fbpx
Acasă Legislaţie medicală Dr. Remus Șipoș: “Vaccinul pneumococic nu se administrează retroactiv, doar copiilor care...

Dr. Remus Șipoș: “Vaccinul pneumococic nu se administrează retroactiv, doar copiilor care s-au născut după ce a intrat în vigoare programul național”

Imunizarea prin vaccinare a copiilor este un subiect extrem de dezbătut, atât în rândul medicilor, cât și a părinților. Sunt o serie de păreri pro și contra, în funcție de gradul de informare a părinților, accesul limitat în unele zone defavorizate ca și infrastructură sau, pur și simplu, este alegerea fiecărui părinte de a-și imuniza sau nu copiii, unii având alte metode decât vaccinurile.

Din păcate, anul 2017 a fost unul devastator, epidemia de rujeolă facând multe victime. Statisticile arată că la începutul lui 2018 au fost înregistrate peste 10.000 de cazuri de rujeola la nivel de țară, dintre care 95% au fost persoane nevaccinate. Sunt peste 35 de cazuri în care pacienții au decedat în urma complicațiilor.  Rujeola, deși este catalogată ca o boală a copilăriei, nu trebuie neglijată și tratată cu banalitate. Conform ECDC (European Center for Disease Prevention and Control), rujeola rămâne cauza principală a mortalității copiilor la nivel mondial.

Virusul rujeolic se transmite foarte ușor pe calea aerului prin tuse sau strănut și poate afecta pe oricine! Mai predispuși sunt cei cu carențe de Vit A, cei care nu au fost vaccinați și, de asemenea, cei neimunizați care se afla în țările în curs de dezvoltare, unde rata de infestare este mult mai mare. Rujeola are ca perioadă de incubație 10-12 zile și se manifestă cu febră, conjunctivită, tuse și broșiolită. După 1-2 zile, poarte să apară o iritație pe mucoasa bucală. Erupția cutanată apare la 2-4 zile după instalarea febrei și se răspândește de la cap la picioare într-un interval de 3-4 zile. Cazurile de deces din cauza rujeolei sut datorate complicațiior bacteriene. Complicațiile au o probabilitate mai mare să apară dacă febra nu scade după 1-2 zile de la instalarea erupției cutanate. Cele mai comune complicații ale rujeolei sunt: otita medie (7–9%), pneumonia (1–6%), diareea (8%), encefalita post -infectioasă (1 caz la 1.000 de îmbolnăviri).

Articolul continua mai jos

Anul trecut, grila de vaccinare a suferit câteva modificari introducându-se vaccinul pneumococic din octombrie 2017, care până la acea dată era opțional și se făcea contran cost. De asemenea din cazul epidemiei devastatoare de rujeolă, vârsta de vaccinare a copiilor cu ROR a scăzut de la 12 luni la 9 luni – subliniez – în cazul epidemiilor de rujeolă.

Până acum câteva luni, părinții care vroiau să își vaccineze copiii împotriva infecțiilor pneumococice, erau nevoiți să scoată din buzunar câteva sute de lei. Acum este suficient să se prezinte la medicul de familie. Acest vaccin protejează copiii împotriva infecțiilor pneumococice (cunoscute de parinți ca “pneumonia”). Streptococul (bacteria) care provoacă aceste infecții  poate duce la pneumonie, meningită chiar și septicemie, fiind letală în unele cazuri. De asemenea, provoacă chiar si leziuni cerebrale permanente.

“Vaccinul se administrează gratuit doar copiilor care s-au născut după ce a intrat în vigoare programul național. Nu se aplică retroactiv. Am avut un caz în care pentru un decalaj de 3 zile, părinții au fost nevoiți să cumpere vaccinul”, a declarat dr. Șipoș Remus Sebastian, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș.

 

Calendarul național de vaccinare în România

 

Vârsta de vaccinare

Tipul de vaccinUnde se administrează
   
Primele  24 oreHep BMaternitate
2-7 zileBCGMaternitate
2 luniVaccinul Hexavalent (DTPa-VPI-HIb-HepB)

Vaccinul Pneumococic

Medicul de familie
4 luniVaccinul Hexavalent (DTPa-VPI-HIb-HepB)

Vaccinul Pneumococic

Medicul de familie
9 luniROR – în cazul epidemiilorMedicul de familie
11 luniVaccinul Hexavalent (DTPa-VPI-HIb-HepB)

Vaccinul Pneumococic

Medicul de familie
12 luniRORMedicul de familie
5 aniRORMedicul de familie
6 aniDTPa – VPIMedicul de familie
14 aniDtMedicul de familie

 

DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular; VPI = vaccin polio inactivat; Hep B = vaccin hepatitic B; DTPa–VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B; DTPa-VPl-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B; ROR = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion; BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin; dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulţi.

Pe scurt, o prezentare a fiecărui vaccin : bolile împotriva cărora oferă protective, interval minime de vaccinare a dozelor.

Primul vaccin, începând cu primele 24h din viața unui nou născut, este HepB. Boala împotriva căreia oferă protecție este Hepatita B. Între prima și a doua doză trebuie să fie  un interval de minim o lună, iar între a doua și a treia cel puțin doua luni. Între prima si a treia – minim patru luni. Ca și cale de administrare, acesta se face intramuscular.

BCG – vaccinarea cu acest vaccin nu împiedică infectarea, ci progresia către boală. Reduce riscul de îmbolnăvire pentru formele grave de tuberculoză, precum meningita tuberculoasa și Tuberculoza miliara. Vaccinul se face la externarea din maternitate, la nou-născuții cu greutate mai mare de 2500 de grame. Administarerea strict intradermic, în partea postero-externă a braţului stâng, în treimea medie.

Vaccinul Hexavalent oferta protecție împotriva bolilor precum: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B. Ca și interval de administrare se recomandă între prima și a doua doză – minimum o lună, între penultima și ultima doză – minimum șase luni.

ROR : vaccinul rujeolic, rubeolic urlian conferă protecție împotriva rujeolei, rubeolei și a oreionului. Dozele se administrează la 9 luni (în perioada epidemiei), 12 luni și 5 ani cu un interval minim de o lună.

DTPa : vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic ofera protecție împotriva bolilor precum difterie, tetanus, tuse convulsivă și poliomelită. Vârsta recomandată este de 6 ani, Doza de rapel este necesară în cazul acestui vaccine.  Dozele de rapel sunt cele care semnalează sistemului imunitar de boala respectivă și oferă protecție în continuare.

DT: este vaccinul care se folsește ca rapel și oferă prortecție împotriva difteriei și a tetanosului, vîrsta recomandata fiind de 14 ani.

Articolul este scris în scop informativ, nu este un articol nici pro, nici contra vaccinării. Fiecare mamă, părinte știe ce este mai bine pentru copilul său și este liber șă aleagă cea mai bună variantă pentru a-și imuniza copiii și a-i ține departe de boli, atât pe ei, cât și colectivitatea în care se află aceștia.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,916FaniÎmi place
1,170AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este  hepatita? Ce înseamnă viral?

Hepatita reprezintă inflamația ficatului. Inflamația are loc în urma distrugerii celulelor (hepatocite). Termenul viral...

Boala Alzheimer – cauze, manifestări, factori de risc

Ce este Boala Alzheimer? Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă în cadrul căreia moartea...

Artroplastia totală a cotului (proteza de cot)

Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și , în prezent, efectuată...

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...

Ce este artrita – Cauze, factori de risc, preventie, tratament

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamatie articulara, fenomen de obicei...

Radioterapia în cancerul de prostată

Cancerul de prostată reprezintă a doua cea mai frecventă neoplazie întâlnită în România, incidența...