Asociaţia Sportivă Mereu împreună pentru Oameni organizează pe 21 aprilie, la IDM Club Bucureşti, a patra ediţie a Competiţiei Naţionale de Biliard în Scaun Rulant, cel mai mare eveniment sportiv de acest gen pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii din România. Invitat special: Fred Dinsmore, multiplu campion European şi mondial la billiard şi snooker în scaun rulant, care va juca un meci demonstrativ împotriva Andreei Berecleanu. Evenimentul este desfăşurat sub egida Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), iar accesul este gratuit.
Cu intrare liberă, atât pentru competitori, cât şi pentru public, competiţia este deschisă în egală măsură jucătorilor profesionişti de billiard şi amatorilor. Concursul la categoria Bila 9 se va juca în piramidă dublă, fiecare jucător având două şanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători (în funcţie de numărul de participanţi) de unde orice meci va fi eliminatoriu până la încheierea concursului. Regulamentul complet este disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului. La finalul concursului, toţi concurenţii vor participa la tombola dotată cu numeroase premii. Ediţia din 2017 a campionatului, cea mai amplă de până acum, a reunit peste 70 de participanţi din toată ţara, iar donaţiile şi sponsorizările s-au transformat în scaune cu rotile şi alte echipamente şi dispozitive medicale care ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu acest tip de dizabilitate.
De două ori European Masters Champion, irlandezul Fred Dinsmore, invitatul special din acest an al competiţiei este un adevărat recordman. Deţine 6 titluri mondiale supreme la billiard în scaun rulant (9 bile, blackball şi snooker) şi alte 5 cupe de aur la nivel european. Fred joacă billiard în scaun rulant din 1991 şi concurează frecvent cu jucători care nu au dizabilităţi locomotorii. Este un adevărat exemplu de consecvenţă şi determinare, demonstrând că sportul se bazează în primul rând pe gândire şi voinţă. Din 1993, pasiunea sa l-a purtat în săli de competiţie din toată lumea, unde a acumulat nenumărate trofee. în viaţa personală, conduce cu succes un business online de distribuţie de echipamente de billiard şi-şi petrece timpul cu Louis, bichonul său.
‘Fiecare ediţie a Competiţiei Naţionale de Biliard în Scaun Rulant ne aduce o bucurie cum rar întâlnim. Emoţia de ne revedea an de an cu prieteni buni, cu familiile lor, într-un demers firesc, cu un pas mai aproape de normalitate, ne face să zâmbim şi să trecem mai uşor peste greutăţile inerente organizării unui eveniment de asemenea amploare. Pe lista noastră de priorităţi se află înfiinţarea unui centru de traininguri motivaţionale pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii cauzate de accidente. Pe termen lung, ne dorim transformarea biliardului în scaun rulant în sport paralimpic – suntem unicii promotori ai acestei discipline în România. E o confirmare dragă inimii noastre că an de an, interesul participanţilor este în creştere. Mulţumesc sponsorilor şi partenerilor care se strâng tot mai mulţi în jurul nostru’, spune Irina Văcărean, Preşedinta Asociaţiei Sportive Mereu împreună pentru Oameni.
Adrian Mocanu (campion naţional, 2017): ‘Am fost foarte fericit când am câştigat anul trecut. Era pentru prima dată când participam la o asemenea competiţie, şi mai jucasem biliard foarte rar. îmi plac sporturile, fac baschet de performanţă în echipa naţională a României în scaun rulant şi înot. în finală am jucat împotriva celui mai bun prieten al meu, un jucător mult mai experiment şi am învins datorită stăpânirii de sine. Biliardul e un joc al minţii, dar mai ales al curajului’.
‘Cred că este cea mai frumoasă manifestare sportivă dedicată nouă, persoanelor cu dizabilităţi. Ne întâlnim aici în număr foarte mare şi sunt convinsă că în afara întrecerilor sportive, între noi se leagă prietenii’, afirmă Paula Cristea, participantă la competiţia din 2016.
‘Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România este alături de Asociaţia Sportivă Mereu împreună pentru Oameni încă de la prima ediţie a Competiţiei Naţionale de Biliard în Scaun Rulant. Facem toate demersurile posibile pentru a sprijini sportivii cu handicap să facă performanţă şi avem convingerea că nu e departe momentul conturării cadrului fizic şi legislativ în acest scop’, declară Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.