Proiectele UMF Tîrgu Mureș în anul Centenarului

O delegaţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureş, formată din conducerea UMF, cadre didactice şi studenţi, a participat joi, 15 martie 2018, la invitaţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis, la dezbaterea „România la Centenar”, organizată de către Administraţia Prezidenţială şi găzduită la Palatul Cotroceni, prilej cu care au fost prezentate evenimentele asumate de UMF Tîrgu Mureş în anul Centenarului Marii Uniri.

La începutul anului dedicat aniversării Marii Uniri, Preşedintele României şi participanţii la dezbatere au discutat despre viziunea marcării Centenarului, Preşedintele Klaus Iohannis încurajând şi susţinând iniţiativele dedicate celebrării Centenarului, care propun perspective şi obiective importante pentru viitorul european al României. „Am subliniat în repetate rânduri că Centenarul Marii Uniri nu trebuie să se rezume la a fi un simplu prilej de ceremonii, fie ele pioase sau de mare bucurie. Centenarul nu marchează doar momentele de acum 100 de ani, ci este despre întregul parcurs al României moderne şi despre proiectele noastre de viitor. Mai mult, Centenarul nu poate fi despărţit de istoria şi soarta continentului nostru, după cum nici viitorul nostru nu poate fi rupt de proiectul european din care facem parte”, a transmis, în alocuţiunea sa, Preşedintele României.

Rectorul UMF Tîrgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat activităţile şi proiectele Universităţii dedicate Centenarului României, care se referă la organizarea celei de-a 21 ediţii a Congresului Internaţional al Studenţilor şi Tinerilor Medici „Marisiensis, implementarea conceptului unic la nivel naţional „Smart University”, unirea principalelor universităţi mureşene, extinderea Universităţii în afara graniţelor ţării şi organizarea primei conferinţe internaţionale de medicină personalizată. În acelaşi timp, prof. dr. Leonard Azamfirei şi-a exprimat, în numele comunităţii academice, aprecierea pentru includerea UMF Tîrgu Mureş în acest cadru deosebit.

În cele ce urmează, redăm alocuţiunea Rectorului UMF Tîrgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, susţinută în cadrul evenimentului „România la Centenar”.

- Articolul continua mai jos-

„Consider că se cuvine ca fiecare instituţie publică cu reprezentare în spaţiul social, educaţional sau cultural din România să includă în propriul plan operaţional al acestui an centenar acţiuni menite să promoveze valorile noastre naţionale. Marcăm Centenarul la UMF prin organizarea celei de-a 21 ediţii a Congresului Internaţional al Studenţilor şi Tinerilor Medici „Marisiensis”, o manifestare ştiinţifică în care tradiţia şi modernitatea, creativitatea şi capacitatea de organizare a studenţilor, susţinuţi de implicarea cadrelor didactice universitare, au creat un model internaţional de bună practică.

Sărbătorim 100 de ani ai României moderne prin implementarea conceptului „Smart University”, unic la nivel universitar pe plan naţional, un proiect dezvoltat în urma unui parteneriat strategic cu IBM, menit să integreze toate laturile vieţii academice, învăţământul tradiţional şi virtual, şi să le adapteze societăţii informaţionale contemporane. Ne propunem ca sărbatoarea Centenarului să ne aducă, o dată în plus, determinarea de a construi proiecte temeinice, care să impacteze pozitiv dezvoltarea academică pe termen lung. Construim pentru viitor o universitate modernă cu caracter asumat metropolitan, a cărei extindere o plănuim în acest an. Ne propunem să existăm în afara graniţelor ţării ca brand universitar propriu, nu ca simplu furnizor de resursă umană, conştientizând că educaţia medicală superioară este unul dintre cele mai apreciate şi dorite produse de export ale României.

Credem că anul 2018 va fi pentru UMF Tîrgu Mureş nu doar anul Marii Uniri, ci şi anul unei unirii mici, a principalelor universităţi mureşene. Această direcţie pe care ne-o asumăm în paşii ei preliminari administrativi se înscrie în conceptul performanţei în structuri universitare largi, cu orientare complementară a programelor de studii. Anul centenar îl vedem integrat obligatoriu într-un context internaţional menit să ne facă mai bine cunoscuţi. Am sosit, astăzi, dintr-un turneu internaţional care ne aduce confirmarea că vom deschide în acest an porţile universităţii primei conferinte internaţionale de medicină personalizată – precission and personalised medicine – concept provocator în medicina modernă, în domeniul căreia, în urmă cu doi ani, preşedintele Obama încuraja cercetarea, anticipând un pas important al ştiinţei. Evenimentul se va desfăşura în cadrul Zilelor UMF, în prezenţa comisarului european al cercetării ştiinţifice şi a numeroşi lideri mondiali în domeniu.

Sunt câteva dintre evenimentele pe care le-am asumat în anul 2018 la UMF Tîrgu Mureş. Cu discreţie şi eficienţă încercăm să contribuim la creşterea României, la bunul său renume în spaţiul internaţional academic. Dacă nu vom mai fi în viitor subiect de negociere politică, membrii comunităţii academice tîrgumureşene vor şti că aparţin unei Românii educate, deschisă cu adevărat valorilor europene.”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari