Doctorul Dan Fărcaş, bolnav de Parkinson, ameninţă cu greva foamei

Doctorul Dan Fărcaş de la Clinica Medicală III din Târgu-Mureş a adresat o scrisoare deschisă tuturor factorilor de decizie din sănătate, întregii comunități medicale şi tuturor celor care vor citi rândurile acestea. Cu promisiunea că vom reveni cu amănunte de la Doctorul Dan Fărcaş pe parcursul desfăşurării acestui demers disperat, vă invităm la sprijn şi, de ce nu, la atitudine civică. Şi asta nu pentru că domnia sa este unul din medicii care luptă cu boala Parkinson pentru a fi alături de pacienţii şi studenţii care îi trec an de an prin mână, ci pentru că solidaritatea este, probabil, unul din cele mai umane reacţii pe  care le puteam avea într-o lume în care incompetenţa domenşte alături de indiferenţă.

Cu legile în mână, dreptatea umblă cu capul spart

Motto

-… jumătate din viața mea „s-a petrecut” în clădirea de pe strada Revoluției, nr. 35 …

Într-o țară din care la fiecare 6 ore pleacă un medic, o țară din care au plecat 43000 de medici, o țară în care „criza de medici specialiști” este evidentă… eu, Dan Fărcaș, medic primar cardiolog, singurul medic târgumureșean laureat al Premiului Colegiului Medicilor din România – premiul „Dr. Alexandru Pesamosca” la categoria „Medicul Implicat”, ediția a VI-a, 2014, diagnosticat cu boala Parkinson din 1989, sunt împiedicat – printr-o atitudine de discriminare profesională față de o persoană cu dizabilități – să practic medicina conform pregătirii profesionale, de medic cardiolog, în sistemul public de sănătate, al cărui angajat sunt.

- Articolul continua mai jos-

Totul datorită necuprinderii mele în contractul cu CJAS (Casa de Asigurări de Sănătate!) ca medic prestator de servicii clinice, în ciuda avizului de liberă practică ca medic primar cardiolog, angajat al sistemului public de sănătate, eliberat de Colegiul Medicilor din Romania (CMR), filiala Mureș, încălcându-se prevederile Constituției României și ale Legilor 206/2004 privind exercitarea profesiei de medic, 95/2006 legea spitalelor actualizată și ale Legii 200/2004 actualizate la 6.12.2017 privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate.

Dr. Dan Fărcaş în „meandrele concretului”

Deși sunt încadrat ca medic primar cardiolog, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș (SCJU) din 2001, cu o vechime în muncă din 1992 sunt limitat datorită unei decizii administrative neconforme să îmi exercit profesia conform pregătirii profesionale, de medic cardiolog, fiind redus, după 25 de ani de practică medicală, la statutul de „servitor” – medic cu competențe limitate – prestator de servicii paraclinice celorlalți medici specialiști sau primari din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș!

Continui să activez (lucrez) „la negru” în Cl Med III, tolerat de către colegii de disciplină

Datorită acestei greșeli administrative, neremediate până în acest moment, mi-am pierdut calitatea de medic prescriptor (medic curant) prestator de servicii clinice. În ciuda demersurilor mele care durează de câțiva ani, a avizului favorabil al Consiliului de Administrație al SCJU Mureș, a avizului favorabil, a susținerii și a recomandării Consiliului de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș (UMF) la care se adaugă și recomandarea Ministrului Sănătății nu s-a remediat această situație, nu s-a schimbat nimic. Continui să activez (lucrez) „la negru” în Cl Med III, tolerat de către colegii de disciplină, în condiții de discriminare, acționând ca un medic cu competențe limitate(!!!), fără a avea dreptul de a semna acte oficiale, fără dreptul de a face prescripții la farmacie sau la externarea bolnavului, fără dreptul de a elibera concedii medicale, cu toate că sunt angajatul SCJU în calitate de medic primar cardiolog.

Nu s-a găsit (de 16 ani) o fracțiune de normă disponibilă pentru mine

În Secția Clinică Medicină Internă III (Clinica Medicală III) unde sunt prezent de 25 ani, unde am fost stagiar și rezident, locul care este sediul normei mele didactice, locul unde ar trebui să fie integrarea clinică… nu lucrez cu „forme legale”!!! Pentru că nu a existat și nu s-a găsit (de 16 ani) o fracțiune de normă disponibilă pentru mine!!!
Ocup din 2007 funcția de medic șef al Laboratorului de Explorări Funcționale Neinvazive din cadrul SCJU; funcție cu care am fost investit, ca urmare a competențelor, calificărilor și ale preocupărilor profesionale și științifice.

Un simplu cadru didactic lipsit de obiectul muncii lui – bolnavul

În calitate de medic primar cardiolog am nevoie de un loc unde să îmi pot exercita profesia de medic ca și cardiolog, conform drepturilor conferite legal de specialitatea dobândită, loc pe care momentan îl ocup „la negru.” Un loc unde să îmi desfășor activitatea integrată (atât didactică cât și cea medicală, diagnostică și terapeutică) în concordanță cu norma de predare, la Disciplina Medicină internă III, în relație contractuală cu CJAS ca prestator de servicii clinice, în calitate de medic curant, pentru a mă putea bucura de experiența profesională a medicului, fără a fi supus discriminărilor prin limitarea administrativă a actului medical.

Mai ales că nu este etic să fiu transformat din clinician, cadru de predare a unei discipline clinice, titular al cursului de Semiologie medicala, disciplina a cărei asimilare nu se poate face altundeva, decât la patul bolnavului… într-un simplu cadru didactic lipsit de obiectul muncii lui – bolnavul – datorită unor decizii neconforme.

- Articolul continua mai jos-

Aducerea la conformitate… NU AR FI NIMIC ALTCEVA DECÂT OFICIALIZAREA UNEI STĂRI DE FAPT CARE DUREAZĂ DE 25 DE ANI!!!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari