Medicii dentiști reacționează: ANMCS contra medicilor dentiști, medicilor de familie și farmaciștilor

ANMCS (ex-CONAS) va acredita toate unitățile sanitare (inclusiv cabinetele de medicină dentară și medicină de familie, farmaciile, etc), care doresc să intre în relație cu Casa de Asigurări Sociale de Sănătate (CNAS), conform Legii 185/2017.

Până acum, acreditarea era făcută de CNAS (prin Casele Județene). Medicii și farmaciștii care practică meseria lor consideră inutilă apariția unei autorități cu atribuții care se suprapun peste cele realizate de autorități existente ale statului.

Efectul direct: încă o taxă pe care medicii vor trebui să o plătească.

Consecința asupra pacienților: creșterea prețurilor la procedurile medicale, pentru ca medicii să poată achita aceste taxe (cuantumul lor nu a fost făcut public, dar procedura de calcul permite estimarea pe baza sumei care va fi încasată pe oră x numărul de ore presupus x numărul de experți prezenți pentru acreditare).

- Articolul continua mai jos-

Efectul asupra populației: în timp, asistența primară de sănătate va fi tot mai săracă, apoi aproape inexistentă în mediul rural și în orașele mici.

Se va accentua fenomenul migrației medicilor și depopularea zonelor defavorizate (tocmai cei care au mai multă nevoie de servicii accesibile de sănătate!)

În celelalte zone, concurența neloială va afecta tocmai medicii care profesează în cabinete individuale și care nu pot asigura bugetul necesar plății ”consultanței” cerute de legea 185/2017.
Cabinetele deținute de medicii români vor fi expuse riscului dispariției.

În locul lor vor prospera rețelele de cabinete care fiind susținute cu sume impresionante vor practica prețuri de dumping și vor falimenta cabinetele medicale din zonele defavorizate.

Ce doresc medicii și farmaciștii?

Exceptarea de la prevederile acestei legi, care în fapt nu garantează calitatea actului medical, ci doar creează încă o barieră birocratică și un bir pentru cei care practică în sistemul medical românesc.

- Articolul continua mai jos-

Ce se va întâmpla după intrarea în vigoare a legii?

Se va accentua exodul medicilor și farmaciștilor din zonele cele mai defavorizate ale României!
Iar populația va trebui să plătească mai mult pentru aceleași servicii doar pentru că unii „aleși”, care sunt „numiți” în Consiliul Director al ANMCS, au „puterea să hotărască prin consens ceea ce consideră că e managementul calității”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari