Prof. dr. Horațiu Suciu despre primul transplant cardiac din 2018

O echipă de medici specialiști condusă de prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului, au realizat în cursul zilei de astăzi primul transplant de cord, după nouă luni de pauză din cauza lipsei de donatori.

Cordul a fost prelevat de la un bărbat în vârstă de 36 de ani, ce a suferit un accident vascular cerebral, iar donatorul este un bărbat în vârstă de 54 de ani din județul Galați, cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal, aflat de mai mult de un an în evidența clinicii. Cordul a fost prelevat la Spitalul Clinic Județean din Oradea de către o echipă de specialiști de la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș, condusă de dr. Cosmin Opriș. Pacientului i-au mai fost prelevați ficatul, rinichii și cornea. Operația a decurs bine, iar pacientul se află într-o stare foarte bună.

”Transplant nu am făcut de aproape un an și mă bucur că a fost o probă prin care am demonstrat că suntem pregătiți, întreaga echipă, și aici mă refer la toți medicii și asistentele, anesteziști, cardiologi, chirurgi, ne bucurăm și sperăm să fie cât mai multe intervenții pentru că sunt intervenții de înaltă specializare și înalt profesionalism”, a afirmat prof. dr. Horațiu Suciu.
Ultimul transplant cardiac efectuat la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș a fost efectuat pe data de 20 iunie 2017, de atunci echipa de specialiști din Institut nemaiavând nici o solicitare de prelevare de organe.

”Asta înseamnă că nu a fost niciun donator eligibil pentru cord. Din ceea ce știu eu nici pentru transplantul altor organe activitatea nu este foarte bună, mulțumitoare. Activitatea de transplant a scăzut foarte mult, este un lucru care ne îngrijorează și ne supără pentru că se fac mult prea puține transplanturi în România comparativ cu orice țară din Europa și eu consider că este păcat, pentru că resursa umană există și este vorba doar de o organizare mai eficientă a activității de transplant. Nu este posibil să fie atât de puțini donatori într-o țară ca România. (…) Avem mulți pacienți pe lista de așteptare care își pun speranțele în noi și nu pot să sper decât la îmbunătățirea atât a activității de transplant cât și a reflectării în media”, a adăugat prof.dr. Horațiu Suciu.

- Articolul continua mai jos-

Pe lista de așteptare se află în jur de o sută de pacienți, dintre care aproximativ 30 sunt pe lista de urgență. ”Aceasta listă de așteptare este în permanentă mișcare, numeroși pacienți se adaugă, alții decedează, dar undeva se menține în jurul cifrei de o sută dintre care pe lista de urgență sunt până în 30 și care sunt monitorizați permanent”, a explicat prof. dr. Horațiu Suciu.

11 transplanturi la 1 milion de locuitori în Croația, un transplant la 20 de milioane de locuitori în România

Potrivit medicului, în alte țări, precum Croația numărul de transplanturi de cord ajunge pe an la 40, iar în Italia, anul trecut s-au efectuat 250 de transplanturi.

”În Croația s-au efectuat cinci transplanturi în două săptămâni. Acum câteva zile am vorbit cu șeful chirurgiei cardiovasculare din Zagreb și au spus că au avut o activitate foarte încărcată, cinci transplanturi în două săptămâni. Oricum, ei fac aproximativ 40 de transplanturi într-un an ceea ce la o populație de 3-4 milioane înseamnă undeva 11 transplanturi la 1 milion de locuitori. La noi se face un transplant la 20 de milioane de locuitori”, a precizat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IuBCvT Tîrgu-Mureș. Medicul a mai spus că săptămâna trecută, în cadrul evenimentului organizat cu prilejul aniversării a 45 de ani de chirurgie cardiovasculară la Tîrgu-Mureș, a fost informat că în Italia s-au efectuat anul trecut 250 de transplanturi și, cu toate acestea, există o nemulțumire legată de faptul că numărul ar fi unul mic. ”Noi suntem mândri cu ceea ce reușim să facem la Tîrgu-Mureș. (…) În continuare, numeroși pacienți decedează din lipsă de organe și e vorba doar de organizare și bunăvoință din partea tuturor, pentru că un astfel de program poate fi ușor de pierdut deși a fost greu de început”, a mai spus prof. dr. Horațiu Suciu.

În ceea ce privește modul de alocare a cordului, medicul a susținut că există criterii foarte clare pe baza cărora se decide cine este receptorul transplantului și aceste lucruri sunt stabilite foarte clar în protocoalele clinicii pe care o conduce.

”Am chemat doi pacienți pentru că este o activitate contra cronometru și este riscant să chemăm unul singur, cardiologii noștri, în funcție de starea clinică a fiecărui pacient decid care este cel mai potrivit pentru transplant”, a explicat medicul. Pacienții sunt chemați în funcție de vechimea de pe lista de așteptare, dar nu numai în funcție de acest aspect, ci sunt chemați și pacienții în starea foarte rea. ”Cardiologii ţin lista de transplant, mă consult cu ei, ei decid împreună cu mine, dar accept sugestiile lor care este cel mai potrivit pacient, pentru că ei sunt cei care îi urmăresc şi îi monitorizează şi pun indicaţia de transplant. Acele lucruri care se vehiculează referitor la faptul că se iau pacienţi preferenţial sau anumiţi pacienţi sunt absolut ridicole. Aceste lucruri trebuie să fie deasupra unor bănuieli, sunt de acord că poate să se inducă în rândul populaţiei ideea că există anumite preferinţe dar, spre exemplu, pe acest pacient transplantat astăzi, l-am cunoscut azi dimineaţă. Acest lucru nu se întâmplă şi îi asigur pe pacienţi că tot ceea ce facem este să demonstrăm că la Tîrgu-Mureş se face medicină de performanţă şi pentru a salva cât mai multe vieţi”, a mai spus prof. dr. Horațiu Suciu.

În anul 2016 au avut loc 11 intervenții de transplant de cord, în 2017 a avut loc o intervenție iar în anul 2018, până în prezent, un singur transplant cardiac.

Alte articole:

Sorina Pintea: În maxim două luni vom avea o nouă lege a transplantului

- Articolul continua mai jos-

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari