Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi specialişti în cardiochirurgie pediatrică, a organizat vineri, 30 martie, dezbaterea cu tema „Invest EU – Sprijinul Uniunii Europene pentru sectorul medical din România”.
Uniunea Europeană continuă sprijinul reformei sistemului de sănătate din Romania cu proiecte concrete, în valoare totală de peste 320 milioane de euro (în perioada 2014-2020). În perioada anterioară (2007 – 2013) au fost susţinute peste 600 de proiecte, între care şi modulul practic „100 de inimi pentru 100 de copii”, parte a campaniei InvestEU.
„Inimioara mea este bine, sunt fericită, mulţumesc”, scrie un copil salvat prin acest proiect în jurnalul de bord al proiectului. Este unul din sutele de copii care au beneficiat până acum de acest proiect şi din miile care vor beneficia pe viitor.
„Proiectul „100 de inimi” salvează vieţi, la propriu. Este o dovadă vie că fondurile Uniunii Europene, atunci când sunt folosite, când se întâlnesc cu entuziasm, cu hotărâre, cu dorinţă de muncă şi de a reuşi, pot să aibă un impact extraordinar asupra societăţii. La final autorităţile europene sunt interesate nu doar de cheltuirea fondurilor europene, ci şi de schimbarea pe care aceste fonduri o aduc”, a declarat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Cristian Grasu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a declarat: „Ministerul Sănătăţii încearcă să fie placa turnantă pentru banii europeni şi în acest sens facem eforturi importante şi am găsit întotdeauna sprijinul Comisiei Europene. Proiectul „100 de inimi pentru 100 de copii” este o dovadă a faptului că se poate face şi în România foarte mult cu finanţare europeană şi acest proiect nu este singurul. Doar cu un efort comun şi o bună înţelegere, ne putem îndeplini toate obiectivele.”
Mihaela Tomaziu – Todosia, managerul proiectului, a declarat: „Acum, la Iaşi, sunt realizate operaţii şi pe copii în vârstă de doar două săptămâni. Procesul de formare profesională a medicilor şi asistenţilor din Iaşi a contribuit la reducerea mortalităţii copiilor cu malformaţii cardiace congenitale.”
Informaţii suplimentare despre proiect
Iniţiat în anul 2015 de către Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa (UMF Iaşi), în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, proiectul „Formarea specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii”, cu modulul practic „100 de inimi pentru 100 de copii”, a primit o finanţare europeană în valoare de 4,7 milioane euro, pentru formarea unei echipe de medici români specializată în chirurgia pediatrică.
În programul de formare au participat 75 de medici specialişti şi pediatri şi 160 de asistenţi medicali. Majoritatea medicilor pregătiţi în cadrul acestui program activează în sistemul public de sănătate. Aceştia au beneficiat de instruire alături de specialişti recunoscuţi la nivel internaţional şi au efectuat stagii în centre de chirurgie cardiacă pediatrică din lume.
Despre planul de investiţii pentru Europa #InvestEU
Planul de investiţii pentru Europa (sau „Planul Juncker”) se alătură sprijinului acordat de Uniunea Europeana prin fonduri nerambursabile, cu instrumente financiare menite să atragă investiţii în sectoare strategice, de la infrastructură şi cercetare, până la sănătate, transport, energie şi economie circulară.
Planul de investiţii pentru Europa are trei piloni: Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS); Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii şi Portalul european pentru proiecte de investiţii. FEIS este pilonul central şi susţine în România proiecte în valoare totală de 357 de milioane de euro, care ar putea atrage investiţii de 1,2 miliarde de euro. Este vorba de 8 proiecte mari de infrastructură şi inovare, precum şi 5 acorduri cu intermediari financiari pentru facilitarea accesului la creditare a peste 2.500 de IMM-uri române.