fbpx
Acasă Ştiri Medicale Chestionar de screening pentru depistarea copiilor cu autism

Chestionar de screening pentru depistarea copiilor cu autism

Începând cu anii 1990, incidenţa şi prevalenţa Tulburărilor din Spectrul Autist au crescut treptat în întreaga lume. Acest fenomen este dezbătut de clinicieni şi cercetători internaţionali, iar Autism Society of America consideră că datele raportate de studiile din ţară, cât şi de cele din lume, demonstrează faptul că este vorba de o criză naţională şi internaţională în sănătate.

De asemenea, Profesioniştii în Sănătatea Mintală a Copilului şi Adolescentului din Romania atrag atenţia despre o creştere alarmantă a cazurilor diagnosticate cu o Tulburare de Spectru Autist la noi în ţara.

“Cu cât un copil este diagnosticat din timp şi se iniţiază terapia, cu atât cresc şansele de recuperare pentru acel copil. Fac un apel către medicii de familie şi cei din specialitatea pediatrică să folosească toate metodele necesare pentru identificarea precoce a acestei patologii. Instrumentul cel mai potrivit pe care îl au la îndemână este chestionarul de screening elaborat în cadrul Programului Naţional de Sănătate Mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică.

Articolul continua mai jos

De asemenea, cu consultarea specialiştilor şi a organizaţiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilităţi, vom gândi o serie de măsuri pentru a asigura adultului cu tulburări din spectrul autist asistenţa medicală de care acesta are nevoie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populaţie pediatrică, cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 15, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul.

Acest chestionar de screening se aplică în cadrul consultaţiei preventive a copilului, precum şi în cadrul consultaţiilor preventive anuale ulterioare.

Astăzi, ministrul Sănătăţii a transmis o circulară către medicii de familie prin intermediul direcţiilor de sănătate publică din ţară, pentru a le reaminti procedurile de diagnosticare şi importanţa depistării precoce a copilului cu tulburări din spectrul autist.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

Radioterapia externă este un tratament aparte, cu multe necunoscute pentru pacient și familia acestuia....

Cancerul de col uterin

Sistemul reproducător feminin este alcătuit din organe genitale interne și externe. Uterul împreună cu...

Psiholog Laura Maria Cojocaru: „Pielea ne vorbește despre starea noastră psihică și emoțională”

Psiholog Laura Maria Cojocaru: „Pielea ne vorbește despre starea noastră psihică și emoțională”. Pielea,...

Efectul placebo – beneficiile studiilor clinice pentru pacienți

„Placebo” este  un cuvânt și o noțiune despre care mai toată lumea crede că...

Dosarul diabetului: Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul

Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul și ar trebui să se...

Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Statisticile, în România, în ceea ce privește decesul cauzat de o formă de cancer...