Săptămâna trecută, în cadrul Laboratorului Angiografie şi Cateterism cardiac/ Departamentul Cardiologie intervenţională a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, au avut loc două intervenţii minim invazive moderne, dintre care una realizată în premieră pentru sistemul public de sănătate. Această procedură a constat în implantarea, sub rahianestezie, a unei endoproteze complexe, de ultimă generaţie, a cărei particularitate constă în alăturarea conceptului de gel care asigură sigilarea sacului anevrismal fixând astfel proteza, de cel de flexibilitate crescută a materialului care permite abordarea unei anatomi ostile pentru opţiunea tratamentului intervenţional uzual.
Pacientul, un barbat în vârstă de 71 ani are un istoric medical complex în sensul că, în urmă cu un an, a fost supus unei intervenţii de revascularizaţie miocardică prin cvadruplu bypass aortocoronarian, iar în urmă cu o lună, a beneficiat de tratatament chirurgical pentru patologie din sfera urologică. Acesta s-a adresat Secţiei Chirurgie Cardio-vasculară pentru un tablou clinic care a confirmat suspiciunea specialiştilor noştri în ceea ce priveşte un diagnostic de boală anevrismală severă – anevrism de 7 cm aortă abdominală infrarenală, anevrism de artere iliace comune bilateral. Suplimentar diagnosticului principal, în urma investigaţiilor clinice s-a evidenţiat faptul că ambele artere iliace comune şi externe prezentau kinking semnificativ (dilatare anormală a vasului de sânge care formează o buclă, tortuozitate) în plan dublu, transversal şi sagital.
Intervenţia, deosebit de complexă din punct de vedere tehnic, a avut ca abordare intervenţională o dublă incizie practicată în zona femurală, bilateral, cu incizii de aprox 5 cm. Procedura s-a desfăşurat fără probleme deosebite care să pună în pericol viaţa pacientului, acesta fiind transferat pe secţie, a II-a zi după tratamentul intervenţional şi, ulterior, externat (după cinci zile), fără acuze subiective şi după realizarea reevaluării cardio-vasculare şi cardiologice.
A doua procedură intervenţională a constat într-o implantare de valvă aortică transcateter – TAVI la o pacientă în vârstă de 74 ani, cu un istoric de: Revascularizare miocardică realizată în urmă cu 7 ani; AVC ischemic; Endarterectomie carotidiană şi implantare de stent carotidian; Disfuncţie sistolică severă de ventricul stâng; Calcificări şi kinking sever de vase iliace bilateral şi importante calcificari aortice – „aorta de portelan”.
Intervenţia a avut loc prin abord transapical, prin intermediul unei incizii intercostale de 4 cm, sub anestezie generală. La două ore postoperator, pacienta a fost detubată, iar în ziua urmatoare i-a fost suprimat unicul tub de drenaj pleural, aceasta fiind transferată pe secţie. A fost externată fără probleme a şaptea zi post-tratament intervenţional.
Ambele intervenţii au fost realizate de o echipă medicală, coordonată de lt. col. medic dr. Liviu Stan, medic primar Chirurgie cardiovasculară, formată din: dr. Sebastian Botezatu, medic primar Radiologie; dr. Cosmin Buzilă, medic specialist Chirurgie vasculară; dr. Vasile Murgu, medic primar Anestezie Terapie Intensiva; maior medic dr. Vlad Zahiu, medic specialist ATI; dr. Ioana Constantinescu, medic rezident ATI şi maior medic dr. Dorin Cîrpaciu, medic primar Cardiologie.