Mesajul CNAS de Purple Day – Ziua Mondială a Epilepsiei

Ziua în care se poartă violet în solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie – Purple Day – este una din cele mai emoţionante manifestări mondiale de sprijin şi susţinere pentru cei aflaţi în suferinţă. În urmă cu 10 ani, o fetiţă din Canada diagnosticată cu epilepsie, Cassidy Megan, şi-a dorit să creeze această zi de conştientizare a bolii pentru a le transmite celorlalţi cu aceeaşi afecţiune că nu sunt singuri pe lume. Între timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestare internaţională marcată în peste 100 de ţări, inclusiv în România.

Epilepsia este definită ca o tulburare a activităţii electrice din interiorul creierului uman, care conduce la apariţia unor crize repetate în care persoana respectivă poate avea manifestări convulsive. Din cauza acestor manifestări, uneori înfricoşătoare, de-a lungul secolelor persoanele cu epilepsie au fost privite cu teamă superstiţioasă de cei din jur şi chiar şi astăzi sunt ţinta atitudinilor negative, discriminatorii.

La ora actuală, în lume circa 50 de milioane de persoane au această afecţiune, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcţie de cauze, dar în şase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscută. În cazul afecţiunii cu cauze cunoscute, tratarea cauzei înlătură şi crizele epileptice, iar în cazul bolii cu cauze necunoscute crizele pot fi ţinute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv.

În România, CNAS finanţează medicamentele şi serviciile medicale necesare persoanelor cu epilepsie. Trebuie însă subliniat că un stil de viaţă sănătos, cu un program regulat, cu evitarea alcoolului, surmenajului şi emoţiilor intense pot duce la diminuarea frecvenţei apariţiei crizelor epileptice.

- Articolul continua mai jos-

„Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viaţă normală, dar trebuie ajutate în acest sens nu doar de medici ci şi de oamenii din jur. Respingerea sau chiar blamul social nu fac altceva decât să creeze anxietate şi depresie pentru persoanele cu epilepsie, care vor agrava starea în care acestea se află. Trebuie să înţelegem cu toţii că avem fiecare o responsabilitate faţă de aceste persoane” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, cu ocazia Purple Day.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari