fbpx
Acasă Fapt divers Concentratul de plasmă /fibrină bogat în trombocite (PRP/PRF) – o tehnică...

Concentratul de plasmă /fibrină bogat în trombocite (PRP/PRF) – o tehnică valoroasă

cu Conf. Dr. Ondine Lucaciu

Una din tehnicile intrate relativ recent pe piaţa dentară din România, utilizarea tehnicii PRP /PRF vine cu câteva avantaje pe care Conf. Dr. Ondine Lucaciu, de la Facultatea de Medicina Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” a avut amabilitatea să ni le împărtăşească după parcurgerea unei bogate literaturi de specialitate şi utilizarea ei în cabinetul dentar.

Aplicabilitatea PRP/PRF

PRF a fost utilizat iniţial în chirurgia plastică, mai apoi introdus în chirurgia maxilofacială, datorită necesităţii în diferite probleme cum ar fi, recuperarea plăgilor postoperatorii. Literatura de specialitate abundă în publicaţii pe patologia extremităţii cefalice, cu aplicaţi directe în medicin adentară. În ultimii ani au fost efectuate numeroase studii refecritoare la aplicaţile celor două formule de Platelet rich fibrin –PRF şi Platlet rich plasma -PRP. Ele au fost denumite „elixirul tinereţii”.

PRP este utilizat în rejuvenarea facială prin tehnica „vampir”. Pe acelaşi principiu pe funcţionează şi în medicina dentară, pentru că stimulează procesele de regenerare, de rejuvenare a ţesuturilor.

Rep.: Cum poate PRP/PRF sa ajute in reabilitarile implanto protetice a pacientului parodontopat?Asta înseamnă că pacienţii cu parodontoză au o şansă?

Conf. Dr. Ondine Lucaciu – Poziţionarea PRF-ului stimulează procesele de regenerare şi vindecare, ducând la o integrare mai rapidă a implantului dentar. Problema cu implantul dentar în patologia parodontală este flora,  care poate să predispună la colonizarea suprafeţei titanului şi prin aceasta să determine apariţia mai rapidă a patologiei numită periimplantită, care este inflamaţia ţesuturilor moi şi rezorbţia osoasă din jurul implantului.

Acest elixir magic-PRP/ PRF-ul nu poate schimba fundamental acest lucru, dar această plasmă sau fibrină care conţine trombocite conţine şi factor de creştere şi are acţiune antibacteriană. Astfel, dacă se aplică acest PRP sau PRF, în momentul în care inserăm implantul sau facem o intervenţie chirurgicală, bacteriile pierd bătălia de colonizare a plăgii, pentru că gelul/plasma injectată  luptă împotriva lor şi acesta este unul din factorii pentru care plăgile în care se pune acest elixir magic se vindecă mai repede.

Rep.: Aşadar acţionează şi împotriva bacteriilor parodontale?

Conf. Dr. Ondine Lucaciu – Desigur, PRF/PRP acţionează împotriva bacteriilor, dar încă nu există nişte studii care să arate exact împotriva căror bacterii, dar s- observat că acţionează general împotriva bacteriilor şi prin aceasta reduc contaminarea plăgilor. Cavitatea noastră orală este un mediu septic şi de aici pot să apară diferite probleme, de aceea dacă aplicăm ceva care combate local, şansele de reuşită sunt mai mari.

Alveolita şi şansele ei de vindecare

Conf. Dr. Ondine Lucaciu – Există nenumărate studii legate de aplicarea acestui gel în plăgile postextracţionale a molarilor de minte. Societatea actuală suferă într-un procent destul de mare de acea complicaţie care apare postextracţional care se numeşte alveolita. Mulţi pacienţi fumători nu respectă indicaţia şi apare această alveolită care nu pune mari probleme terapeutice, dar este extrem de neplăcută pentru pacient, e dureroasă. Aplicând gelul de fibrină(PRF) putem combate sau limita a ceastă problemă.

Rep.: Care este utilitatea PRF/PRP în cazul diabeticilor?

Conf. Dr. Ondine Lucaciu: La pacientii diabetici majora problemă postoperatorie este rata mare a infecţiilor şi vindecarea întârziată a plăgilor postextracţionale. PRF -ul este un gel autolog derivat din sângele pacientului. Punând PRF în alveolele postextracţionale ale pacienţilor diabetici, determină accelerarea proceselor de vindecare, nu mai este nevoie să administăam antibiotice pentru prevenţia infecţiilor. PRF-ul conţine factori de creştere, acţionând ca un mijloc de stimulare a proceselor de vindecare. (Vatsal Ramwala, Dishant Shah, Nimisha Desai – Platelet Rich Fibrin (PRF) – A Novel Healing Aid For Extraction Socket In Diabetic Patients. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences (IOSR-JDMS)  e-ISSN: 2279-0853, p-ISSN: 2279-0861.Volume 15, Issue 4 Ver. VII (Apr. 2016), PP 56-59 www.iosrjournals.org)

PRP-ul si PRF-ul sunt utilizate la pacientul diabetic şi pentru tratamentul  ulcerului piciorului diabeticului.

Tot în acest context doresc să menţionez că PRF-ul se utilizează la pacienţii vârstnici pentru a stimula procesele de regenerare, vindecare şi integrare a implantelor dentare.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,264FaniÎmi place
522AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Pneumonia, afecțiunea cu peste 30 de cauze de apariție

Pneumonia este o infecție respiratorie acută, care afectează alveolele plămânilor, cauzată de diverse organisme,...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Cancerul peritoneal: simptome și speranța de viață

Cancerul peritoneal - ce trebuie să știm despre el? Peritoneul este membrana seroasă care...

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături...

10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge)...

Cancerul la rinichi – de ce este „o capcană periculoasă”

Scopul principal al rinichilor este de a filtra deşeurile din sânge şi de a...