Peste 300 de lucrări științifice reunite în 22 de secțiuni, peste 1.200 de studenți și zeci de invitați de renume din țară și din străinătate, cu astfel de cifre impresionante au marcat studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș, reuniți în Asociaţia Studenţilor Maghiari, ediția jubiliară cu numărul 25 a tradiționalei Conferințe Ştiinţifice Studenţești.
Beneficiile evenimentelor de acest fel sunt indiscutabile. „Participarea studenţilor la conferinţă are multe aspecte pozitive: creşterea spiritului competitiv, dezvoltarea capacităţii de prezentare şi dezbaterea multor întrebări ştiinţifice.”, a precizat președintele Asociației Studenților Maghiari, Ladányi Emmánuel.
Prezent la deschiderea festivă a Conferinței, Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a vorbit despre viteza amețitoare cu care se dezvoltă știința și tehnologia contemporană. ”Sunt recunoscător că am putut fi aici în acest spațiu extraordinar, unde se poate vedea clar că tinerii noștri sunt sursa puterii noastre. Faptul că sunteți la o astfel de conferință științifică arată că sunteți conștienți de vitexa cu care se dezvoltă știința și tehnologia modernă, și de faptul că aceste schimbări provoacă o revoluție de o factură completamente nouă. Cei mai buni vor fi membrii acelor comunități ca cea de la Târgu-Mureș, care organizează deja de 25 de ani astfel de manifestări științifice cu succes, perseverență și creativitate. Felicitări pentru realizările de până acum și succes pe viitor”, a urat Péter Szijjártó.
Leonard Azamfirei, rectorul UMF, s-a declarat deasemeni mândru de astfel de studenți inteligenți și creativi și a subliniat trendul crescător al conferinței studențești. ”Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș este și va rămâne o universitate cu caracter multicultural, indiferent de limba maternă a studenților. Noi trebuie să vorbim limba empatiei față de omul bolnav, precum și limbajul internațional al științei, care nu are granițe”, a arătat Leonard Azamfirei.
Lucrările studențești au acoperit cele mai multe dintre domeniile studiate, de la Anatomie și Patologie, și până la Neurologie, Neurochirurgie, Microbiologie, Infectologie, sau Balneofiziokinetoterapie și Sport. Foarte bine a fost reprezentată și secțiunea de Cardiologie, domeniu tradițional de succes în Universitatea mureșeană. ”Sunt foarte mândră că doi dintre studenții echipei noastre, și chiar cei pe care i-am pregătiți eu, au fost premiați unul cu premiul I, iar celălalt ne va reprezenta în străinătate. Ei au abordat teme de cercetare foarte actuale din sfera imagisticii medicale, teme de cercetare de nivel înalt, realizate cu infrastructura achiziționată prin granturi de cercetare cu finanțare europeană. Sunt foarte bucuroasă că la secțiunea studenților maghiari am reușit să arătăm că există o colaborare foarte bună în colectivul nostru și asta se vede în rezultate. Eu sunt cadru didactic de naționalitate română și pregătesc studenții maghiari, profesorul Benedek Imre în schimb este de naționalitate maghiară și pregătește studenții români. Asta arată că atunci când suntem împreună suntem mai puternici”, a declarat prof. dr. Theodora Benedek, președinte al Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului UMF Târgu-Mureș, expert evaluator, monitor și raportor pe proiecte de cercetare al Comisiei Europene și nu în ultimul rând o personalitate recunoscută pe plan internațional în domeniul imagisticii cardiovasculare.
Aflat deja la a treia ediție în calitate de organizator și coordonator al evenimentului, președintele Asociației studențești a fost în măsură să constate nivelul științific ridicat și în creștere al Conferinței. ”În ce mă privește, consider că a fost o Conferință jubiliară extrem de reușită”, a declarat Ladányi Emmánuel. Ce vor face toți acești studenți valoroși după absolvire, în condițiile în care fenomenul migrației creierelor este atât de răspândit în medicină? ”Din păcate, adevărul este că o parte mică a studenților va pleca cu siguranță în străinătate. Cred însă și sunt convins că cea mai mare parte a absolvenților va rămâne în Transilvania și va profesa aici. Faptul că studiem și în limba maghiară nu este deloc un dezavantaj, ci mai degrabă un avantaj. Ca absolvent, să vorbești limba profesională în trei limbi, în română, maghiară și engleză este cu siguranță un avantaj atât pentru studenți, cât și pentru viitorii pacienți”, a încheiat Ladányi Emmánuel.
Evenimentul organizat la Târgu-Mureș a avut loc în două dintre cele mai emblematice edificii ale județului, Palatul Culturii și Palatul Administrativ (Prefecturii).