Două spitale din județul Brașov vor fi modernizate cu fonduri europene

Încă două proiecte de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, destinate îmbunătăţirii gestionării energiei şi reducerii consumurilor din Regiunea Centru, au fost semnate azi, 20.03.2018, la sediul Consiliului Judeţean Braşov, având ca beneficiar direct această instituţie reprezentativă pentru judeţul Braşov, iar ca beneficiari indirecţi, pacienţii şi medicii de la Spitalul de Ginecologie din Braşov şi de la Unitatea de Pneumoftiziologie Sânpetru. Azi, preşedintele Consiliului judeţean braşovean, Adrian Veştea şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu, au semnat contractele de finanţare pentru proiectele „Modernizare, dotare şi eficientizare energetică a corpului S+P+7+M şi corp extindere (de legătura) existent între corpul nou şi corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov” şi „Reparaţii capitale, modernizare şi eficientizare energetică a Unităţii de Asistenţă medico-socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”, proiecte a căror valoare totală cumulată este de peste 35 milioane lei.

Cele două cereri de finanţare sunt finanţate prin Prioritatea de Investiţii 3.1.B ce vizează sprijinirea eficienţei energetice în clădirile publice şi peste 24,5 milioane lei din suma totală reprezintă fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

„Judeţul Braşov trebuie să se dezvolte cu aceste resurse financiare nerambursabile, din fonduri europene. Am semnat contracte de finanţare pentru reabilitarea drumurilor judeţene, suntem implicaţi în reabilitarea termică, în vederea eficientizării consumurilor şi pentru reducerea costurilor prin aceste proiecte destinate modernizării clădirilor publice şi pregătim proiecte pentru dezvoltare locală, în beneficiul cetăţenilor judeţului. Poate că în perioada precedentă nu s-au realizat foarte multe proiecte în judeţul nostru, dar în acest moment avem semnate contracte în valoare totală de peste 65 milioane euro, din care aproape 61 milioane euro sunt sume nerambursabile. La Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, investiţiile au demarat în perioada 2007-2014, cu un proiect mai mic, de modernizare şi echipare a ambulatoriului, a cărui valoare a fost puţin peste 2 milioane lei. Acum, numai în Unitatea de Pneumoftiziologie de la Sânpentru investim de patru ori mai mult, în timp ce, pentru ceea ce ne propunem la Spitalul „Dr. Sbârcea” avem nevoie de peste 26,5 milioane lei, de zece ori mai mult ca în urmă cu şapte ani!

În cadrul Unităţii Medico-Sociale de Pneumoftiziologie de la Sânpetru sunt internaţi în prezent 90 de pacienţi, majoritatea cazuri sociale, diagnosticaţi cu boli pulmonare şi pneumologice. Lucrările de reparaţii şi consolidare, de recompartimentare, modernizarea şi eficientizarea energetică a corpului de clădire C1 din cadrul incintei Unităţii de la Sânpetru, vor determina scăderea cheltuielilor legate de încălzire, concomitent cu creşterea confortului termic în instituţie, ceea ce înseamnă implicit alinierea la standardele europene în asigurarea calităţii serviciilor de tip medico-social.

- Articolul continua mai jos-

Deşi în judeţ şi în municipiu mai există clinici private, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov oferă servicii de specialitate pentru mai mult de 80% din totalul populaţiei judeţului care are nevoie de această specializare. Conform datelor furnizate de spital, în 2016, numărul anual de pacienţi unici care au beneficiat de serviciile Maternităţii braşovene a ajuns la aproape 9.000. Spitalul clinic „Dr. Sbârcea” este în proprietatea Judeţului Braşov, dar, în lipsa fondurilor proprii, administraţia locală a apelat la finanţare prin Programul Operaţional Regional şi în perioada 2007-2013. Proiectul actual vine în completarea proiectului prin care Ambulatoriul de specialitate din cadrul Maternităţii a fost dotat şi modernizat în 2014″, a declarat, în momentul semnării celor două contracte de finanţare, domnul Adrian Ioan Veştea, Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Cererea de finanţare pentru proiectul „Modernizare, dotare şi eficientizare energetică a corpului S+P+7+M şi corp extindere (de legătura) existent între corpul nou şi corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Dr. I. A. Sbârcea” Braşov” prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, de reabilitare termică a sistemului de încălzire, dar şi a lucrărilor ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice si pompe de căldură. În plus, în acest proiect se vor repara sau înlocui sistemele de climatizare, de condiţionare a aerului, se vor moderniza instalaţiile de iluminat şi se vor derula lucrări de management energetic integrat pentru clădiri. Durata de derulare a investiţiilor se va întinde până la finalul lunii ianuarie 2020, fiind necesare fonduri nerambursabile de circa 17,85 milioane lei (aproximativ 4 milioane euro).

Cererea de finanţare pentru proiectul „Reparaţii capitale, modernizare şi eficientizare energetică a Unităţii de Asistenţă medico-socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” prevede un termen până la sfârşitul lunii septembrie 2020, pentru realizarea lucrărilor de reparaţii şi consolidare, de recompartimentare, modernizare şi eficientizare energetică a corpului de clădire C1 din cadrul incintei Unităţii de la Sânpetru. Toate lucrările vor avea la bază recomandările şi soluţiile tehnice stabilite prin expertiza tehnică de rezistenţă şi auditul energetic, fiind realizate în etape, astfel încât activitatea pacienţilor şi a personalului să fie afectată cât mai puţin. Pentru aceste investiţii sunt necesare fonduri nerambursabile de circa 6,2 milioane lei (peste 1,37 milioane euro).

„Apelul de finanţare a proiectelor de îmbunătăţire a eficienţei energetice din Regiunea Centru a fost deschis în urmă cu un an şi au fost depuse de către autorităţile publice locale, un număr de 87 proiecte spre finanţare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane lei. Spre comparaţie, alocarea financiară regională este de doar 186,6 milioane lei şi, chiar în condiţiile în care au fost respinse 23 de cereri de finanţare, cele rămase în selecţie solicită aproape dublul sumei disponibile. Practic, datele pe care le centralizăm la nivel regional privind finanţarea pentru toate tipurile de clădiri publice deţinute şi ocupate de instituţiile locale, fie că sunt spitale sau policlinici, şcoli, clădiri administrative etc., indică faptul că există un interes major pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în aceste construcţii. Proiectele de azi vor duce la îmbunătăţirea eficienţei energetice şi la scăderea facturilor de energie pentru cele două unităţi medicale, în condiţiile în care va creşte sigur confortul pacienţilor şi al personalului din aceste instituţii. La nivelul întregii regiuni, pe acest apel de proiecte, mai avem încă 11 cereri de finanţare în faza precontractuală. Judeţul Braşov investeşte la modul serios în creşterea calităţii vieţii, în infrastructură şi în serviciile publice şi avem convingerea că în municipiul reşedinţă de judeţ şi în întreaga zonă vor mai fi implementate şi proiecte destinate cetăţenilor judeţului”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari