Kinetoterapia în viața unui nou-născut – o abordare modernă!

Kinetoterapia este extrem de benefică pentru copii încă de la vârste foarte fragede. Aceasta poate fi aplicată micilor pacienți atât în cazul unor afecțiunui care se pot corecta prin aceste ședine, dar si copiilor sănatoși care se pot bucura de o dezvoltare armonioasă. În interviul următor, doamna Părău Daniela Mirela, fiziokinetoterapeut cu specializare pediatrică, Terapeut Vojta si Schroth ne va oferi informații prețioase despre această modalitate de tratament a copiilor cu probleme, și nu numai.

Ziar Medical –  Ce înseamna kinetoterapia aplicată copiilor și de la ce vârstă poate fi practicată?

Kinetoterapeut Daniela Părău – Kinetoterapia (terapia prin mișcare) poate fi aplicată copiilor (sugarilor) pentru recuperarea deficitului motor apărut în urma unor afecțiuni neurologice sau ortopedice. Dar și din punct de vedere profilactic această ”gimnastică medicală” pentru copii sănătoși a luat o amploare în ultimii ani, datorită efectelor benefice care duc la o dezvoltare fizică armonioasă și la prevenirea problemelor posturale. Ea poate fi aplicată bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni și are ca scop atât întărirea organismului, cât și dezvoltarea neuromotorie și psihomotorie.

Kinetoterapie pentru bebeluși – Scolioza la copii poate fi tratată eficient cu ajutorul a două terapii inovative: terapia Vojta și terapia după principiile Schroth.

Ziar Medical – Care sunt afecțiunile cele mai des întâlnite și cauzele lor?

- Articolul continua mai jos-

Kinetoterapeut Daniela Părău – În ordinea gravității sunt paraliziile cerebrale, care la nivel muscular se manifestă prin apariția unor hipotonii sau hipertonii (spasticitate); tulburări de statică a coloanei (scolioze, cifoze, cifo-scolioze); torticollis congenital sau postural. Din păcate, cauzele sunt nenumărate, dar cei mai afectați sunt prematurii și noi născuții proveniți din sarcini gemelare.

Ziar Medical – Ca și kinetoterapeut vă ocupați și de diagnosticare sau strict de tratament?

Kinetoterapeut Daniela Părău – Da, mă ocup atât de diagnosticare, cât și de tratament. În primul rând, ca să poți institui un program de recuperare, este esențial să faci mai întâi o evaluare completă a sistemului osteo-articular și muscular, iar dacă este vorba de un sugar este important să stabilești și nivelului de dezvoltare al acestuia.

Kinetoterapie pentru bebeluși – Terapia Vojta are o influență pozitivă pentru întreaga coordonare a copilului la mișcarea spontană.

Ziar Medical – Există mai multe tipuri de kinetoterapie? Care este cea mai apropiată nevoilor unui copil și care sunt beneficiile acestui tip?

Kinetoterapeut Daniela Părău –  Există mai multe tipuri de terapii sau metode în Kinetoterapie, unele mai puțin sau mai mult folosite dar ele sunt aplicate în funcție de diagnosticul pacientului, cât și de pregătirea profesională a kinetoterapeutului. Cele mai des aplicate la copii sunt: Terapia Vojta, Metoda Bobath, Terapia Schroth, iar beneficiile acestora sunt recuperarea deficitului motor.

Ziar Medical – Terapia Vojta este des întâlnită în literatura de specialitate. Ce înseamnă mai exact și care sunt beneficiile acesteia asupra pacientului?

- Articolul continua mai jos-

Kinetoterapeut Daniela Părău – Cu ajutorul acestei terapii, tulburările de mișcare pot fi tratate cu succes. Dr. neurolog Vaclav Vojta a descoperit baza terapiei – „locomoțiile reverse”, în cadrul dezvoltării unui concept de tratament pentru copiii cu pareze cerebrale. Pe baza unor stimuli preciși și din poziții ale corpului bine definite, pot fi declanșate pe trunchi și extremități, reacții involuntare și reciproce, numite modele de mișcare, care au caracteristicile unei locomoții. Terapia Vojta are o influență pozitivă pentru întreaga coordonare a copilului la mișcarea spontană.

Kinetoterapie pentru bebeluși – Șansele de recuperare sunt foarte mari cu cât se începe mai repede, dar trebuie să ținem cont de unele manifestări

Ca și alte indicații, poate fi folosită în tulburări de coordonare centrală la sugar, tulburări de mișcare ca urmare a leziunilor cerebrale (pareze cerebrale), la pareze periferice ale brațelor și picioarelor (pareza brahială, spina bifida ș.a), diferite boli musculare. De asemenea, poate fi folosită la îmbolnăviri sau limitări funcționale ale coloanei vertebrale (ex.scolioze), la leziuni ortopedice ale umărului și brațului, șoldului și piciorului, în special în creștere, în tratamentul dezvoltării greșite a șoldurilor (DCS/luxație)  sau la probleme ale funcției respiratorii, de masticație și deglutiție.

Kinetoterapie pentru bebeluși – În funcție de gravitatea diagnosticului, se pot face sau nu exerciții de către părinți acasă.

Ziar Medical – Cum reacționează părinții la vestea că ai lor copii au nevoie de un tratament kinetoterapeutic? Sunt deschiși la astfel de terapii?

Kinetoterapeut Daniela Părău – În momentul în care este afectată sănătatea copilului, părintele se simte neputincios și speriat, de aceea majoritatea părinților, când află că există o soluție pentru rezolvarea problemelor și acea soluție este Kinetoterapia, sunt foarte receptivi și implicați. Dar pot spune că am întâlnit și câțiva dintre părinți care nu au înțeles gravitatea afecțiunii copiilor lor și nu au acceptat ajutorul meu spunând că se rezolvă de la sine.

Ziar Medical – Care este durata unei ședințe? Cum reușiți să comunicați cu copiii, având așa vârste fragede?

Kinetoterapeut Daniela Părău – O ședință de kinetoterapie durează 30 de minute, timp în care reușesc să-i acaparez atenția, dar la unii sugari intervine ”oboseala psihică după 20 de minute, astfel încât mă adaptez după necesitățile fiecăruia în parte. Comunic destul de ușor, vârsta bebelușului, pentru mine, nu reprezintă niciun inconvenient, mă descurc în aceeași măsură cu un nou născut ca și cu un adolescent și o fac cu mare drag!

Ziar Medical – Există exerciții pe care le pot face și părinții acasă după ce acestea le-au fost prezentate de un kinetoterapeut? Recomandați acest lucru, sau pentru o executare corectă e mai bine să fie făcute de un specialist?

-Articolul continua mai jos-

Kinetoterapeut Daniela Părău – În funcție de gravitatea diagnosticului, se pot face sau nu exerciții de către părinți acasă. Da, unele exerciții mai ușoare pot fi executate de către părinți, dar numai după 3-4 ședințe în care au urmărit corectitudinea execuției acestora.

Ziar Medical – Care sunt șansele de recuperare ale unui copil cu probleme în cazul în care a fost diagnosticat și a început ședințele  în timp util?

Kinetoterapeut Daniela Părău – Șansele de recuperare sunt foarte mari cu cât se începe mai repede, dar trebuie să ținem cont de unele manifestări din cadrul unor sindroame genetice, nu pot fi influențate decât în mică măsură, indiferent de rapiditatea cu care se intervine.

Ziar MedicalEste adevărată afirmația conform căreia recuperarea fiecărui pacient conferă pe lângă satisfacția profesională și una personală?

Kinetoterapeut Daniela Părău – În cazul meu, da! Această meserie îmi dă o satisfacție enormă, pentru că o fac cu multă plăcere, lucrez cu acești copilași ca și cum ar fi ai mei, îi iubesc pe toți!

Citeşte si: Terapie prin mişcare în Sectorul 6, kinetoterapie la Centrul de Sănătate „Sfântul Nectarie”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari