fbpx
Acasă Fapt divers România are cea mai ridicată rată a prevalenţei infecţiei cu VHC din...

România are cea mai ridicată rată a prevalenţei infecţiei cu VHC din Uniunea Europeană

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatită cronică cu virus hepatitic C (VHC) la nivel mondial. Dintre acestea, doar 20% (aproximativ 15 milioane) au fost diagnosticate, şi doar 5% (aproximativ 3 milioane) sunt tratate cu medicamente anti-virale cu acţiune directă (medicamente care vindecă infecţia cronică cu VHC în peste 95% dintre cazuri). În marea majoritate a cazurilor infecţia cronică cu VHC netratată evoluează spre ciroză şi cancer hepatic.

Inclusă sub umbrela Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, eliminarea infecţiei cu virus hepatitic C până în 2030 este posibilă prin combinarea măsurilor de testare a populaţiei cu cele de asigurare a tratamentului antiviral adecvat. În acest context, OMS recomandă extinderea accelerată a diagnosticării şi tratării infecţiei cu VHC, respectiv identificarea a peste 90% dintre cazuri şi tratarea a peste 80% dintre cazurile identificate. Conform raportului OMS Progress Report on Access to Hepatitis C Treatment, lansat pe 8 martie 2018, “creşterea accesului la medicaţie antivirală cu acţiune directă asupra virusului hepatitic C este critică în vederea stopării acestei epidemii”.

România se aliniază recomandărilor OMS privind controlul infecţiei cu VHC. În 2017, în România a crescut atât numărul persoanelor diagnosticate, cât şi accesul la terapiile cu medicamente anti-virale cu acţiune directă. Separat de testarea medicală uzuală, în 2017 au fost extinse campaniile de testare voluntară, fiind realizate 11.713 testări la nivelul populaţiei (testări stradale) şi al personalului medical din 10 judeţe; 240 de persoane testate (2%) au avut rezultat pozitiv pentru infecţia cu VHC.

Articolul continua mai jos

Datele disponibile arată că România are cea mai ridicată rată a prevalenţei infecţiei cu VHC din Uniunea Europeană – 3,3%, în contextul existenţei unui nivel scăzut de informare şi conştientizare privind această afecţiune în rândul populaţiei. Astfel, în România, estimăm că:

– peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC.

– circa 80% dintre infecţii ar fi cu replicare virală.

– 99% dintre infecţii apar in genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice.

– peste 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă.

Acţiunile întreprinse în anul 2017, între care seminarul internaţional “Hepatita C de la condamnare la vindecare – Tratament şi Control” organizat în luna decembrie de Fundaţia Prof. Dr. Matei Balş, au relevat faptul că doar printr-o politică bine coordonată, eforturile medicale şi resursele alocate vor putea fi folosite eficient pentru eliminarea infecţiei cu VHC.

Astfel, în România, pentru 2018, direcţiile de acţiune recomandate vizează extinderea testării populaţiei şi asigurarea accesului larg la terapii antivirale eficiente. Fundaţia “Prof. Dr. Matei Balş” şi Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA susţin implementarea acestor măsuri în România.

“Avem în faţă o oportunitate extraordinară: aceea de a putea limita foarte mult sau chiar eradica în următorul deceniu această infecţie severă şi parşivă – infecţia cu virusul hepatitic C. Sunt încrezător că în 2018, România va avea înţelepciunea de a face paşii necesari, de a lua deciziile şi măsurile necesare pentru a intra în mod real în controlul acestei infecţii” declară dl. Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Boli digestive care dau dureri de stomac

4 boli digestive care dau dureri de stomac. Durerile la nivelul stomacului sunt foarte...

Moartea unui animal de companie poate provoca tulburări psiho-somatice severe

Moartea unui animal de companie - un doliu care trebuie luat în serios. Câinii...

Rezistența la antibiotice

În ultimii ani, rezistența bacteriană a devenit un fenomen mondial, ce presupune o adevărată...