fbpx
Acasă Fapt divers Inovație a cercetătorilor clujeni privind implanturile cranio-faciale. Invenția este în curs de...

Inovație a cercetătorilor clujeni privind implanturile cranio-faciale. Invenția este în curs de brevetare

Invenția, depusă deja la OSIM spre brevetare, reprezintă unul dintre cele mai importante rezultate ale proiectului PECIFCO (Implanturi cranio-faciale personalizate obținute prin prototipare inovativă 3D din materiale compozite ranforsate cu fibră de sticlă – Materials and fabrication method of fiber reinforced composite custom-made cranio-facial implants), condus de conf. dr. Horațiu Rotaru, în perioada 2014-2017. În acest proiect multidisciplinar au fost implicate cinci entități din România, dintre care trei universități clujene cu tradiție în cercetare și inovare, respectiv Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Universitatea “Babeș Bolyai”, prin Institutul de Cercetări în Chimie “Raluca Ripan” și Universitatea Tehnică, precum și doi parteneri industriali. Autorii acestuia sunt Alexandru Horațiu Rotar, Grigore Băciuț, Mădălina Anca Lazăr, Cristina Prejmerean, Mărioara Moldovan, Doina Prodan, Nicolae Bâlc și Paul Bere.

“Pornind de la expertiza anterioară a partenerilor, proiectul și-a propus să realizeze o nouă și pertinentă abordare în chirurgia defectelor osoase ale teritoriului cranio-maxilo-facial prin încercarea de a implementa în uzul clinic, pe scară largă, implanturile personalizate care să deservească, într-o manieră mai bine adaptată, nevoile pacienților. Implanturile personalizate, prin calitățile lor reconstructive, pot fi folosite ca să substituie osul pierdut/alterat ca urmare a evoluției unei patologii mai frecvent traumatice, dar și tumorală sau malformativă. Necesitatea de a folosi implanturi personalizate în rezolvarea unor cazuri complexe este tot mai mult acceptată ca realitate a medicinii moderne, direcție spre care ar trebui să evolueze și serviciile de asistentă medicală oferite în țara noastră”, a precizat, pentru Ziar Medical, Mădălina Anca Lazăr, reprezentant UMF Cluj, unul dintre autorii proiectului.

Având experiență în domeniul implaturilor medicale personalizate – primul implant cranio-facial personalizat în România, în anul 2003; implementarea în uzul clinic curent a implanturilor cranio-faciale personalizate  fabricate din PMMA, echipa UMF a reușit, alături de partenerii săi, să dezvolte o nouă compoziție de material destinat obținerii de implanturi cranio-faciale tridimensionale personalizate, caracterizată prin proprietăți biologice și mecanice superioare, cu rezistentă crescută la înmuiere și la acțiunea microorganismelor. De asemenea au fost rezolvate procedeele tehnologice prin care materialul să poată fi modelat în formă complexă, tridimensională, predefinita, specifică defectelor osoase de reconstruit.

„Materialul este un compozit, alcătuit dintr-o matrice organică, polimerică, pe bază de monomeri dimetacrilici și uretandimetacrilici aromatici și alifatici, ranforsată cu o țesătură bidirecțională de fibre de sticlă E. De asemenea, în rășina de impregnare sunt prezente hidroxiapatită, oxidul de zirconiu și gentamicina. Materialul în sine are caracteristici care îl recomandă în reconstrucția defectelor osoase craniene critice, fiind superior materialelor alloplastice folosite în prezent în același scop. Sunt relevante mai ales aspectele legate de lipsa transmiterii variațiilor termice, de rezistență la șocuri, de ușurință de modelare și costurile reduse ale procesării, de posibilitatea de a fi sterilizate fără a li se modifica proprietățile, de posibilitatea de a fi fixate mecanic la situsul receptor, de efectele antimicrobiene și de reacțiile biologice favorabile pe care le produce asupra celulelor și țesuturilor vii”, adaugă autorii proiectului.

Metoda de fabricație prin tipărire 3D indirectă dezvoltată de către echipa UTCN conferă posibilitatea de a transforma materialul într-un implant personalizat, într-un timp scurt și la un cost rezonabil.

Prin prisma tuturor acestor avantaje, implementarea acestei noi metode intervenționale va îmbunătăți calitatea vieții la un număr mare de pacienți, răspunzând excelent la toate expectanțele din domeniu și fiind competitivă la nivel european.

Autorii lucrării au primit Diploma de Excelenţă şi Medalia de Aur, The Politehnica Innovation Award, Diploma de Excelenţă din partea USAMV Cluj-Napoca şi Medalia de Aur a Universităţii Tehnice a Moldovei în cadrul Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” 2018.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,726FaniÎmi place
320AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături...

Dosarul diabetului: Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul

Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul și ar trebui să se...

Consilierea nutrițională în cancerul de sân

Consilierea nutritionala în cancerul de san este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Este...

Efectul placebo – beneficiile studiilor clinice pentru pacienți

„Placebo” este  un cuvânt și o noțiune despre care mai toată lumea crede că...

Varicele, la confluența dintre estetic și suferință

Varicele reprezintă o mare problemă a zilelor noastre, atât din punct de vedere fizic,...

Artrozele șoldului – tratament și recuperare

Articulația soldului la om îndeplinește funcții complexe, de suport a greutății corporale, permițând în...