România are cea mai ridicată rată a prevalenţei infecţiei cu VHC din Uniunea Europeană

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatită cronică cu virus hepatitic C (VHC) la nivel mondial. Dintre acestea, doar 20% (aproximativ 15 milioane) au fost diagnosticate, şi doar 5% (aproximativ 3 milioane) sunt tratate cu medicamente anti-virale cu acţiune directă (medicamente care vindecă infecţia cronică cu VHC în peste 95% dintre cazuri). În marea majoritate a cazurilor infecţia cronică cu VHC netratată evoluează spre ciroză şi cancer hepatic.

Inclusă sub umbrela Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, eliminarea infecţiei cu virus hepatitic C până în 2030 este posibilă prin combinarea măsurilor de testare a populaţiei cu cele de asigurare a tratamentului antiviral adecvat. În acest context, OMS recomandă extinderea accelerată a diagnosticării şi tratării infecţiei cu VHC, respectiv identificarea a peste 90% dintre cazuri şi tratarea a peste 80% dintre cazurile identificate. Conform raportului OMS Progress Report on Access to Hepatitis C Treatment, lansat pe 8 martie 2018, „creşterea accesului la medicaţie antivirală cu acţiune directă asupra virusului hepatitic C este critică în vederea stopării acestei epidemii”.

România se aliniază recomandărilor OMS privind controlul infecţiei cu VHC. În 2017, în România a crescut atât numărul persoanelor diagnosticate, cât şi accesul la terapiile cu medicamente anti-virale cu acţiune directă. Separat de testarea medicală uzuală, în 2017 au fost extinse campaniile de testare voluntară, fiind realizate 11.713 testări la nivelul populaţiei (testări stradale) şi al personalului medical din 10 judeţe; 240 de persoane testate (2%) au avut rezultat pozitiv pentru infecţia cu VHC.

Datele disponibile arată că România are cea mai ridicată rată a prevalenţei infecţiei cu VHC din Uniunea Europeană – 3,3%, în contextul existenţei unui nivel scăzut de informare şi conştientizare privind această afecţiune în rândul populaţiei. Astfel, în România, estimăm că:

- Articolul continua mai jos-

– peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC.

– circa 80% dintre infecţii ar fi cu replicare virală.

– 99% dintre infecţii apar in genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice.

– peste 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă.

Acţiunile întreprinse în anul 2017, între care seminarul internaţional „Hepatita C de la condamnare la vindecare – Tratament şi Control” organizat în luna decembrie de Fundaţia Prof. Dr. Matei Balş, au relevat faptul că doar printr-o politică bine coordonată, eforturile medicale şi resursele alocate vor putea fi folosite eficient pentru eliminarea infecţiei cu VHC.

Astfel, în România, pentru 2018, direcţiile de acţiune recomandate vizează extinderea testării populaţiei şi asigurarea accesului larg la terapii antivirale eficiente. Fundaţia „Prof. Dr. Matei Balş” şi Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA susţin implementarea acestor măsuri în România.

- Articolul continua mai jos-

„Avem în faţă o oportunitate extraordinară: aceea de a putea limita foarte mult sau chiar eradica în următorul deceniu această infecţie severă şi parşivă – infecţia cu virusul hepatitic C. Sunt încrezător că în 2018, România va avea înţelepciunea de a face paşii necesari, de a lua deciziile şi măsurile necesare pentru a intra în mod real în controlul acestei infecţii” declară dl. Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari