Sănătate în doi paşi – Tiroida şi bolile ei

Organizaţia Studenţilor Medicinişti continuă proiectul de educaţie medicală “Medici Pentru Tine” cu câteva informaţii legate de glanda tiroidă , aduse de alţi doi membri Alexandru Mercea şi Danut Mihalca, ambii studenţi la Medicină Generala anul II, în cadrul UMF Cluj-Napoca.

student UMF Alexandru Mercea

Glanda Tiroida în două vorbe

Glanda tiroidă este localizată la baza gâtului şi are formă de fluture (cu doi lobi şi un istm). Principala ei funcţie este de a produce hormoni tiroidieni cu ajutorul iodului preluat din sânge. Aceşti hormoni au rol în dezvoltarea fizică şi psihică a copilului, alături de ceilalţi hormoni ai creşterii, şi de stimulare a metabolismului bazal prin efectul net catabolizant (intensifică arderile în organism şi consumul de oxigen).

Stiaţi că?

Nivelul de hormoni tiroidieni se modifică în fiecare anotimp pentru a se adapta la necesarul de căldură al corpului.

Student UMF Danut Mihalca

Dereglările de funcţionare ale glandei tiroide

Hipotiroidismul

Hipotiroidia reprezintă deficitul cronic de hormoni tiroidieni ca urmare a unei absențe sau insuficiente producții a acestora de către tiroidă. Principala cauză a hipotiroidismul este o problemă în sine a glandei tiroide și este numită hipotiroidism primar. Anumite medicamente sau anumite boli pot scădea funcția tiroidiană. Hipotiroidia poate apărea și în cursul tratamentului pentru hipertiroidie, după îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide. O altă cauză poate fi scăderea producției de hormon stimulator tiroidian (TSH) de către hipofiză (hipotiroidism central).

- Articolul continua mai jos-

Hipotiroidia este mai periculoasă la copii. Aceștia riscă să dezvolte probleme neurologice și fizice, incluzând retardul mental și nanismul. Dacă este detectată și tratată la timp, problemele severe pot fi prevenite.

În ceea ce privește adulții, simptomele sunt variate și pot fi vagi. Oboseala cronică si mixedemul sunt asociate cu hipotiroidismul. Indivizii care suferă de hipotiroidie pot prezenta pe plan fizic piele uscată, crampe musculare sau constipație. Pe plan psihic aceștia pot fi iritabili, pot suferi pierderi de memorie, lentoare şi depresie. Hipotiroidia încetinește metabolismul și afectează dezvoltarea, respectiv repararea unor părți ale corpului.

Tratamentul se face prin administrarea zilnică de tablete care înlocuiesc hormonii (exemplu: levotiroxina), dar asta, evident, numai la indicaţia medicului.

Glanda tiroida – Hipertiroidismul

În acest caz are loc o producere în exces de hormoni tiroidieni. Poate avea cauze: imunogene, cand organismul stimulează secreţia în exces (ex. boala Basedow) sau distruge încet glanda, eliberând hormonii produşi;

ne-imunogene, în caz de aport excesiv de iod, cancer tiroidian, noduli izolaţi (care secretă în exces faţă de restul glandei) ş.a.

Indivizii hipertiroidieni sunt de obicei zvelţi, dinamici şi hiperactivi în miscari. Sunt labili afectiv-emoţional, temperamentali, cu atenţie crescută şi irascibilitate.  Majoritatea prezintă guşă şi exoftalmie (protuzia globilor oculari). Au apetitul crescut şi senzaţii de sete, nu suportă căldura şi au transpiraţii (din cauza arderii rapide a alimentelor). Mai poate fi prezentă tusea seacă, tremorul şi reflexele accentuate. O problemă majoră o constituie hipertensiunea arterială, palpitaţiile şi ritmul rapid permanent al inimii.

- Articolul continua mai jos-

Tratamentul se face cu antitiroidiene de sinteză (ATS sau tireostatice; exemple: derivaţi de tiouracil), chirurgical sau prin radioiodoterapie (se administrează iod radioactive, care în timp va distruge ireversibil celulele hiperactive).

Alimentaţia

Necesarul zilnic de iod este de 200 micrograme, care poate fi absorbit pe cale digestivă, prin piele (unguente) sau prin plămâni (cura marină). Alimente care constituie surse de iod sunt peştele, fructele de mare şi în cantităţi variabile carnea, ouăle şi laptele. Substanţele guşogene pot fi găsite natural în varză, conopidă, rapiţă şi altele.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari