fbpx

Prevenție și tratament în obezitatea infantilă. Monica Tarcea: “Un rol important are psihoterapia și somnul suficient!”

Ca o continuare a articolului precedent, în care s-au prezentat cauzele cele mai frecvente care duc la instalarea acestei boli la copii și adolescenți, simptomatica precum și metodele de diagnosticare incipientă, în umatoarele rânduri vom pune accent pe prevenție si tratament. Informațiile utile în acest sens sunt oferite de Monica Tarcea, membră a Disciplinei de nutriție comunitară și igiena alimentelor din cadrul Universității de Medicină  și Farmacie Tîrgu Mureș.

Ziar Medical – Ce reguli există pentru prevenirea acestei boli?

Monica Tarcea – Părinții și persoanele care îi ingrijesc pot ajuta la prevenirea obezității în copilărie oferind mese și gustări sănătoase, activitate fizică zilnică și educație nutrițională. Alimentele și gustările sănătoase oferă nutrienți pentru organismele în creștere în timp ce modelează comportamentul și atitudinile privind alimentația sănătoasă. Creșterea activității fizice reduce riscul de boală și contribuie la gestionarea greutății. Educația nutrițională ajută copiii mici să-și dezvolte conștiințele nutriției bune și obiceiurilor alimentare sănătoase pentru o viață întreagă.

Obezitatea infantilă – Reguli ale stilului de viață:

 • Încurajarea alăptării, în alimentaţia artificială se vor folosi diluţii corecte de lapte de vacă sau concentraţii corecte de lapte praf, respectiv diversificarea alimentaţiei se va face în jurul vârstei de 6 luni, evitându-se folosirea preparatelor comerciale cu conţinut disproporţionat de glucide şi calorii aportat la proteine.
 • Încurajarea obiceiurile alimentare sănătoase. Modificările mici pot duce la o rețetă pentru succes!
 • Furnizarea a unei varietăți de legume, fructe și produse din cereale integrale.
 • Consumul lactatelor cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.
 • Alegerea pentru consum a unui tip de carne slabă, carne de pasăre, pește, linte și fasole pentru aportul de proteine.
 • Servirea unor porții de dimensiuni rezonabile.
 • Îmbunătățirea rețetei mâncărurilor preferate cu variante de alimente mai sănătoase.
 • Educarea părinţilor privind componentele meselor sănătoase, rolul lor de model şi strategiile non- coercitive de hrănire; incurajarea meselor în familie şi descurajarea vizionării emisiunilor de televiziune în timpul meselor;
 • Încurajarea familiei să consume multe lichide.
 • Limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr, zahăr, sodiu și grăsimi saturate.
 • Ajutarea copiilor să înțeleagă beneficiile activității fizice crescute, mersul pe jos minim o ora pe zi (sau alte activitati fizice intense).

Ziar Medical – Tratamentul obezității la copii. Ca specialist, recomandați dietele la copii diagnosticați cu obezitate?

- Articolul continua mai jos-

Monica Tarcea – Teoretic, orice intervenții terapeutice la copilul cu obezitate trebuie să asigure controlul creșterii în greutate și reducerea indicelui de masă corporală (IMC) în condiții de siguranță și eficacitate și ar trebui să prevină complicațiile pe termen lung ale obezității în copilărie. Astfel la copiii obezi sub 7 ani și fără complicații se urmărește menținerea greutății, iar la cei la care au apărut deja complicațiile se indică scăderea ponderală, astfel încât IMC să se situeze sub percentila 85. La copiii peste 7 ani și la adolescenții obezi se urmărește scăderea în greutate în toate cazurile, indiferent dacă sunt prezente sau nu complicațiile.

Orice intervenție va eșua dacă nu implică participarea activă și sprijinul membrilor familiei. Tratamentul reușit necesită adesea o schimbare în abordarea întregii familii în ceea ce privește comportamentul alimentar. În anumite cazuri, terapia familială poate fi extrem de benefică.

Tratamentul va fi individualizat, fiind adaptat vârstei copilului, nevoilor sale de creştere şi dezvoltare precum şi  nivelului socio-cultural al familiei. Alimentaţia raţională (dieta adecvată) şi activitatea fizică (exerciţii bine structurate, împreună cu şi reducerea sedentarismului) reprezintă baza în tratamentul obezităţii.

Obezitatea infantilă – Un rol important are psihoterapia si somnul suficient !

În funcție de necesitățile copilului, o echipă multidisciplinară constând dintr-un medic, un dietetician autorizat, un specialist în domeniul sănătății mintale și un specialist în exerciții fizice poate fi de ajutor în elaborarea unui plan specific de tratament care poate include:

 • consilierea nutrițională și modificarea calității dietă și a conținutului caloric (o dietă hipocalorică-hipolipidică prin intermediul căreia se poate evita apariția obezității si a problemele legate de aceasta + scăderea aportului caloric anterior cu 30%)
 • creșterea activității fizice
 • modificări de comportament pentru a aborda stima de sine și atitudinile legate de alimentație
 • terapia individuală sau de grup s-a concentrat pe schimbarea comportamentelor și pe confruntarea cu sentimentele legate de greutate și problemele normale de dezvoltare
 • consiliere nutrițională familială pentru a sprijini schimbările în întreaga familie, pentru un tratament de succes

Ziar Medical – Care sunt complicațiile la care poate duce obezitatea, nefiind sub tratament? Există posibilitatea decesului dacă aceasta boala nu este tratată la timp?

Monica Tarcea – Complicații: diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, ficatul gras, litiaza biliară sau renală, genunchi slabiti cu risc de traume/fracturi, sindromul metabolic, dereglari hormonale,  randament scăzut la scoală, depresie, bulimie/anorexie la adolescenți.

- Articolul continua mai jos-

Complicațiile obezității sunt legate de gradul obezităţii, severitatea lor se reduce sau chiar dispare odată cu scăderea greutăţii. Se mai pot enumera complicații precum : cele cardio-vasculare, respiratorii, gastro-intestinale, neurologice, ortopedice, endocrino- metabolice, hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie, gută, steatoză hepatică, colelitiază, psihosociale.

Decesul nu este un risc în copilărie, ci mai târziu când apar complicațiile și bolile cronice!

Mai jos este prezentat un tabel cu valori orientative privind necesarul energetic la copii și adolescenți:

Necesarul energetic la copil

Vârsta (ani) Kcal Grame de proteine
pe zi pe kg greutate pe cm înălţime pe zi pe kg greutate
1-3 1300 102 14,4 16 1,2
4-6 1800 90 16,0 24 1,1
7-10 2000 70 15,2 28

Necesarul  energetic la pubertate

Vârsta (ani) kcal/zi kcal/kgcorp kcal/cm
fete
11-14 2200 47 14
15-18 2200 40 13,5
19-24 2200 38 13,4
băieţi
11-14 2500 55 16
15-18 3000 45 17
19-24 2900 40 16,4
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari