Se pare că studenții de la medicina militară sunt mai disciplinați, mai focusați și mai ambițioși decât colegii lor de la specializările civile, cel puțin așa reiese dintr-un mic studiu prezentat de una dintre studentele Institutului Medico-Militar în cadrul ediției cu numărul XXII ai Congresului Internațional pentru Studenți, Tineri Doctori și Farmaciști Marisiensis, desfășurat săptămâna trecută la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș.
După ce în urmă cu doar câțiva ani, mai precis în 2012, la UMF Târgu-Mureș erau doar 10 locuri destinate medicinei militare, număr crescut ulterior la 20, pentru anul universitar 2018-2019 vor fi scoase la concurs nu mai puțin de 100 de locuri.
”Locurile alocate sunt în funcție de nevoile crescute ale armatei. Altfel, medicina militară și cea civilă merg mână în mână, diferența dintre cele două este în modul de pregătire al studenților care, pe lângă pregătirea medicală de bază, au și module de pregătire medico-militară și militară pură”, a declarat locotenent-colonel medic Vicențiu Teodor Ghițescu, șeful catedrei de pregătire medico-militară din Târgu-Mureș.
Acesta a apreciat sesiunea de prezentări a mediciniștilor cu epoleți, a doua de acest gen organizată sub umbrela UMF, drept una cu siguranță frumoasă, și de un nivel științific corespunzător nivelului de pregătire al studenților.
Comandantul Institutului Medico-Militar, colonel medic, șef de lucrări, dr. Mihail Silviu Tudosie, a subliniat că dincolo de calitatea prezentărilor, astfel de evenimente sunt deosebit de importante pentru evoluția viitoare a studenților.
”În acest moment, foarte important este să reușească să-și învingă tracul, să iasă în față și să vorbească. Doar așa vor putea veni mai târziu cu lucrări de foarte bună calitate, cu adevărat performante. Pentru ei, important este faptul că se înscriu și, deși ați văzut că unii dintre ei sunt mai emotivi, au avut curaj să-și prezinte lucrările”, a precizat comandantul Institutului Medico-Militar.
Acesta a arătat că creșterea substanțială a numărului de locuri disponibile se datorează importanței acordate medicinei militare, pentru a putea asigura serviciul medical nu doar în armata română, cât și în întregul sistem de siguranță națională.
”Institutul medico-militar școlarizează și pentru Ministerul de Interne, cât și pentru Administrația Națională a Penitenciarelor. Este vorba nu doar despre o umplere numerică a efectivelor, ci în special de una calitativă. Oamenii trebuie să fie bine pregătiți, buni militari cât și buni doctori, trebuie să fie pregătiți pentru orice situație, atât în timp de pace cât și în timp de război”, a mai spus dr. Mihail Tudosie.
Deși recomandată drept un student remarcabil, tânăra serg. maj. Cătălina Andronache, studentă în anul IV, consideră că nu se deosebește prin nimic de colegii ei.
”Cu toții suntem la fel de ambițioși și disciplinați. Pentru fiecare dintre noi, medicina militară este o onoare și o reușită în sine. Nu doar finalizarea celor 6 ani de studii, ci chiar prezența noastră aici este un succes. Nu cred că notele sunt cele care ne definesc, ci atitudinea noastră. Chiar cred că atât colegii mei cât și eu suntem mândri că putem promova Institutul”, a declarat tânăra medicinistă.
Fără discuție, cariera de medic este una dintre cele mai nobile cu putință. Ce putea să îndrume totuși aceste tinere, multe dintre ele cu alură de fotomodele, să îmbine cariera medicală cu rigoarea milităriei? Cum vor putea face față la eventualele misiuni de pe teatrele operaționale?
”De mică am fost atrasă de cariera militară. Pentru mine, purtarea uniformei este o onoare în sine, ordinea, disciplina și respectul sunt de-a dreptul speciale, iar medicina militară cu atât mai mult. Deși nu am în familie nici medic, nici militar, medicina militară este chiar ce mi-am dorit. În ce privește teatrele operaționale, acestea reprezintă doar o încercare în plus prin care putem demonstra curajul care ne definește. Noi am venit aici ca să salvăm veți, cu atât mai mult cu cât salvăm viețile colegilor noștri care au decis să-și pună viețile în folosul patriei”, a spus studenta provenită din Suceava.
Interesul studenților față de medicina militară este în creștere de la an la an, speranțele fiind ca acest trend să se mențină și pentru viitorul an universitar.
În prezent, la UMF Târgu-Mureș au loc periodic activități de pregătire sportivă dedicate candidaților care vor susține admiterea la programul de studiu Medicină Militară. Începute în prima parte a lunii martie, următoarele sesiuni de pregătire vor avea loc duminică, 15 aprilie, respectiv 29 aprilie, în campusul UMF, începând cu ora 10.
Alte articole:
Medicul, un om bolnav şi radiera fermecată
Lipsa serviciilor sociale de suport pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală