Rotary Tîrgu-Mureș Maris, îndemn la unitate în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Se spune că singura dizabilitate este să nu vezi abilitatea. Excluziunea socială a persoanelor cu handicap înseamnă dificultăți sau imposibilitatea lor de a participa în mod afectiv la viața economică, socială, culturală, distanțare față de societate. Prin intermediul unui proiect comunitar inițiat de Clubul Rotary Tîrgu-Mureș Maris în sprijinul persoanelor cu dizabilități, intitulat ”Doar împreună putem depăși dizabilitatea”, comunitatea mureșeană este invitată să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Un prim pas îl reprezintă Gala Atipic Beauty, unde 13 tineri cu dizabilități locomotorii vor arăta că prin schimbarea mentalității se poate depăși dizabilitatea. Evenimentul va avea loc pe data de 16 martie la Teatrul Național din Tîrgu-Mureș, Clubul Rotary Tîrgu-Mureș Maris fiind partener în cadrul acestui demers social alături de Asociația Open Your Heart. Gala ne îndeamnă să ne îndreptăm atenția spre ceea ce pot face persoanele cu dizabilități, spre ceea ce pot ei oferi, ne invită să-i privim altfel decât am făcut-o până acum, să-i privim ca pe oamenii care pot merge oriunde pe stradă, pot intra în orice instituție, pot avea un loc de muncă, pot avea succese profesionale, se pot bucura de aprecierea celor din jur, dar pentru toate acestea au nevoie de sprijinul și încurajarea noastră. Despre ce înseamnă acest proiect comunitar și Gala Atipic Beauty a oferit mai multe detalii Dr. Meda Neagoe, medic primar oftalmolog, președinte Club Rotary Tîrgu-Mureș Maris în anul rotarian 2017-2018.

Care sunt premisele ce au stat la baza inițierii proiectului comunitar ”Doar împreună putem depăși dizabilitatea” și a Galei Atipic Beauty la Tîrgu-Mureș? Totul a pornit de la spectacolul Gala Atipic Beauty pe care l-am urmărit la București și am fost foarte surprinsă de atitudinea fetelor și a băieților din scaunele cu rotile, dar mai ales de mesajul pe care ei vroiau să-l transmită. Niciunul nu se plângea de condiția medicală sau de integrarea socială, dar toți își doreau foarte mult să se cunoască ceea ce au reușit să realizeze în viață, aflați în scaunul cu rotile. Și am zis că trebuie să aducem și în Tîrgu-Mureș această Gală, pentru a face cunoscute problemele pe care le au. Cu ocazia acestei Gale ne-am gândit să lansăm un proiect în comunitate în care să invităm Cluburile Rotary din oraș, ONG-urile în ideea de a dezvolta un proiect care să lase urme, să fie vizibil, și într-un an, doi, trei să aibă niște rezultate foarte concrete.

Despre ce este vorba în cadrul acestui proiect? Concret, ce va presupune?

Primul pas este faptul că pentru evenimentul din data de 16 martie accesibilizăm Teatrul Național cu rampe mobile și cu o toaletă specială. O să mergem pe trei direcții și anume accesibilizare: am început cu un teatru și o să continuăm cu un cinematograf, apoi printr-un proiect Rotary International avem 20 de scaune cu rotile pe care o să le donăm instituțiilor publice medicale sau la cereri deosebite unor persoane care au nevoie și ne gândim în perspectivă să dotăm măcar o mașină de salvare cu rampă mobilă. Nu există. Aceste persoane au o mare probemă la transportul de urgență, nu au posibilitatea de a urca într-o salvare, foarte mulți nu au posibilitatea de a fi întinși pe o targă și atunci se recurg la tot felul de artificii ca să se poată ajungă într-un serviciu specializat. O altă direcție este implicarea socială. Și aici ne-am gândit cum am putea să-i ajutăm, și am găsit două modalități, și anume crearea unei platforme online prin care aceste persoane să cunoască ce acte au nevoie ca să își facă un dosar medical în momentul în care ajung în situația de a fi persoană cu dizabilitate. Pe același site pot să se informeze despre persoanele dispuse pentru servicii de îngrijire, despre tehnici de recuperare pe care le pot face acasă, se pot face servicii de consiliere pentru ei și mai ales pentru îngrijitorii lor. Și cel mai important lucru pe care și-l doresc toți cei cu care am povestit este un centru multifuncțional de zi, un centru în care s-ar putea adresa nu numai persoanele cu dizabilități locomotorii, dar și pacienții cu Parkinson, cei cu scleroză, pacienții diabetici, nevăzătorii, surdo-muții și alții, sunt câteva mii de oameni care ar putea beneficia de un asemenea centru. Acest centru presupune un loc unde ei se pot aduna să socializeze, în primul rând, un loc unde pot să își împărtășească experiențele și să vadă că lumea nu se termină cu dizabilitatea și au alte posibilități. Ideal este ca într-un asemenea centru să poată să facă și recuperare, să poată să facă și consiliere. Și a treia direcție este partea de terapie, având un loc unde toți au nevoie de terapie asemănătoare pot beneficia de acest aspect. Clubul Rotary Tîrgu-Mureș Maris este promotorul, propune acest proiect în comunitate și ne așteptăm să avem cât mai mulți susținători.

- Articolul continua mai jos-

Considerați că prin puterea exemplului se pot schimba mentalități? Gala aduce pe podium modele în scaun rulant care vor arăta că în ciuda dizabilității viața poate fi trăită frumos.

Tinerii care vor participa la Gala Atipic Beauty și-au transformat dizabilitatea în abilitate. Prin dizabilitate și-au câștigat alte abilități de care trebuie să devenim noi conștienți și persoanele la fel ca ei. Practic toți au terminat o facultate, au copii după ce au ajuns în scaunul rulant, au pasiuni sportive și pot constitui un exemplu. Vor fi 13 tineri, 11 fete și doi băieți.

Există interes din partea comunității mureșene pentru Gala Atipic Beauty? Comunitatea trebuie să participe la eveniment și să vadă despre ce este vorba. Și prin faptul că aproape am umplut sala Teatrului Național eu zic că evenimentul merită.

Detalii despre achiziționarea biletelor la eveniment pot fi accesate pe https://www.facebook.com/RotaryTirguMuresMaris/.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari