A XI-a ediţie „Zilele Educaţiei Medicale” a reunit peste 900 de participanţi

Devenit o tradiţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, proiectul „Zilele Educaţiei Medicale” , organizat de către Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) s-a axat, în principal, pe necesitatea oricărui student la medicină de a stăpâni tehnicile de bază şi avansate în primul ajutor. În acest sens au fost puse bazele unei colaborări strânse cu Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF).

Anul acesta, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a proiectului „Zilele Educaţiei Medicale”, peste 900 de studenţi au avut la dispoziţie peste 40 de workshopuri hands-on şi 25 de conferinţe tematice. Activitatea s-a desfăşurat pe parcursul a 3 weekenduri consecutive: 16-18 martie, 23-25 martie, 30 martie-1 aprilie. În cadrul conferinţelor , printre lectorii de marcă s-a numărat şi Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă, o personalitate a neurochirurgiei mondiale – activitatea sa medicală înregistrând peste 40.000 de intervenţii chirurgicale.

„Educaţia Medicală reprezintă motorul activităţilor de voluntariat în mediul universitar, influenţând atât formarea de calitate a viitorilor medici, cât şi direcţiile medicinei viitorului. Accesibilitatea, pluridisciplinaritatea şi sustenabilitatea sunt principii de bază ce ghidează, an după an, organizarea unui eveniment gratuit, deschis către peste o mie de studenţi ai Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila: Zilele Educaţiei Medicale. Prin munca susţinută a peste o sută de voluntari şi organizatori, mai mult de nouă sute de studenţi au beneficiat de conferinţe şi workshop-uri moderne, lectori fiind nume mari ale lumii medicale româneşti. Investim în viitorul nostru şi, prin noi înşine, schimbăm întreaga lume. Sperăm că, prin puntea de legătură cu comunitatea locală şi internaţională, se va naşte, în timp, o schimbare organică în spiritul medicinist, pentru beneficiul viitoarelor generaţii de pacienţi ” a declarat preşedintele SSMB, Teodor Cristian Blidaru .

În cadrul workshop-urilor s-a pus un accent deosebit pe necesitatea oricărui student la medicină de a stăpâni tehnicile de bază şi avansate în primul ajutor (Basic Life Support, Advanced Life Support). Astfel, a fost dezvoltat un parteneriat cu Serviciul Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF). Abordând o altă ramură a sistemului de sănătate, în parteneriat cu Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR) s-au desfăşurat workshopuri chirurgicale, în care studenţii au avut oportunitatea de a-şi testa abilităţile practice şi de a se orienta spre o potenţială specializare chirurgicală.

- Articolul continua mai jos-

Totodată, evenimentul s-a desfăşurat în Palatul Facultăţii de Medicină, dar şi în câteva spitale din Bucureşti, precum: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Monza, Institutul Naţional „Victor Babeş”, Spitalul Clinic Sf. Ioan, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş, Spitalul Clinic de Copii Maria Sklodowska Curie, Ponderas Academic Hospital-Regina Maria, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului. În ceea ce priveşte Workshop-urile, acestea sunt evenimente în care studenţii pot practica anumite informaţii aflate de-a lungul timpul. Pot realiza singuri o ecografie abdominală sau cardiacă, pot opera aparate de spirometrie sau pot exersa diverse tehnici chirurgicale pe material biologic.

Proiectul anual „Zilele Educaţiei Medicale” a debutat în anul 2008 şi, începând cu anul 2010, a fost implementat în universităţile de medicină partenere din Cluj, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. Conceput iniţial ca o serie de conferinţe de orientare postuniversitară, destinate studenţilor din anii terminali, „Zilele Educaţiei Medicale” şi-a dezvoltat în timp portofoliul de evenimente, facilitând studenţilor accesul la manifestări ştiinţifice de înaltă calitate.Astfel, în 2016, în cadrul proiectului „Zilele Educaţiei Medicale” s-au desfăşurat 55 de conferinţe şi workshopuri la care au participat 900 de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, iar anul trecut s-a înregistrat un număr record, de peste 1050 de participanţi. „Zilele Educaţiei Medicale” continuă să reprezinte unul dintre cele mai apreciate şi de anvergură proiecte din SSMB şi să dezvolte, prin creşterea de la an la an, a accesibilităţii studenţilor. Familiarizarea acestora cu mediul academic dar şi unirea comunităţii studenţesti sub semnul unui interes comun, acela al evoluţiei profesionale, sunt obiectivele pe care „Zilele Educaţiei Medicale” şi le-a impus şi pe care le-a îndeplinit cu succes până în prezent, iar ediţia din acest an a continuat această tradiţie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari