Prevenirea obezității infantile. Dr. Camelia Bănuț: „La educație nutrițională suntem puțin deficitari! Nu toți elevii au cunoștințe despre proteine, vitamine sau minerale”

Prevenirea obezității infantile – Obezitatea infantilă este o adevărată epidemie, atât la nivel mondial, cât și în România, iar specialiștii trag semnale de alarmă în acest sens. Însă pentru a-l determina pe un copil să mănânce sănătos, acesta trebuie motivat. Dr. Camelia Bănuț, medic primar pediatrie și medic specialist în endocrinologie, derulează un program axat pe  obezitatea infantilă.

„Ne-am schimbat stilul de viață foarte mult, ni se pare că suntem activi dar, de fapt, din punct de vedere fizic suntem mult mai sedentari, alimentele sunt mai la îndemâna noastră și posibilitățile de alegere sunt foarte mari, marketingul este foarte agresiv pentru unele produse nesănătoase și atunci copii sunt primii afectați! Crește consumul de alimente, de calorii goale care sunt acele calorii neînsoțite de nutrienți, de vitamine, de minerale sau proteine; vorbim aici de dulciuri, fast-food. Copiii trebuie să învețe cum să-și aleagă ei mâncarea pentru că după o anumită vârstă primesc bani, au acces la magazine și trebuie să fie învățați cum să își aleagă alimentele, cum să citească etichetele”, a declarat dr. Camelia Bănuț.

Prevenirea obezității infantile – Potrivit specialistului, în școala românească se pune accentul pe unele materii la care se susțin examene și uităm, de multe ori, de partea aceasta a stilului de viață care trebuie și ea învățată, în familie și la școală.

„La educație nutrițională suntem puțin deficitari! Nu toți elevii de liceu au cunoștințe despre proteine, vitamine sau minerale. Pe internet găsim foarte multe informații din diferite surse, dar nu toate sunt corecte, iar tinerii nu știu ce să își selecteze dacă nu sunt avizați, ei se axează pe ceea ce li se pare mai credibil sau mai ușor de înțeles”, a adăugat medicul.

Prevenirea obezității infantile – De fapt problema este că în multe dintre unitățile de învățământ copiii mai mari nu au posibilitatea de a lua masa la școală, ei au multe ore într-o zi, cei mai mulți au program de dimineață, mănâncă sau nu mănâncă micul dejun, iar o treime dintre ei sar peste masă, își iau sau nu la ei sandwich-uri și își cumpară la școală ce găsesc, de obicei cornuri, produse de patiserie, sucuri, chipsuri. Apoi, prânzul va fi servit foarte târziu după-amiază, și astfel se înfometează în prima parte a zilei, exact când ei ar avea nevoie de energie pentru a se putea concentra la ore și consumă multe calorii după-amiaza și seara. Așadar, regimul lor alimentar este dezechilibrat.

- Articolul continua mai jos-

„Ideal ar fi să existe un loc de luat masa la școală, dacă ei ar lua prânzul la școală poate s-ar rezolva o parte din probleme. Prânzul ar trebui luat până într-o anumită oră, micul dejun la fel, iar ei nu au cum, dacă au ore până la două – trei. Ei chiar au pus această problemă și chiar au cerut asta într-una dintre discuții; ei îi ascult, le dau dreptate, dar măsurile trebuie luate de mai sus”, a precizat medicul pediatru.

Prevenirea obezității infantile – Dr. Camelia Bănuț este implicată într-un program dedicat copiilor cu obezitate în care copiii primesc diagnostic și  are loc o discuție cu părinții cu privire la programul alimentar.

„Eu nu sunt nutriționist, nu le fac regimuri alimentare, nu le calculez calorii, în schimb le spun că în funcție de ce declară că consumă într-o zi, le dau anumite sfaturi, dacă mănâncă, de exemplu, prea multe glucide, prea multă pâine, îi avertizez dacă mănâncă prea mult după-amiaza și sar peste micul dejun. Practic, le explic greșelile, îi chem la control la început la două săptămâni apoi la o lună și am surpriza sau plăcerea de a observa că scad în greutate, doar „normalizând” regimul alimentar, deci având un alimentar sănătos.

Ei nu au nevoie de restricții calorice, copii sunt în creștere, ei au nevoie de energie pentru a crește, însă consumă prea multe calorii și marea majoritate a caloriilor sunt goale, fără vitamine, fără minerale, fără elemente necesare creșterii; explicându-le că anumite alimente sunt mai nesănătoase și ar trebui să le consumăm mai rar, explicându-le că micul dejun este important și că trebuie să-l consumăm și explicându-le că trebuie să se miște să fie activi să facă un sport, greutatea lor merge spre normal spre normalizare”, a explicat dr. Camelia Bănuț.

Prevenirea obezității infantile – Pentru a-i determina pe copii să consume alimente sănătoase medicul trebuie să îi motiveze făcând  referire la  lucruri care îi interesează pe ei, în timp ce părinților le sunt explicate riscurile.

„La copii trebuie să le vorbim pe limba lor, adică dacă eu merg și le spun tu trebuie să slăbești pentru că s-ar putea să îți crească tensiunea peste douăzeci de ani, nu am să-l motivez, nu îl interesează, nu știe ce este tensiunea și nu îl interesează; în schimb, dacă îi spun că trebuie să slăbească puțin, îi calculez în funcție de ce parametri are, dacă explic copilului că va putea îmbrăca anumite rochițe pe care acum nu te poate îmbrăca sau va avea un ten mai frumos sau va putea alerga la școală la fel ca și prietena sa sau va putea face față la fotbal la fel ca și colegii săi, copiii vor fii foarte încântați.

Trebuie să vorbim pe limba lor, să îi motivăm cu ceea ce îi interesează pe ei! Bineînțeles, eu mă gândesc că trebuie să aibă o glicemie normală, să nu ajungă la diabet zaharat peste 20 de ani, că trebuie să aibă colesterolul normal să nu ajungă la artero-scleroză, toate aceste lucruri le explic părinților. Însă, în privința copiilor, trebuie să e găsesc  motivația, atunci avem și rezultate! Iar dacă un copil este adus cu forța și nu își dorește, nu ajungem la nici un rezultat”, a conchis medicul pediatru.

Dosarul obezităţii. Obezitatea infantilă – consideraţii de început

- Articolul continua mai jos-

Citește și Parteneriat pentru sănătate între Spitalul Militar Cluj și Liceul „Gheorghe Șincai”. Alimentația corectă, explicată elevilor de către specialiști

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari