Trainerii internaţionali îi ajută pe medicii specialişti să comunice mai bine cu pacienţii lor prin intermediul actorilor

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a organizat în perioada 17-18 martie 2018 un curs interactiv de comunicare, cu traineri internaţionali, pentru medici şi studenţi la Medicină. Participanţii, din Bucureşti şi Craiova, au fost ajutaţi să-şi dezvolte competenţele de comunicare cu pacienţii, pentru a-şi îndeplini şi mai bine vocaţia atunci când tratează cazuri dificile din punct de vedere psiho-emoţional.

Workshop-ul Advanced Clinical Communication este parte a unui program mai amplu – Healthcare: Human to Human, dezvoltat de Asociaţia Dăruieşte Viaţă. Cursul a constat în exerciţii şi abordări directe ale diferitelor situaţii reale pe care le întâmpină medicul în interacţiunea cu pacientul sau cu familia acestuia, detalii despre cum să anticipeze mai bine nevoile pacientului şi să folosească mai eficient timpul limitat pe care îl are la dispoziţie pentru a detalia un diagnostic.

Advanced Clinical Communication a fost susţinut de şase traineri din Anglia, coordonaţi de Dr. Jo Brown, specialist în comunicarea medic-pacient, cu peste 25 de ani de experienţă în domeniu şi care predă chiar această specialitate la Barts and London School of Medicine and Dentistry.

Pentru a putea exemplifica cât mai bine relaţia medic-pacient, s-a apelat la sprijinul a patru actori, care au interpretat pe rând diferite situaţii, după indicaţiile primite de la medici.

- Articolul continua mai jos-

„Până acum nu ştiam că în Anglia, de exemplu, există o profesie în sine – actori angajaţi de universităţi pentru a ajuta viitorii doctori să înţeleagă mai bine pacientul şi chiar să îl diagnosticheze mai corect. Acest curs, la prima vedere, pare o picătură într-un ocean, dar există şansa să schimbe modul în care medicii tineri abordează pacientul. Medicii care au participat la workshop mi s-au părut foarte dornici să facă genul acesta de exerciţii şi să îşi înţeleagă pacienţii.” – a declarat Alexandru Dunaev, unul dintre cei patru actori care i-au ajutat pe medici să vadă situaţiile prin care trec, din alte perspective.

Cazurile au fost unele reale, propuse de către medicii participanţi, şi au fost foarte diferite – de la cum anunţi un pacient că nu se mai poate face nimic în cazul lui, la părinţi care vin la spital cu copii intoxicaţi cu medicamente şi acuză medicii că nu fac tot ce e posibil, sau la situaţii în care familia pacientului pune la îndoială autoritatea medicului.

Echipa de traineri a explicat că este foarte important ca medicul să nu-i spună unui pacient abia diagnosticat cu o boală gravă, despre suferinţa lui. Ar trebui să-l lase să aleagă ce vrea să ştie în acel moment şi să aştepte ca întrebările să vină de la pacient, dar în acelaşi timp să nu îi ascundă adevărul.

„Doctorul nu ar trebui să se răstească la pacient şi cu atât mai puţin să îl învinovăţească, să îl facă să creadă că este vina lui, că nu a venit la timp să îşi facă analize, că s-a îmbolnăvit. Datoria medicului este să afle de ce s-a îmbolnăvit, de ce nu a luat tratamentul prescris, ce s-a întâmplat şi cum poate schimba situaţia.” – a declarat Angela Kubacki, specialist în Comunicare, Universitatea St. George, Londra.

„Noi credem că pacientul şi medicul trebuie să facă echipă. Comunicarea este un lucru foarte important şi în viaţa de zi cu zi, dar mai ales atunci când avem de-a face cu oameni atât de sensibili din punct de vedere emoţional, aşa cum sunt pacienţii secţiilor de oncologie. Ne dorim foarte mult şi vom face toate demersurile necesare să existe cursuri de comunicare în programa Facultăţii de Medicină şi la Rezidenţiat, lucru care nu se întâmplă în momentul de faţă.” – a afirmat Carmen Uscatu, Preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

„Suntem aici ca să-i ajutăm pe medici să găsească răspunsuri pe care le vor folosi şi în cabinetele lor.” – susţine Prof. Jo Brown, specialist în comunicarea medic-pacient.

- Articolul continua mai jos-

Workshop-ul Advanced Clinical Communication a fost organizat cu sprijinul Takeda, Elta 90 Medical Research, Vodimedicor şi UniCredit Bank.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a organizat din iunie 2016 până în prezent şase asemenea cursuri, la care au participat peste 100 de medici din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara şi Craiova.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă construieşte PRIMUL SPITAL de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România, în curtea Spitalului de Copii „Marie Curie” din Bucureşti.

Cei care doresc să se implice în realizarea celui mai important proiect de responsabilitate socială al momentului o pot face astfel:
– Redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către Asociaţia Dăruieşte Viaţă, descărcând formularul de pe www.bursadefericire.ro/redirectioneaza-2, urmând a fi apoi completat cu datele personale, semnat şi depus personal sau prin poştă, la sediul ANAF corespunzător
– Donaţii online pe www.bursadefericire.ro/investeste
– SMS la 8844 cu mesajul SPITAL – o investiţie de 2 euro pe lună
– SMS la 8864 cu mesajul SPITAL – o investiţie de 4 euro pe lună

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari