Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară s-a întâlnit azi cu Ministrul Sănătăţii

La Bucureşti  s-a încheiat după trei ore de discuţii întâlnirea dintre Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

Câteva categorii de salariaţi din sistemul de sănătate şi de învăţământ superior, biologi, chimişti si biochimişti din laboratoarele medicale au decis să protesteze împotriva Legii-cadru nr. 153/2017 de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, care decidea  ca majorările salariale în ceea ce îi priveşte să fie programate pentru anul viitor, şi pentru armonizarea profesiei conform standardelor Uniunii Europene.

Va fi sau nu va fi grevă? Decizia Federaţiei Solidaritatea Sanitară

Federaţia Solidaritatea Sanitară încă nu a decis dacă va declanşa greva. Liderul de la Cluj al Solidarităţii Sanitare şi vicepreşedinte al Federaţiei, Radu Vasile a declarat ieri în exclusivitate pentru Ziar Medical: ” Suntem aproape de normalitate cu sporurile, dar să nu uităm că nu suntem noi singurii din sistemul bugetar care au nemulţumiri salariale. Toată lumea e nemulţumită, dar s-a obţinut nivelul maxim posibil conform legii actuale şi o reglare a acestora în urma celor cinci runde de întâlniri. Desigur, nu avem cum obţine salariul preconizat pentru anul 2021 mâine. Colegii din laboratoare sunt nemulţumiţi şi îi înţelegem. Am încercat să convingem Parlamentul să le acorde începând cu acest an creşterea de 25%, dar am fost refuzaţi categoric, decizia ca această creştere să se acorde începând cu 2019 rămânând neschimbată” a afirmat domnia sa la finalul celei de-a cincea runde de convorbiri.

Anexa nr. 10

Negocierile din 13 martie s-au purtat pe Anexa nr. 10, iar Federația ”Solidaritatea Sanitară” a solicitat în continuare  menținerea în cursul anului 2018 a cuantumului sporurilor pentru condiții de muncă, pentru toate categoriile de personal, cel puțin la nivelul aferent lunii ianuarie 2018, cu posibilitatea de creștere a acestui nivel, respectiv de acordare la nivelul procentual menționat în anexele 1-8 ale Regulamentului. Anexele 1-8 reprezintă transpunerea principiului, solicitat de reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară în cadrul negocierilor anterioare, de instituire a unui limite minime procentuale pentru fiecare categorie de spor pentru condiții de muncă).

- Articolul continua mai jos-

Limita de 30% nu poate fi depăşită

Întrucât nici Guvernul, nici Parlamentul nu au modificat limita de 30% impusă sporurilor , negocierea s-a purtat în jurul identificării formelor prin care procentele ce depășesc limita de 30% impusă pe fiecare ordonator principal de credite (conform estimărilor, este vorba de un procent în jur de 6%) să fie reduse prin intermediul creșterii volumului salariilor de bază, în acest fel asigurându-ne că actualul cuantum al sporurilor va putea fi cel puțin menținut în anul 2018.
Ministerul Sănătății a menționat că este necesară o nouă actualizare a Anexei nr. 10, în baza modificărilor apărute odată cu legea de adoptare a OUG 91/2017, astfel că negocierile au continuat astăzi, 15 martie 2018.

Legea nu se discută

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a subliniat la întâlnirea Federaţiei Solidaritatea Sanitară că în cazul regulamentului sporurilor nu se poate discută legea, ci doar modul ei de aplicare. Domnia sa a insistat pe necesitatea stabilirii unui termen limită de discutare a aspectelor legate de sporuri, mai ales că unele spitale pot avea pierderi mari, însă plafonul de 30% înscris în legea salarizării unitare nu poate fi depăşit sub nicio formă.

Deşi Federaţia Sanitas a fost extrem de ezitantă în ultimul an, de această dată, când în urma negocierilor s-a ajuns la nişte niveluri acceptabile,  a decis să picheteze sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi pe cel al Finantelor, precum si sediul PSD în 22, 24, 27 şi 29 martie. Probabil că decizia Sanitas este legată de faptul că biologii, chimiştii si biochimiştii din laboratoarele medicale se simt ignoraţi de Sanitas, din care fac parte majoratatea şi care ameninţă cu părăsirea acestui sindicat de  care nu se simt reprezentaţi.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari