Elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca primesc sfaturi despre alimentația sănătoasă direct de la specialiști! Printr-un parteneriat cu Spitalul Militar de Urgență „Dr.Constantin Papilian” din municipiu, un medic pediatru și un nutriționist le explică elevilor ce înseamnă o alimentație sănătoasă, care este adevărul din spatele unor mituri legate de nutriție și ce aport are pentru sănătate o alimentație sănătoasă și corectă.
„Este vorba despre un parteneriat între Spitalul Militar din Cluj-Napoca și o parte din profesorii școlii „Gheorghe Sincai”, care și-au dorit acest lucru pentru elevii lor. În acest parteneriat suntem incluși eu, ca medic pediatru, doamna Elena Bartuși ca și nutriționist dietetician al spitalului. Proiectul a pornit din partea școlii, reprezentanții acesteia au dorit să aducă aceste informații în școală referitore la alimentația sănătoasă. Inițial, proiectul a fost prevăzut pentru clasele mai mari, clasele a IX-a și a XI-a și, ulterior, dat fiind faptul că există o lipsă mare a cunoștințelor a acestor elevi cu privire la alimentația sănătoasă, vom extinde acest proiect și la clasele mai mici, clasele a VII-a, iar apoi vom merge și la clasele primare, clasa I-a și a II-a”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Camelia Bănuț, medic primar pediatrie și medic specialist în endocrinologie.
Proiectul a demarat în urmă cu aproape două luni și a inclus deja mai multe clase din cicluri diverse. Acesta presupune două ore pentru fiecare clasă; în prima oră dr. Camelia Bănuț le explică copiilor ce înseamnă o alimentație sănătoasă și le predă noțiunile de bază referitoare la nutriție, respectiv: ce sunt proteinele, grăsimile, glucidele, caloriile, și în ce alimente le găsim, cum ar trebui să mâncăm pentru a fi sănătoși, etc. La a doua întâlnire nutriționistul Elena Bartuși le vorbește tinerilor despre modul în care interpretăm etichetele alimentelor din supermarket. Orele sunt interactive, iar elevii adresează întrebări cu privire la anumite tipuri de rețete despre anumite alimente.
„În cadrul fiecărei ore le cer elevilor să treacă la sfârșit cel puțin trei întrebări referitoare la lucrurile povestite, iar la clasele unde au fost întrebări pertinente m-am reîntâlnit cu ei și le-am dat aceste răspunsuri. Copii sunt interesați de aceste lucruri, marea majoritate dintre ei pun întrebări legate de diverse alimente, desființăm unele mituri, ce credeau ei despre consumul unor alimente și care este de fapt realitatea. Discutând cu ei mi-am dat seama că nivelul lor de cunoștințe pe această direcție este destul de scăzut, așadar le venim în ajutor cu multe informații”, explică dr. Camelia Bănuț.
Acest proiect se va derula până la sfârșitul acestui an școlar, însă ar putea fi extins și la alte școli; specialiștii implicați și-au exprimat disponibilitatea privind continuarea acestei inițiative pe care o fac în regim de voluntariat.
„Copiii ar trebui să știe care sunt alimentele sănătoase, care sunt alimentele mai nesănătoase, trebuie să știe că cele sănătoase trebuie să fie consumate mai des. Copiii trebuie să știe că nu există alimente complet interzise așa că putem consuma din toate, dar în funcție de cât de sănătoase sunt, le consumăm mai des sau mai rar. Apoi, elevii trebuie să știe că trebuie să consumăm cât mai multe tipuri de alimente pentru a avea o alimentație cât mai variată. Le vorbesc despre obezitate, care este o adevărată epidemie și în România, și atunci le atrag un semnal de alarmă și asupra acestui subiect. Trebuie să-mi aleg bine ceea ce le spun ca să mă pot încadra într-o oră, dar le reamintesc despre obezitate. Au existat și întrebări despre anorexie, deci există interes și pentru așa ceva. Îi informez pe tineri de faptul că spun că sunt boli care trebuie diagnosticate și tratate corect la medic”, a subliniat medicul pediatru.
Elevii sunt atenționați cu privire la așa zisele cure de slăbire luate de pe internet. Medicul pediatru îi informează că obezitatea este o boală care trebuie tratată corect sub îndrumarea medicului, a nutriționistului și nu trebuie să copieze rețetele cărora li se face reclamă pe internet; multe sunt informații eronate, regimuri de alimentare dezechilibrate și la vârsta lor, ei fiind în creștere rapidă, nu este cazul să se înfometeze sau să urmeze tot felul de regimuri alimentare dezechilibrate.
„Mi-aș dori ca într-o perioadă nu foarte lungă să fie introduse în școlile românești ore de alimentație, de nutriție pentru ca atunci când tinerii ajung la adolescență să știe ce alimente sa își aleagă, ce trebuie să facă dacă au o problemă de greutate, cui să se adreseze cui să ceară ajutor. Educația trebuie începută destul de repede; chiar și la grădiniță ar fi un loc potrivit pentru a se discuta despre fructe, despre legume, despre ce înseamnă să mănânci sănătos”, a conchis dr. Camelia Bănuț.