Proiectul inițiat de Spitalul Militar de Urgență Cluj privind depistarea precoce a neoplaziilor, dublu premiat

Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papillian” din Cluj-Napoca a inițiat, în urmă cu doi ani, un proiect care are menirea de a atrage atenția asupra predispoziției genetice de a avea neoplazie. Practic, cei interesați pot completa un chestionar disponibil pe site-ul unității spitalicești. În funcție de răspunsuri, persoanele în cauză sunt invitate la o evaluare. Inițiativa a primit atât aprecierea publicului, cât și a juriului în cadrul ultimei ediții a Galei COPAC, desfășurată în septembrie 2017, fiind considerat „Cel mai bun proiect implementat de un manager de spital”. Proiectul va continua și va primi actualizări permanente. Chestionarul este disponibil pe http://www.smucluj.ro/ și este deschis oricărei persoane.

„Este un chestionar simplu în care sunt niște elemente care atrag atenția asupra predispoziției genetice de a avea neoplazie, anumite semne, simptome de alarmă, obiceiuri care cresc riscul de a avea această patologie. Noi am postat acest chestionar pe site-ul spitalului, și dacă persoanele regăsesc acolo niște răspunsuri relevante, se pot prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a fi evaluați. Încercăm să facem profilaxia astfel încât să nu mai ajungă în stadii atât de avansate pacienți cu boli neoplazice și de chirurgie. Din păcate, vin în continuare, mai ales vârstnici, cu tumori de colon în stadiu de ocluzie, deci deja de complicație a bolii, când deja au și determinări secundare și pronosticul lor este destul de prost. Ori tocmai asta încercăm să  evităm, alături de medicii de familie care, prin legislație, au posibilitatea de a face această prevenție, să ne îndreptăm spre stabilirea unui diagnostic precoce. Sunt foarte multe forme de cancer în care, dacă se pune pronosticul la timp, se poate obține și vindecarea”, a declarat, pentru Ziar Medical, col. dr. Doina Baltaru, director general al Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papillian” Cluj.

În cadrul Galei COPAC – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – inițiativa Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papillian” Cluj, ”Acțiune de depistare precoce a neoplaziilor” a obținut premiul publicului și al juriului la categoria „Cel mai bun proiect implementat de un manager de spital”.

„Ne-am înscris anul trecut și am avut foarte plăcuta surpriză să luăm premiul juriului, cât și al publicului, adică al pacienților. Am pus foarte mult suflet în acest proiect și sperăm să câștigăm încrederea oamenilor să aplice acel chestionar care pare foarte simplu, dar e foarte util, și să reușim să punem diagnostic mai repede chiar și în cazul afecțiunilor preneoplazice. Sunt anumite leziuni care pot să preceadă apariția cancerului și depistate și, tratate la timp, ar îmbunătăți starea de sănătate a pacienților. Chestionarul a fost actualizat în acest an și avem deja o listă de la pensionarii militari care și-au aplicat chestionarul și ni l-au trimis, urmând ca noi să îi programăm la consultație. Ne-am gândit să venim în sprijinul lor pentru că unde suntem deficitari este sitemul de programare consultațiilor; există un număr limitat de consultații, Casa de Asigurări nu le decontează pe zi și sunt specialități foarte solicitate. Nu avem destule centraliste să răspundă apelurilor telefonice și atunci ne-am gândit că anul acesta să achiziționăm un sistem cu robot care îndrumă pacientul pentru programare sau pentru a ajunge la un anumit cabinet”, a explicat col. dr. Doina Baltaru.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Chestionarul a fost postat în urmă cu doi ani și este axat pe cele mai frecvente neoplazii. Proiectul va continua și va fi actualizat în permanență. Chestionarul se adresează oricărei persoane. Premierea proiectului a reprezentat o recunoaștere importantă din partea pacienților, dar și a specialiștilor.

„A fost o mare bucurie și am simțit că am făcut un lucru util prin faptul că proiectul a fost recunoscut de către publicul căruia se adresează, până la urmă. Surpriza mare a fost că și juriul format din specialiști a apreciat acestă inițiativă care nouă ni s-a părut foarte simplă și sincer nu ne-am așteptat să obținem un premiu cu ea. Probabil că datorită ușurinței de aplicare a chestionarului și faptului că se adresează unei patologii, din păcate îi creștere, impactul a fost mare și juriul a ales să premieze această inițiativă”, a mai precizat col. dr. Doina Baltaru. De altfel, în ambulatoriu, în cabinetul de ginecologie, de câțiva ani suntem parteneri ai acțiunii coordonate de Institutul Oncologic din Cluj, acțiune care se desfășoară de altfel în toată țara cu coordonatori regionali, de depistare a cancerului de col uterin. Femeile pot astfel să se facă gratuit evaluarea cu testul Papanicolau cu colposcopie”, a explicat directorul general al Spitalul Militar Cluj.

Cu toate acestea, adresabilitatea este destul de scăzută pe acest program; chiar și atunci când există inițiative finanțate populația nu se adresează la momentul oportun. Practic, numărul de persoane de sex feminin care a participat este mai mic de la un an la altul.

„Problema e că populația tânără lucrează foarte multe ore, lipsește cu dificultate pentru a-și face această evaluare a stării de sănătate. Apoi, mai este și teama de a nu afla un diagnostic grav. În Germania au reușit să aibă succes cu aceste  acțiuni; dacă nu se prezintă la controalele respective, persoanele își pierd gratuitatea sau li se reduce suma decontată prin sistemul de asigurări. Însă, în promovarea sănătății, toți cei care servim acest domeniu trebuie să fim parteneri, trebuie ca și populația să își dorească să își evalueze la timp starea de sănătate”, a mai precizat col. dr. Doina Baltaru.

- Articolul continua mai jos-
- Articolul continua mai jos-
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână