fbpx
Acasă Ştiri Medicale Nu uitați de adulții cu autism!

Nu uitați de adulții cu autism!

Naţiunile Unite au declarat ziua de 2 aprilie ca fiind Ziua Mondială a Conştientizării Autismului, sărbătorită în fiecare an începând din 2008, cu scopul creşterii nivelului de conştientizare a publicului larg privind nevoile de suport ale persoanelor cu autism şi ale familiilor lor, dar şi a profesioniştilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu autism.

Timp de 10 ani, “Pentru Voi” a organizat în 2 Aprilie acţiuni de conştientizare, sub genericul: Light it up blue! : iluminarea în albastru a clădirilor Operei, Filarmonicii şi Primăriei vechi din Timişoara, derularea unui festival de film despre autism, organizarea unor concerte.

Anul acesta, Fundaţia “Pentru Voi” şi Federaţia Incluziune Romania desfăşoară acţiunea: “NU UITAŢI ADULŢII CU AUTISM !”. În cadrul acestei campanii, vom fi mesagerii părinţilor care au copii cu autism, ajunşi la vârsta maturităţii. După o viaţă în care s-au dedicat îngrijirii copiilor lor, aceşti părinţi, rămaşi de multe ori singuri, se confruntă ei înşişi cu bolile şi neputinţa bătrâneţii şi sunt în imposibilitatea de a se interna în spital, din cauză că nu au nici un serviciu social care să preia sarcina îngrijirii copilului lor.

Articolul continua mai jos

Vom fi mesagerii unei mame singure, cu probleme grave de sănătate, care i-a scris o scrisoare doamnei Prim Ministru Viorica Dăncilă. Misiunea noastră este să înmânăm această scrisoare doamnei Prefect Eva Georgeta Andreaş şi să discutăm cu Domnia Sa situaţia disperată a persoanelor adulte cu autism şi a familiilor lor, o categorie vulnerabilă, extrem de defavorizată.

Întâlnirea va avea loc, luni, 2 aprilie de la ora 10, la Prefectura judeţului Timiş.

Miercuri, 4 aprilie, aceeaşi scrisoare va fi înmânată doamnei Prim Ministru de către preşedinta Federaţiei Incluziune Romania, doamna Emanuela Leampăr, în cadrul unei întâlniri organizate la Guvern.

“Mama lui Cătălin este una dintre miile de mame, care îşi pun întrebarea “Ce se va întâmpla cu copilul meu, când eu nu voi mai fi?”. Din cauza disperării părinţilor, am decis să lansăm acest apel către Guvern: după 27 ani, încă nu ştim câţi adulţi cu autism sunt în România. Ştim doar că sunt 116.549 de persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale şi 77.538 de persoane adulte cu dizabilităţi psihice , conform Statisticilor Autorităţii Naţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi. Dintre acestea, doar 829 beneficiază de servicii de tip locuinţă protejată (0,71%), 50 beneficiază de servicii de tip centru respiro (0,04%) şi 2.182 beneficiază de servicii de tip centru de zi (1,87%), conform statisticilor la 10.11.2017, de pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale”, a declarat Laila Onu, directorul general al Fundaţiei” Pentru Voi”.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,920FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Bolile sezonului rece – între mit și adevăr

Afirmații despre bolile sezonului rece – între mit și adevăr. Întotdeauna în rândul populației generale...

Pericardita – cauze, simptome și tratament

Pericardita este o inflamaţie a pericardului, care este un înveliș subțire, format din...

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?

Departamentul pentru Situații de Urgență le reamintește părinților și bunicilor că cei mai expuși...

Virusul Epstein-Barr – simptome și tratament

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un virus al grupului herpetic. Infecția cu acest virus poate...

Virusul herpes – Totul despre herpesul oral si herpesul genital

Virusul herpes simplex sau HSV (herpes simplex virus) face parte din familia herpesviridae. Sunt...

Cancerul colorectal – Simptome, factori de risc, tratament

Cancerul colorectal definitie - Cancerul colorectal sau cancerul de colon reprezintă apariția unor celule...