Cu peste o mie de proceduri diagnostice intervenționale și în jur de 500 de proceduri terapeutice de radiologie și neuroradiologie intervențională, efectuate în ultimii trei ani, doctor Lucian Mărginean, a reușit de-a lungul timpului să realizeze intervenții de radiologie și neuroradiologie intervențională în premieră în România
Cu puține riscuri, eficiență terapeutică crescută, recuperare rapidă și multiple alte beneficii, procedurile terapeutice de radiologie și neuroradiologie intervențională, efectuate în locul procedurilor chirurgicale clasice sau ca unică soluție de tratament pentru pacient, devin încet chirurgia viitorului.
Radiologia intervențională vine cu soluții mult mai simple în anumite patologii, cu o recuperare mult mai rapidă acolo unde gesturile chirurgicale ar fi mult mai agresive și cu o recuperare mai îndelungată. Și în unele situații chiar reprezintă unica soluție a pacientului. Spre exemplu, în oncologie sunt tumori care nu pot fi abordate chirurgical din cauza anatomiei, ca și poziție, și gestul chirurgical ar fi mult prea dificil, riscant, prea agresiv. În schimb, prin proceduri terapeutice de radiologie intervențională putem ajunge la acea tumoră endovascular și să o tratăm.
Sunt segmente la nivelul creierului unde, abordarea chirurgicală este extrem de dificilă, riscantă sau imposibilă, nu se poate ajunge, dar prin neuroradiologie intervențională, prin cateterizare, prin navigarea la nivelul vaselor, putem ajunge în segmentele respective și folosim dispozitive dedicate ca să tratăm afecțiunea respectivă. La nivelul vaselor mici (ocluzate), în membrele inferioare, sunt situații în care soluția bypass-ului chirurgical este imposibilă, noi putem recanaliza aceste vase, care sunt uneori la calibrul de 1-2 mm, cu aceste dispozitive intraarteriale, prin care putem să vizualizăm, sub control radioscopic, navigarea în segmentul respectiv, tratamentul, deci recanalizarea acelui vas”, a explicat doctor Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională, coordonator al Compartimentului de radiologie intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Tîrgu-Mureș.
Mai mult, intervenția este mult mai confortabilă pentru pacient și uneori necesită spitalizare de maxim 48 de ore, iar rata complicațiilor este mult mai mică. Potrivit medicului radiolog, radiologia intervențională ”ocupă o plajă terapeutică tot mai largă pentru că începe să dea soluții tot mai confortabile pacientului, cu complicații cât mai puține și cu o eficiență terapeutică crescută.
Doctor Lucian Mărginean – Radiologia intervențională intervenție în premieră
Cu peste o mie de proceduri diagnostice intervenționale și în jur de 500 de proceduri terapeutice de radiologie și neuroradiologie intervențională, efectuate în ultimii trei ani, doctor Lucian Mărginean, a reușit de-a lungul timpului să realizeze intervenții de radiologie și neuroradiologie intervențională în premieră în România, oferind o nouă șansă la viață pacienților. Recent, în luna februarie a reușit să realizeze o intervenție în premieră în România, tratarea a 5 anevrisme cerebrale, prin implantarea simultană a două dispozitive de ultimă generaţie pentru devierea fluxului sanguine, la o pacientă în vârstă de 54 de ani. În cadrul intervenţiei, care a durat aproximativ 4 ore, pacientei i-au fost implantate la nivelul principalelor vase cerebrale (artere carotide interne) două dispozitive de ultimă generaţie care deviază fluxul sanguin excluzând anevrismele din circulaţie. Astfel, prin această intervenţie minim invazivă s-a eliminat riscul major de ruptură şi hemoragie cerebrală, care îi puteau fi fatale pacientei. Intervenția a fost realizată sub supravegherea prof. Istvan Szikora, de la Institutul de Boli Neurologice din Budapesta, ex-preşedinte al Societăţii Europene de tratament neurologic minim invaziv.
”Unicitatea acestei intervenții a constat, în primul rând, în modul de abordare a tratamentului. Pacienta avea șapte anevrisme, două tratate în urgență într-un episod hemoragic, când s-au rupt, urmând să gestionăm securizarea celorlalte cinci. Posibilitatea de a fi tratate chirurgical toate cinci, simultan, era imposibilă, iar endovascular ridica niște probleme din punctul de vedere al dispozitivelor folosite. Dar pentru că industria și producătorii de dispozitive vin cu tot felul de noutăți, tot mai performante, au apărut aceste deviatoare de flux sanguin, care au o trombogenitate mult scăzută și dau posibilitatea de a fi implantate simultan în ambele artere principale care duc sângele în creier, pentru că există riscul și a trombozării, ocluzării lor; este destul de dificil să riști posibilitatea închiderii amândurora în același timp. Aceste dispozitive ofereau posibilitatea de a fi implantate prin trombogenitatea lor scăzută, construcția lor la nivel microscopic este în așa fel realizată încât lasă cât mai puțin plachetele sanguine să adere pe ele și să creeze trombul astfel încât pot fi implantate simultan și în același timp.
Frecvența cazurilor pacienților cu un număr atât de mare de anevrisme este destul de scăzută și posibilitatea tratării lor este mult redusă. Prin implantarea acestor dispozitive, simultan, aproape am anulat riscul de a se rupe aceste anevrisme și de a genera un nou episod hemoragic, care ar putea fi fatal pacientului”, a explicat Doctor Lucian Mărginean.
Intervenţia realizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş a fost gratuită pentru pacientă, cele două dispozitive de ultimă generaţie implantate fiind puse la dispoziţie gratuit de către firma producătoare, ca sponsorizare printr-o fundaţie.