Femeia, respectiv sănătatea, educația și confortul acesteia ar trebui să fie în centrul atenției atât a societății în general, cât și a statului, susține dr. Ovidiu Gîrbovan, doctor în stiinţe medicale, medic primar obstetrică ginecologie, şef de lucrări la UMF Târgu-Mureş și director medical la Spitalul Clinic Judeţean Mureş. Medicul cu o experiență de peste două decenii în spate atât ca specialist în problemele femeii, cât și în managementul sanitar, este de părere că, în ciuda atâtor programe și discursuri, încă nu se conștientizează suficient importanța prevenției și a educației pentru sănătate, în general. O adevărată pledoarie pentru educație, în cele ce urmează.
Dr. Ovidiu Gîrbovan: Femeia este cea mai bogată din punct de vedere biologic și afectiv, are fără exagerare cea mai efervescentă viață biologică și psihologică, iar provocările în ce privește sănătatea ei sunt pe măsură. De aceea vreau să vorbesc în principal despre prevenție. De ce vreau să subliniez asta? Vedem o acțiune concertată împotriva vaccinării, campanii care reprezintă un risc imens. Vorbim despre boli care au fost eradicate, dar care pot oricând să declanșeze adevărate epidemii. De aceea recomand tinerelor mame să se informeze doar de la specialiști și să-și vaccineze copiii conform perioadelor de vaccinare standardizate prin normativele Ministerului Sănătății.
Putem vorbi și despre vaccinurile specifice femeilor, respectiv de vaccinul HPV, virusul Papilloma uman fiind dovedit a fi agentul cauzator pentru aproape toate formele de cancer al colului uterin. Am întâmpinat o reticență însemnată față de acest vaccin, reticență care a fost poate și din vina noastră, a lumii medicale în general. Nu am știut cum să o promovăm. Eu cred că în timp se va dovedi eficacitatea și a acestui vaccin. Cert este că educația și prevenția din care face parte și vaccinarea sunt doi stâlpi de mare însemnătate în bunăstarea națiunii.
Reporter: Sunt conștiente femeile de riscurile la care se expun?
Dr. Ovidiu Gîrbovan: Cu siguranță nu suficient. Probabil că și informațiile lor provin din zone alternative, neverificate. Aceste vaccinuri nu sunt folosite doar în România. Dacă ar fi nocive, ar fi o decimare în masă, peste tot în lume. Ce argument mai bun decât că aceste vaccinuri se folosesc eminamente în țările dezvoltate? Chiar dacă admitem că lipsește încrederea față de sistemul de sănătate autohton, ar trebui măcar să ne uităm la cum funcționează lucrurile și la alții.
Reporter: Un medic renumit spunea zilele trecute că lumea medicală în general ar trebui să se simtă vinovată de starea actuală a sistemului de sănătate, pentru că s-a păstrat într-un turn de fildeș și nu a încercat să comunice cât de mult cu masele.
Dr. Ovidiu Gîrbovan: Poate că aici este vina majoră a noastră, a lumii medicale. Poate că așa a fost și educația noastră la vremea respectivă… Totuși lumea ar trebui să știe că noi nu facem servicii medicale, noi facem acte medicale. Ar trebui să facem diferența și la nivel conceptual și cei care sunt factori de decizie, respectiv legiuitorul să pună actul medical acolo unde-i este locul. Serviciul medical este altceva. Actul medical presupune diagnosticarea, tratamentul și vindecarea pacientului în măsura posibilităților. Să fie clar. Nu toate bolile pot fi tratate, dar majoritatea pot fi prevenite.
Reporter: Și cine ar trebui să facă această prevenție? Se vorbește despre ea de ani de zile, dar parcă tot nu se vede…
Dr. Ovidiu Gîrbovan: Societatea prin pârghiile ei. Prin ONG-uri, organizații profesionale, prin legislativ. Cât timp însă noi nu avem o politică predictivă pe un termen mediu și lung, nu se va schimba nimic. Pe vremea regimului trecut, deși sistemul sanitar de atunci lăsa mult de dorit, exista prevenție, inclusiv prin obligativitate.
Reporter: Constatați o lipsă de încredere față de sistemul de sănătate autohton?
Dr. Ovidiu Gîrbovan – Cu siguranță ar trebui să fim mai apropiați de sistemul nostru de sănătate. Medicii noștri sunt foarte apreciați în afară. În plus, să nu uităm că, în condițiile de la noi, în spitalele noastre mai și tratăm oameni și mai și salvăm vieți. Să nu vorbim doar despre infecțiile nosocomiale sau despre morții din maternități…
Reporter: Sunt și subraportate aceste infecții…
Dr. Ovidiu Gîrbovan: Este adevărat. Totuși nu cred că amploarea fenomenului este chiar atât de mare. Multă lume vorbește despre ele, fără să conștientizeze ce sunt de fapt. Inclusiv definiția infecțiilor nosocomiale s-a schimbat între timp, acum se numesc infecții asociate spitalizării. Noi tratăm atât infecțiile cu care vine pacientul din societate, cât și cele pe care le poate contacta în spital, care se pot declanșa și prin folosirea abuzivă a unor medicamente. Aici mă refer la antibioticele luate fără recomandarea medicului, peste care se suprapune medicamentul prescris de medicul curant.
Reporter: Revenind la sănătatea femeii, care sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezintă acestea la medic?
Dr. Ovidiu Gîrbovan: Femeile nu vin la doctor. Ele vin doar când le doare ceva sau când sunt însărcinate. De aceea trebuie să le informăm pe toate căile, și aici ajungem iar la educație. Un control preventiv o dată la cel puțin doi ani este obligatoriu, mai ales că beneficiază și de acel program de screening al cancerului de col uterin. Acestea sunt boli perfide. Prima dintre ele este cancerul. Cancerul nu doare. Când începe să doară, drumul spre cimitir e mai scurt decât cel spre pensie. Însă un cancer de col uterin este depistabil în stare pre-canceroasă. Aici putem să intervenim rapid si să vorbim de vindecare. Problema este că nici măcar la medicul de familie nu se prezintă. O baterie de analize la cel puțin doi ani este extrem de importantă. De aceea subliniez repetat. Fără exagerare, femeia este cel mai de preț lucru pe care ni l-a lăsat Dumnezeu. O femeie sănătoasă va avea copii sănătoși, dar va trebui să o și educăm cum să-și păstreze copiii sănătoși. Ea trebuie să se prezinte la medic în perioada preconcepției. Degeaba vine deja însărcinată la acel set de analize, acel banal Torch ar trebui făcut înainte de a fi însărcinată. Aceste lucruri trebuiesc spuse din școală. Și revenim iar la acea educație sanitară. Sunt lucruri care țin direct de viață și de supraviețuire. O boală nu este un accident rutier, ca să nu poată fi prevenit. O boală apare aproape întotdeauna în lipsa prevenției și a educației. Aceștia sunt factorii care ne pot salva. Iarăși, să o educăm în ce privește importanța planificării familiale. Amânarea apariției copilului nu este de foarte bun augur. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă cresc și riscurile. Ar trebui ca educația fetițelor să conțină și acest punct aparte. De la simplul spălat pe mâini și până la educația sexuală avem foarte multe lacune. De aceea militez pentru introducerea în școli a educației pentru sănătate, inclusiv a celei sexuale, dar făcută de oameni care se pricep.
Reporter: Și cine să le facă toate acestea? Care ar fi rolul statului?
Dr. Ovidiu Gîrbovan – Statul suntem noi toți. Noi trebuie să clădim acea societate pe care ne-o dorim. Sunt de înțeles anumite întârzieri, dar parcă nouă ne trebuie prea mult timp. Uitați că au trecut aproape 30 de ani și noi nu ne regăsim cadența. Se pierde timp cu dezbateri inutile. Toți trebuie să ne implicăm. Trebuie să ne construim noi sistemul de sănătate pe care ni-l dorim. Sigur că în acești ani s-au schimbat zeci de miniștri, fiecare cu mentalitatea lui, și noi între timp batem pasul pe loc. Când se încearcă să se facă ceva, hop, schimbăm miniștri. Hai să facem niște priorități. Fără sănătate și fără educație nu putem facem nimic.