Prima Conferință Internațională de Cercetare și Tratare a Autismului prin Metode Biomedicale s-a desfăşurat la Cluj-Napoca în 24-25 martie 2018 şi la ea au participat părinţi de copii autişti din întreaga ţară şi din Republica Moldova, cărora li s-au adăugat câţiva medici din ţară şi din jurul României.
Speakerii invitaţi au împărtăşit cu generozitate din activitatea şi preocupările lor, au adus informaţii importante şi au oferit părinţilor numeroase îndrumări practice pe care aceştia le vor aplica sub îndrumarea lor atentă şi competentă. Doctorul William Shaw, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) și Laboratoarele Great Plains, S.U.A., Doctorul Heinz Reinwald, Nürnberg, Germania, Doctorul Marco Ruggiero, S.U.A., Dr. Nicola Antonucci, Italia, Doctorul Dario Siniscalco, Italia, Dr. Usman Singh, S.U.A. şi-au pus întreaga energie creatoare şi inteligenţa, cunoştinţele dobândite, puterea de a cerceta şi a depăşi barierele în sprijinul unor afecţiuni precum Autismul, Sindromul Down, bola celiacă, sindromul colonului iritabil, boli autoimune şi altele.
Două zile cu informaţii utile pentru părinţii de copii autişti
De-a lungul celor două zile ale conferinţei, aproape opt ore zilnic petrecute împreună au constat în expuneri ale invitaţilor prezenţi, dar şi prezentări live, via internet, atunci când specialiştii respectivi nu au putut veni în România. S-au adăugat testimoniale impresionante din partea a două familii a căror copii au fost recuperaţi din Autism şi care au răspuns întrebărilor din sală adresate de părinţii participanţi, conexiunea internet fiind şi de această dată un mijloc util. Consultaţiile private acordate au completat bogăţia cu care s-au întors participanţii la casele lor.
E greu de spus ce a fost mai impresionant, expunerile doctorilor americani, italieni şi germani, videodialogul dintre părinţii din sală şi copiii care au scăpat de diagnosticul de Autism din Statele Unite, însoţiţi fiecare de mama lor sau reacţia participanţilor la tot ce se întâmpla acolo. Telefoanele şi tabletele au fost utilizate la maximum, fotografiind şi filmând cât mai mult din expunerile extrem de interesante. Carnetele au ajuns doldora de notiţe, în pauze părinţi uniţi de suferinţa copiilor făceau schimb de informaţii, îşi împărtăşeau poveştile şi se sprijineau unii pe alţii, interacţionând cu o solidaritate pe care am întâlnit-o foarte rar.
Părinţii impresionaţi de conferinţă
„Am așteptat conferința aceasta ca pe Sf Duh si pot sa zic ca informațiile pe care le-am primit sunt aur pt mine. Crema doctorilor care lucrează in aceasta zona a autismului a fost in fata mea si am avut onoarea sa vorbesc cu ei. E un vis indeplinit! Mulțumim Daniela si doctorilor pt inițiativa si pentru cercetările făcute in domeniul autismului. Sunteti deschizători de drumuri!!”.
„De ieri doar la ce am vazut si auzit acolo ma gandesc.Nu credeam ca voi avea ocazia sa intalnesc asemenea oameni in viata mea”.
„Incredibila experienta pe care nu o vom uita niciodata! spun eu parinte care am participat la aceasta conferinta fara a avea copil cu autism! extraordinar cate sanse au acesti copii si ce putin ( deloc?) fac cei care ar trebui sa faca… inca sunt in stare de soc fara sa exagerez deloc! Faceti public tot ce a fost acolo sa vada toti cei care erau obligati moral macar sa fie acolo!
Jos palaria !”
„Wow nu am cuvinte sa exprim ceea ce am trăit in cele 2 zile magice!!!! A fost extraordinar! Iti mulțumim ție si echipei tale, fantasticilor doctori care mi-au redat speranța mie si sunt sigura ca tuturor celor prezenți!!!”
Mărturii live emoţionante
Emoţii şi speranţă, aşa s-au desfăşurat dialogurile cu cei doi copii din Statele Unite care după o serie de terapii complementare şi intervenţii biomedicale, au ieşit, conform scorului ATEC, din diagnosticul de Autism. Unul din ei, un băiat de 13 ani a depăşit condiţia care i-a măcinat copilăria, iar atunci când mama sa a mărturisit vârsta la care a început intervenţiile biomedicale, speranţa celor cu adolescenţi autişti prezenţi în sală a izbucnit pe chipuri. Desigur, băiatul respectiv mai are de recuperat anumite probleme de logopedie, de coordonare motrică, dar toate acele manifestări exterioare care îl închideau în sine şi ridicau ziduri către şi dinspre lumea exterioară, nu mai existau.
Îi ascultam pe părinţii din sală punând întrebări speakerilor şi vocabularul lor era plin de expresii de specialitate, pe care cei mai mulţi părinţi de copii sănătoşi nu le cunosc. Au plecat de la Cluj cu infinit mai multe cunoştinţe, chiar dacă nu sunt de specialitate, dar părintele unui copil bolnav găseşte resurse foarte puternice să se mobilizeze, pentru că vital în înţelegerea unui fenomen este cunoaşterea lui.
Metodele biomedicale-un ajutor esenţial în lupta cu Autismul
Felul în care se acţionează în România în cazul Autismului, apelul exclusiv la tratament medicamentos din zona psihiatrică şi terapiile comportamentale s-au dovedit insuficiente. Au demonstrat asta atât povestea lui Alex, fiul Danielei Man, cunoscută în lumea Autismului prin platforma „Acasă la Daniela”, organizatorul evenimentului prin intermediul Asociaţiei Generaţia Salvată, cât şi mărturiile live ale celor două familii. Argumentele ştiinţifice prezentate în cadrul conferinţei au depăşit adesea puterea de înţelegere a participanţilor, dar ele au fost apoi completate de sfaturi practice, utile nu numai în cazul Autismului, ci în înţelegerea unor afecţiuni mult mai comune.