sunt...

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic - ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul...

Ce este dependența de internet? Tipuri, efecte negative, tratament

Ce este dependența de internet? Cu toate că internetul este astăzi parte integrantă a...

Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog....