fbpx

Nu uitați de adulții cu autism!

Naţiunile Unite au declarat ziua de 2 aprilie ca fiind Ziua Mondială a Conştientizării Autismului, sărbătorită în fiecare an începând din 2008, cu scopul creşterii nivelului de conştientizare a publicului larg privind nevoile de suport ale persoanelor cu autism şi ale familiilor lor, dar şi a profesioniştilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu autism.

Timp de 10 ani, “Pentru Voi” a organizat în 2 Aprilie acţiuni de conştientizare, sub genericul: Light it up blue! : iluminarea în albastru a clădirilor Operei, Filarmonicii şi Primăriei vechi din Timişoara, derularea unui festival de film despre autism, organizarea unor concerte.

Anul acesta, Fundaţia “Pentru Voi” şi Federaţia Incluziune Romania desfăşoară acţiunea: “NU UITAŢI ADULŢII CU AUTISM !”. În cadrul acestei campanii, vom fi mesagerii părinţilor care au copii cu autism, ajunşi la vârsta maturităţii. După o viaţă în care s-au dedicat îngrijirii copiilor lor, aceşti părinţi, rămaşi de multe ori singuri, se confruntă ei înşişi cu bolile şi neputinţa bătrâneţii şi sunt în imposibilitatea de a se interna în spital, din cauză că nu au nici un serviciu social care să preia sarcina îngrijirii copilului lor.

Vom fi mesagerii unei mame singure, cu probleme grave de sănătate, care i-a scris o scrisoare doamnei Prim Ministru Viorica Dăncilă. Misiunea noastră este să înmânăm această scrisoare doamnei Prefect Eva Georgeta Andreaş şi să discutăm cu Domnia Sa situaţia disperată a persoanelor adulte cu autism şi a familiilor lor, o categorie vulnerabilă, extrem de defavorizată.

- Articolul continua mai jos-

Întâlnirea va avea loc, luni, 2 aprilie de la ora 10, la Prefectura judeţului Timiş.

Miercuri, 4 aprilie, aceeaşi scrisoare va fi înmânată doamnei Prim Ministru de către preşedinta Federaţiei Incluziune Romania, doamna Emanuela Leampăr, în cadrul unei întâlniri organizate la Guvern.

“Mama lui Cătălin este una dintre miile de mame, care îşi pun întrebarea “Ce se va întâmpla cu copilul meu, când eu nu voi mai fi?”. Din cauza disperării părinţilor, am decis să lansăm acest apel către Guvern: după 27 ani, încă nu ştim câţi adulţi cu autism sunt în România. Ştim doar că sunt 116.549 de persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale şi 77.538 de persoane adulte cu dizabilităţi psihice , conform Statisticilor Autorităţii Naţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi. Dintre acestea, doar 829 beneficiază de servicii de tip locuinţă protejată (0,71%), 50 beneficiază de servicii de tip centru respiro (0,04%) şi 2.182 beneficiază de servicii de tip centru de zi (1,87%), conform statisticilor la 10.11.2017, de pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale”, a declarat Laila Onu, directorul general al Fundaţiei” Pentru Voi”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână