fbpx

Campania „Vaccinează-te informat!”

În lumina recentelor evenimente, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), forul care reuneşte 11 organizaţii studenţeşti medicale, reprezentând în total peste 25.000 de studenţi la medicină, doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei precare în care se află rata de imunizare a populaţiei. De asemenea, numărul alarmant de mişcări şi campanii în spaţiul public care încearcă, sub pretextul informării, să inducă frica faţă de vaccinuri în cetăţenii Români, reprezintă un factor care scade eficienţa programului naţional de vaccinare.

Aceste campanii de răspândire a panicii printre părinţii bine-intenţionaţi, care doresc să apere interesele copiilor, au dus la o scădere drastică a ratei vaccinării, România aflându-se în perioada 2009-2013 printre ţările cu cea mai rapidă diminuare a ratei de vaccinare în populaţie (studiu Lancet efectuat pe date din ultimii 30 de ani). Acest fenomen a condus la cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimele decenii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) raportând 11 123 de cazuri noi de rujeolă până la data de 9 martie 2018, soldându-se cu 40 de decese raportate, copiii mici şi sugarii fiind grupurile cele mai afectate de răspândirea bolii.

Între izbucnirea epidemiei şi popularizarea discursului anti-vaccin este o corelaţie directă, întrucât eficacitatea vaccinării în masă se bazează pe realizarea unei proporţii suficient de mari din populaţie care să fie imună la un anume agent infecţios, împiedicând astfel transmiterea sa la persoanele susceptibile, realizându-se astfel o „imunitate comunitară”4. Pentru virusul care provoacă rujeola (Morbilivirus measles – virusul rujeolic), pragul pentru instalarea imunităţii de grup este de aproximativ 95%5. FASMR doreşte să atragă atenţia populaţiei generale asupra faptului că această afecţiune, precum şi altele care intră în categoria „bolilor copilăriei”, nu este inofensivă, putând determina complicaţii grave, în anumite circumstanţe ameninţătoare de viaţă.

Având în vedere aceste fapte, Federaţia condamnă eforturile unor grupuri bine-intenţionate, dar slab informate şi neavizate, care operează contrar interesului public sub stindardul „libertăţii de alegere”. Considerăm că imunizarea este o datorie civică, actul vaccinării asigurând nu doar protecţia individului imunizat, ci şi întregii populaţii. Refuzul unor grupuri din ce în ce mai mari de părinţi de a-şi imuniza copiii dă astfel dovadă de indiferenţă faţă de oamenii din jur, echivalentă unei condamnări tacite la boală şi, în anumite cazuri, la moarte.

- Articolul continua mai jos-

Aşadar, FASMR, în calitate de reprezentant al viitorilor medici din România, îi îndeamnă pe cei care dezinformează populaţia privind efectele adverse ale vaccinurilor să îşi sisteze activitatea. Nu în ultimul rând, Federaţia doreşte să îi încurajeze pe părinţii sceptici cu privire la beneficiile vaccinării, să aibă încredere în specialiştii avizaţi şi, totodată, îi felicită pe cetăţenii care au luat deja parte la vaccinare pentru spiritul civic şi responsabilitatea de care dau dovadă.

În spiritul celor mai sus menţionate, FASMR va derula începând cu 13 martie o campanie de informare cu privire la beneficiile, istoria şi impactul vaccinării populaţiei. În acest scop, FASMR face un apel către toţi actorii interesaţi să se alăture acestui demers.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari