scaun medical

Reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul unei societăți comerciale din municipiu, au realizat un scaun de lucru la PC cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale. Invenția este la stadiul de prototip, fiind apreciată și premiată la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Pro Invent desfășurat la Cluj-Napoca. Scaunul are menirea de ne a ajuta să suportăm statul la birou timp de multe prin destinderea coloanei vertebrale.

„Scaunul medical pe care noi l-am numit «scaun pentru destinderea coloanei vertebrale» folosește conceptul de elongație; acesta te ajută să suporți statul la birou timp de multe ore când lucrezi prin destinderea coloanei vertebrale. Este un prototip care l-am făcut în universitate cu sprijinul unei societăți comerciale din Sibiu care ne-a ajutat la realizarea lui. Așadar, scaunul este realizat de ingineri în colaborare cu medicii, este un prototip, acum căutăm investitori, căutăm pe cineva să fie interesat, poate poate reușim să îl comercializăm; până la urmă este util, foarte util, foarte multă lume are probleme cu spatele, cu coloana vertebrală”, a declarat, pentru Ziar Medical, prof. univ. dr. ing. Mihail Aurel Țîțu, reprezentant al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, director al Centrului Regional al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci și al Oficiului European de Brevete de la Munchen, manager al Centrului European PatLib din Sibiu.

Scaunul este concepută de la zero, inventatorii au ‚gândit’ niște mișcări verticale ale unor suporți care se atașează sub braț, ridicând pe cel care stă pe scaun, realizând o elongație a coloanei. Pentru moment totul se află la stadiul de prototip.

„Mai departe după prototip urmează seria zero, adică un număr de câteva exemplare făcute, testate, după care ar urma seria mică, mijlocie, mare, depinde de interes… Problema la noi este faptul că inventatorul trebuie să inventeze, nu el trebuie să facă neapărat transferul de tehnologie. Asta este menirea lui – să inventeze, să facă produsul și să îl ofere mai departe unui centru de transfer tehnologic care să îl introducă în industrie. Problema la noi este că implementarea aceasta, transferul acesta de tehnologie este foarte, foarte mic, din ce știu eu, și sper să nu greșesc, este undeva de sub 1%”, a explicat prof. univ. dr. ing. Mihail Aurel Țîțu.

Scaunul pentru destinderea coloanei vertebrale a câștigat unul dintre cele patru premii speciale în cadrul celei de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Pro Invent, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca (UTCN), desfășurată la sfârșitul lunii martie. De reținut este faptul că ediția din acest an a avut cea mai numeroasă participare internațională de până acum.

RECOMANDĂRI ZM:  Experiment pe oameni, cu celule stem, pentru boala Parkinson

„Am venit la acest salon a 12-a sau a 13-a oară, anul acesta am venit cu 10 invenții brevetate, două din domeniul medical, două dispozitive medicale care se folosesc la Secția Chirurgie 2 din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu de către profesorul Dan Sabău, am venit cu trei invenții brevetate din domeniul alimentației și restul până la 10 sunt invenții din domeniul mecanic, combinat cu una din medicină și mă refer la acest scaun medical. Celelalte două invenții medicale se referă la un dispozitiv de aspirație a unor elemente, să zicem, nedorite din corp din cadrul unei operații și a doua tot ceva asemănător vizavi de colectarea unor chisturi hidatice hepatice de ovar, aceste două dispozitive se folosesc efectiv în operație chiar dacă sunt tot niște prototipuri. Mai avem o husă de protecție pentru card, pentru a nu putea fi clonat.  Mai avem un batiu deschis, un batiu pentru mașini, unealtă care oferă o mai bună stabilitate vizavi de vibrații și așa mai departe. Mai avem o bancă încălzită pentru că sunt anotimpuri pe care nu poți să stai pe o bancă în parc și poate că ar putea fi implementat așa ceva! Mai sunt trei invenții brevetate din domeniul alimentar, un suc mai special din soc, altul din afine”, a adăugat prof. Mihail Aurel Țîțu.

Potrivit acestuia, din păcate, prea puține companii din România pun accentul pe tot ce fac inventatorii la astfel de saloane.

„Numai la Cluj-Napoca anul acesta am putea selecta un număr de invenții care sunt convins că ar putea fi implementate pe piața românească, chiar dacă nu putem să le producem din anumite motive. În general, în țările dezvoltate, orice lucru nou se protejează și se încearcă și aplicarea lui, pentru că invenția nu trebuie să stea într-un sertar, am mai spus asta, invenția trebuie utilizată, trebuie să aducă bani! Acesta este scopul și aici japonezii învață de la grădiniță acest lucru; din acest punct de vedere, cel mai mare procent de aplicabilitate este Japonia, China, urmează Statele Unite, iar Europa e puțin mai departe”, a conchis prof. Mihail Aurel Țîțu.

2 COMENTARII

  1. Bunä tuturor “Inventatorilor”… in special domnilor: Ing.Märgineanu si ginerelui säu Ing.Moldovan !!
    Plagiatori de seamä !!… Nu numai Ideea, dar si inventia in sine ,este copiatä,multiplicatä,reprodusä si scoasä acum/aici, ca nouä Inventie, ce le-ar apartine bineinteles exclusiv dumnealor ! (i-am väzut/recunoscut in film)…si aici, se ascund intr-o multime de specialisti,la care poate, tot ei, au avut nevoie de dumnealor,ca si de mine acum vre-o 6-7 ani in urmä.
    Le-am incredintat o astfel de lucrare/ Proiekt pt. realizarea tehnicä, acelor doi, mai sus amintiti,la care, pe mine, m-au tras/purtat cu aceastä lucrare in timp, mai mult de 10 ani, livrindu-mi in aceastä perioadä doar “desene animate” cu sisteme tehnice de pe vremea “19 Toamna”…. insä, au cules/furat informatiile de functionalitate si utilizare a proiectului, cu ce-a mai mare abilitate/hotie “PROFESIONALÄ”. Ca märturie, pot aduce aici totodatä , nu numai sute de E Mailuri, in perioada in care am lucrat impreunä si cu alti colaboratori in acelasi timp bineinteles, dar mai mult, numeroase firme la care am lucrat ,in acea perioadä la proiect, atit din sibiu si din imprejurimi, precum si din tarä, germania, cu preponderentä din münchen si alte localitäti de aici si din imprejurimi. Eu, nu numai cä lucrez in acest domeniu de mai multe deceni,mai bine zis (de o viatä) ca specialist cu recunoasteri internationale : Brevete,Inventi,lucräri stiintifice etc. dar mai mult, sint si Autorul practic al
    multor proiecte in acest domeniu. Iar,aceastä copiere (mai bine zis) furt intelectual, trebuie – aici arätat !
    Dacä dumnealor, nu-si retrag la timp si vor intoarce inapoi ce au furat,vor fi cu sigurantä -actionati legal !

  2. Ca drept la replica, si daca mai stie cineva ce este aceea prezumtie de nevinovatie, o prima formulare: daca noi (Marginean si Moldovan) am copiat o lucrare a d-lui Olaru, insemneaza ca exista si originalul (pe care l-am “copiat). Sa arate originalul !!! (Din orice lucrare publicata sub numele d-sale, sau brevet de inventie propriu). Si daca se vede ca este copie (desigur, neintentionata) ceea ce am facut noi, n-avem decat sa recunoastem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here