fbpx
Acasă Fapt divers Sănătate în doi paşi-refluxul gastro-esofagian

Sănătate în doi paşi-refluxul gastro-esofagian

Proiectul “Medici Pentru Tine” al Organizaţiei Studenţilor Medicinişti continuă seria de articole informative în cadrul unui demers mai amplu de educaţie medicală primară, accesibilă unui public larg. De această dată, două studente- DianaPop şi Adelina Racu, îndrumate de medicul rezident, dr. Andreea Stan de la IRGH „O.Fodor” Cluj-Napoca au schiţat câteva informaţii importante legate de refluxul gastro-esofagian.

Ce este refluxul gastro-esofagian?

În termeni medicali, refluxul gastro-esofagian este un proces normal,  care constă în deplasarea, fară efort, a conţinutul gastric către esofag. Refluxul gastro-esofagian apare de mai multe ori pe zi, în special după mese voluminoase, fără să producă simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.

Unele alimente favorizează refluxul

Articolul continua mai jos

Refluxul conținutului gastric în esofag se produce datorită închiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior).

Această manifestare are loc atunci când relaxarea sfincterului esofagian inferior se produce într-un moment nepotrivit (în alt moment decât al înghiţirii alimentelor) și se menţine deschis pentru o perioadă îndelungată. În mod normal, sfincterul se deschide pentru câteva secunde în timpul înghițirii. Totuși, unele alimente produc relaxarea sfincterului, favorizând refluxul. Astfel de alimente sunt: ciocolata, ceapa, menta, cafeaua, alimentele bogate în zahăr și cele bogate în grăsimi.

Deși alte alimente nu produc relaxarea sfincterului, ele produc arsuri esofagiene la nivelul esofagului deja iritat. Acestea pot fi condimentele, produsele citrice și produsele din roșii. Alcoolul, tutunul si anumite medicamente pot produce de asemenea relaxarea sfincterului.

Boala de reflux gastro-esofagian poate să apară la orice vârsta, fiind mai frecventă la adulţii peste 40 ani. Ambele sexe sunt în mod egal afectate, bărbaţii având însa o incidenţă mai mare a complicaţiilor.

Cum ne tratăm?

Tratamentul persoanelor cu simptome de boală de reflux gastro-esofagian începe cu modificări ale stilului de viaţă si administrarea de antiacide.  Boala cu manifestări severe necesită administrarea de medicamente mai puternice, în asociere cu modificarea stilului de viaţă, pentru a se obține succesul terapeutic.

În cazul în care simptomele sunt severe sau alarmante (scădere ponderală, anemie, melenă) sau simptomatologia nu cedează după administrarea de antiacide, poate fi indicată realizarea unei endoscopii digestive superioare.

dermofarm farmec

O componentă importantă a tratamentului bolii de reflux gastro-esofagian este reprezentată de evitarea alimentelor ce agravează simptomele.  De asemenea, anumite comportamente de genul fumatului şi administrarea de antiinflamatoare nesteriodiene sau alte medicamente, pot agrava simptomele bolii de reflux gastro-esofagian.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,926FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Statisticile, în România, în ceea ce privește decesul cauzat de o formă de cancer...

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...

Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Sindromul de apnee în somn, asociat de cele mai multe ori cu sforăitul cronic,...

Purtarea lentilelor de contact. Avantaje și riscuri

Purtarea lentilelor de contact. Avantaje și riscuri. Pentru foarte multe persoane cu afecțiuni de...

Transplantul renal: când se face, cât este timpul de așteptare și care sunt riscurile procedurii chirurgicale

Transplantul renal este o procedură chirurgicală ce presupune înlocuirea unui rinichi ce nu mai...

Adenomul de prostată – simptome, diagnostic, tratament

Adenomul de prostată este termenul cel mai des utilizat atât de pacienţi cât şi...