fbpx
Acasă Ştiri Medicale Mesajul CNAS de Purple Day - Ziua Mondială a Epilepsiei

Mesajul CNAS de Purple Day – Ziua Mondială a Epilepsiei

Ziua în care se poartă violet în solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie – Purple Day – este una din cele mai emoţionante manifestări mondiale de sprijin şi susţinere pentru cei aflaţi în suferinţă. În urmă cu 10 ani, o fetiţă din Canada diagnosticată cu epilepsie, Cassidy Megan, şi-a dorit să creeze această zi de conştientizare a bolii pentru a le transmite celorlalţi cu aceeaşi afecţiune că nu sunt singuri pe lume. Între timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestare internaţională marcată în peste 100 de ţări, inclusiv în România.

Epilepsia este definită ca o tulburare a activităţii electrice din interiorul creierului uman, care conduce la apariţia unor crize repetate în care persoana respectivă poate avea manifestări convulsive. Din cauza acestor manifestări, uneori înfricoşătoare, de-a lungul secolelor persoanele cu epilepsie au fost privite cu teamă superstiţioasă de cei din jur şi chiar şi astăzi sunt ţinta atitudinilor negative, discriminatorii.

La ora actuală, în lume circa 50 de milioane de persoane au această afecţiune, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcţie de cauze, dar în şase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscută. În cazul afecţiunii cu cauze cunoscute, tratarea cauzei înlătură şi crizele epileptice, iar în cazul bolii cu cauze necunoscute crizele pot fi ţinute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv.

Articolul continua mai jos

În România, CNAS finanţează medicamentele şi serviciile medicale necesare persoanelor cu epilepsie. Trebuie însă subliniat că un stil de viaţă sănătos, cu un program regulat, cu evitarea alcoolului, surmenajului şi emoţiilor intense pot duce la diminuarea frecvenţei apariţiei crizelor epileptice.

“Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viaţă normală, dar trebuie ajutate în acest sens nu doar de medici ci şi de oamenii din jur. Respingerea sau chiar blamul social nu fac altceva decât să creeze anxietate şi depresie pentru persoanele cu epilepsie, care vor agrava starea în care acestea se află. Trebuie să înţelegem cu toţii că avem fiecare o responsabilitate faţă de aceste persoane” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, cu ocazia Purple Day.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cum se manifestă glaucomul? Clasificare, factori de risc

Ce este glaucomul? Glaucomul este o afecțiune oculară cronică, de cele mai multe ori...

Atacul de panică – simptome, diagnostic și tratament

Atacul de panică şi tulburarea de panică fac parte din grupul tulburărilor anxioase. Atacul...

Sindromul ovarelor polichistice – Simptome, cauze, complicații, tratament

Ce este sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune comună care afectează funcția ovariană. Cele...

Boala Alzheimer – cauze, manifestări, factori de risc

Ce este Boala Alzheimer? Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă în cadrul căreia moartea...

Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu intoleranță la...

Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament

Apendicita este una dintre cele mai comune situații de urgență chirurgicale. Apendicita survine cel...