Federația “Solidaritatea Sanitară” din România nu va declanşa proteste

La numai o zi după runda finală de convorbiri cu Mistrul Sănătăţii Sorina Pintea Federația “Solidaritatea Sanitară” din România a decis să nu declanşeze grevă şi îşi îndeamnă membrii la moderaţie şi înţelegere.   Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară a făcut public acest apel.

„În calitate de singura federație sindicală care a demonstrat în mod consecvent că legea salarizării este greșită, indicând atât erorile pe care le conține cât și soluțiile corecte de modificare, Federația „Solidaritatea Sanitară” face un apel la raționalitate și solidaritate.

Am protestat împotriva legii salarizării chiar și atunci când alții o aplaudau și ofereau garanții salariaților că nimeni nu va pierdere și toți vor câștiga, braț la braț cu autorii legii. Vom protesta în continuare împotriva aberațiilor pe care le conține, străduindu-le să le eliminăm. Unele dintre aberațiile cu care ne confruntăm acum am fost foarte aproape de a le elimina în toamna anului trecut. Nepriceperea sau reaua credință a celor care s-au grăbit să bată palma de unii singuri cu Guvernul în dauna salariaților a condus la ratarea acelei oportunități (menținerea limitei de 30%, plafonarea sporurilor de tură și a celor pentru lucrul în zilele de sărbătoare fiind doar câteva dintre efectele negative ale acelei greșeli fundamentale).

În ultima lună de zile, atâta timp cât a existat o șansă imediată de a modifica legea salarizării într-un termen scurt Federația „Solidaritatea Sanitară” a fost singura organizație care a contestat pe bază de dovezi a Anexei nr. 10. Am făcut asta în condițiile în care alții i-au negat existența deși participau la discuții pe marginea ei (probabil nu înțelegeau ce se discută).

- Articolul continua mai jos-

Din momentul în care modificarea legii salarizării înainte de adoptarea Regulamentului de sporuri a eșuat în privința eliminării/modificării limitei de 30% aferentă sporurilor, parlamentarii refuzând săptămâna trecută admiterea propunerilor noastre, am constatat că singura soluție practică rămasă o constituie construcția unor reguli etice de împărțire a sărăciei. Acela a fost momentul în care am schimbat strategia de acțiune trecând la solicitările de modificare ale Anexei nr. 10. În contextul actual suntem convinși că Anexa nr. 10 (în varianta a treia a ei, care ar trebui să rezulte la finalul negocierilor) ar putea constitui o regulă de împărțire etică a sărăciei până la eliminarea plafonului de 30%, ce este de preferat oricărei liberalizări a acordării sporurilor.

Știm că utilizarea sporurilor pentru condiții de muncă pe post de compensări salariale este incorectă, generând un sistem în care cei din vârful ierarhiei salariale au cuantumul sporurilor mai mic decât cei de la baza ei. Noi am indicat această inadecvare a Anexei nr. 10 încercând s-o eliminăm. (Am reușit să avansăm în această direcție, varianta nr. 2 fiind mai etică decât varianta nr. 1. Există șanse să continuăm apropierea de un nivel rezonabil.)

Însă, tot lipsit de etică este să crești salariile doar la unele categorii de salariați dintr-un sector, în timp ce alte sunt excluse. Nici beneficiarii și nici perdanții nu sunt vinovați. Doar că unii sunt pe partea câștigurilor iar alții pe cea a pierderilor.

Acum, când este clar că în următoarele 15 zile nu se va elimina limita de 30%, fiind nevoiți să gestionăm sărăcia cel puțin pe termen scurt, a cere eliminarea oricăror reguli în distribuirea sporurilor sau a solicita sporurile la maxim exact pentru categoria de personal care beneficiază de cea mai mare creștere salarială este greșit.

Este adevărat că medicii nu au nicio vină pentru faptul că legea salarizării este construită greșit, creșterea salariilor de bază de care beneficiază fiind făcută în special pe seama sporurilor (ale lor și ale altora). Însă, sunt cu atât mai puțin vinovate categoriile de salariați pentru care cuantumul sporurilor constituie diferența dintre păstrarea venitului net sau scăderea acestuia.

Cât timp nu vom reuși eliminarea limitei de 30% rugăm medicii să țină cont de faptul că cele câteva sute de lei în plus la sporurile lor, care reprezintă cca. 3% în medie la salariul net, pentru alte categorii de salariați se transformă într-o scădere a veniturilor cu cca. 30%! Este bine să-și amintească că, în timp ce creșterea medie a veniturilor medicilor este de peste 70% ei își desfășoară activitatea împreună cu alte categorii de personal care riscă o scădere a veniturilor. Nici unii nici alții nu sunt vinovați. Însă trebuie să ținem cont că primii sunt afectați de o diminuare a nivelului creșterii salariale în timp ce alții riscă să sufere o scădere a veniturilor.

- Articolul continua mai jos-

Nemulțumirile împotriva eliminării limitei de 30% sunt îndreptățite. Chiar dacă am fi preferat ca toți salariații să fi sprijinit acțiunile noastre pentru modificarea legii salarizării în urmă cu cel mult două săptămâni, când șansele de a elimina această limită erau mai mari (odată cu legea de aprobare a OUG 91/2017), ele ar putea determina o schimbare în viitor. În același timp însă, suntem nevoiți toți să ținem cont de faptul că Regulamentul de sporuri trebuie elaborat în următoarele două săptămâni pentru a nu risca o pierdere a sporurilor pentru toți salariații cel puțin pentru luna martie.

Importanța adoptării Regulamentului de sporuri a determinat Consiliul de coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” să nu declanșeze protestele cât timp există șansele de a îmbunătăți situația salariaților din sănătate pe calea negocierilor. După finalizarea acestei acțiuni esențiale ne vom întoarce la încercările de eliminare a limitei de 30% și de corectare a legii salarizării

Nu contestăm dreptul nici unei organizații de a protesta acum ca o consecință a propriilor analize de oportunitate. Admitem faptul că strategiile de acțiune ale altor organizații sindicale se pot dovedi ulterior mai adecvate decât ale noastre, câștigul lor profitând tuturor salariaților. Respingem doar protestele unor categorii de salariați îndreptate împotriva altor categorii de salariați (exemplul medicilor din ATI având o astfel de componentă). Totodată, ne temem că pierderea rezultată în urma protestelor altora să nu se răsfrângă asupra tuturor salariaților, așa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut.

Analiza noastră de oportunitate ne-a indicat că pe termen scurt concentrarea pe finalizarea Regulamentului de sporuri ar putea aduce mai multe beneficii salariaților, având mai multe șanse de reușită. Dacă noi greșim nimeni nu va pierde. Dacă avem dreptate toți vor profita de o distribuție etică a câștigurilor”.

Nu proteste! Da solidaritate!

Situaţiile fără precedent au declanşat reacţii fără precedent mereu. Este pentru prima dată când Ministerul Sănătăţii a colaborat cu sindictele în mod real pentru a obţine cele mai bune soluţii. Un ministru care este din rândul salariaţilor, care ştie exact cu ce se confruntă un spital, un sindicat care îşi îndeamnă colegii să fie raţionali şi solidari, iată un fapt mai rar întâlnit în societatea nostră. Rămâne de văzut dacă promisiunile pentru anii viitori vor fi respectate.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari