fbpx
Acasă Ştiri Medicale Cancerul hepatic va fi tratat la Cluj cu ajutorul unui robot

Cancerul hepatic va fi tratat la Cluj cu ajutorul unui robot

O echipă multidisciplinară ce reunește specialiști din cadrul universităților UTCN și UMF va realiza un robot pentru tratarea pacienților care suferă de cancer hepatic.

Coordonatorul proiectului IMPROVE, Doina Pîslă, profesor universitar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), D a declarat luni, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului, că acest aparat modern este conceput cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor şi de a acorda un sprijin important echipei de medici în timpul tratamentului.

“UTCN a lansat proiectul IMPROVE, împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ‘Iuliu Haţieganu’ şi alţi parteneri, al cărui scop este identificarea unei soluţii inovative asistată robotic pentru tratamentul onco-chirurgical eficient al pacienţilor cu tumori hepatice, pe baza unui diagnostic integrat imagistic-molecular. Ca şi produs final, ne propunem realizarea unui robot care va efectua un tratament intraoperator al cancerului hepatic pe baza unui diagnostic imagistic-molecular pus de specialişti. Metodele adecvate chirurgical vor fi transmise robotului, iar acesta va fi controlat de un medic şi va realiza tratamentul. Proiectul va contribui, printre altele, la creşterea ratei de supravieţuire şi a calităţii vieţii pentru pacienţii cu cancer hepatic”, a explicat Doina Pîslă, potrivit AGERPRES.

Articolul continua mai jos

Din partea UMF Cluj, la eveniment a fost prezent chirurgul Nadin Al Hajjar, care face parte şi din echipa de specialişti a Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor”.

Medicul a precizat că robotul va fi folosit în tratamentul tumorilor nerezecabile, adică a celor care nu pot fi îndepărtate chirurgical, dar pot fi oprite din evoluţie prin diferite metode minim invazive.

“Va fi realizat un robot, iar procedurile intraoperatorii vor fi asistate laparoscopic. Ficatul nu este un organ static, se modifică după mişcările respiratorii ale pacientului, astfel că robotul va avea o sarcină foarte grea, şi anume să se adapteze la aceste mişcări, astfel încât să poată introduce ţintit medicamentaţia sau seminţele radioactive în interiorul tumorii. Dorim să integrăm şi o imagistică performantă, care să ne ofere imagini foarte clare în cadrul intervenţiei”, a explicat Al Hajjar.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câştigat acest proiect în calitate de coordonator alături de parteneri de prestigiu: Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca; Institutul de Mecanica Solidelor al Academiei Române; Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” ClujNapoca şi INCDO INOE 2000 Filiala Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică, Cluj-Napoca.

Echipa este formată din cercetători cu experienţă şi rezultate deosebite în domeniul tehnologiilor medicale de vârf având colaborări anterioare materializate prin produse noi, brevete de invenţie şi lucrări comune. Sinergia acestor cercetări este o condiţie obligatorie pentru obţinerea unor rezultate cu impact pozitiv în îmbunătăţirea prognosticului pacienţilor cu tumori hepatice.

Obiectivele proiectului IMPROVE sunt:

Dezvoltarea unei echipe interdisciplinare care, alături de personalul cu experienţă să creeze un mediu competitiv, să genereze şi să susţină noi locuri de muncă în cercetare;

Dezvoltarea unor tehnici de diagnostic imagistic-molecular care să permită identificarea, caracterizarea şi evaluarea terapeutică a tumorilor hepatice;

Dezvoltarea unei tehnici de planificare pre-operatorie şi a unor tehnici inovative de livrare la ţintă a medicamentelor;

Dezvoltarea unui sistem robotic integrat de tratament intraoperator laparoscopic al tumorilor nerezecabile cu algoritmi multiplii de control;

Dezvoltarea instituţională a structurilor partenere prin creşterea şi diversificarea capacităţii de cercetare, îmbunătăţirea vizibilităţii internaţionale şi extinderea colaborărilor cu mediul economic

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se...

Necroza aseptică de cap femural – Cauze, simptome, tratament

Necroza aseptică de cap femural apare în momentul în care șoldul nu mai primește...

Dr. Călin Homorodeanu despre ce este un infarct miocardic

Fiecare ieşire în centrul Clujului este însoţită, inevitabil, de tracerea unei ambulanţe, care duce...

Tratamentul intervențional al AVC. Care este protocolul trombolizei intravenoase

Programul de sănătate Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC este derulat la nivel...

Boala Crohn – Cauze, factori de risc, tratament

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care afectează în special adolescenții și adulții...

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – ce trebuie să știi

Sfatul medicului OSTEOPOROZA - Înainte de a afla care sunt simptomele osteporozei și care...