Numărul victimelor din Siria creşte alarmant: 37 de civili sunt ucişi zilnic şi, în fiecare oră, 250 de copii caută un refugiu

Ultimele cifre arată nivelul ororilor din Siria, ca urmare a eşecului total al acţiunilor internaţionale: în medie, 37 de civili au fost ucişi în fiecare zi, din iulie 2017 până astăzi, ceea ce înseamnă o creştere cu 45% la nivelul întregii ţări, cu toate că s-au creat zone de siguranţă în regiuni precum Idlib sau Ghouta de Est.

La marcarea a şapte ani de conflict sirian, Salvaţi Copiii lansează un apel comunităţii internaţionale, să pună capăt obiceiului de a întoarce privirea de la zonele devastate de război, unde copiii sunt victime la îndemână şi să facă demersuri pentru a opri imediat violenţele, să crească nivelul de monitorizare şi să asigure tragerea la răspundere a celor ce încalcă legile internaţionale cu privire la ajutorul umanitar.

În Ghouta de Est, unde sute de oameni au fost ucişi în ultimele săptămâni, copiii sunt siliţi să trăiască în subsoluri şi adăposturi improvizate, dar chiar şi aşa cad victime ale bombardamentelor, mor din cauza rănilor şi bolilor netratate, suferă de malnutriţie şi de boli cauzate de stres psihologic major.

Mulţi copii trăiesc în fiecare zi cu teamă pentru vieţile lor, sunt în permanenţă pe fugă, au viitorul distrus, din cauza faptului că nu pot merge la şcoală.

- Articolul continua mai jos-

Salvaţi Copiii a vorbit cu zeci de lucrători umanitari, cu copii, părinţi, doctori, profesori şi tineri care trăiesc în stare de asediu în Ghouta de Est şi nord-vestul Siriei, iar mărturiile apar în raportul intitulat „Vocile din Zonele de Război din Siria”.

Un număr de patru zone de dezescaladare (termen care desemnează zonele de siguranţă) au fost stabilite în Siria la mijlocul lui 2017, ceea ce ar fi trebuit să însemne crearea de spaţii speciale pentru civili pentru a se pune la adăpost de atacuri, sugerând astfel că s-ar putea termina această criză umanitară. În realitate, evenimentele recente arată că zonele de siguranţă împotriva bombardamentelor nu sunt funcţionale, iar situaţia chiar s-a înrăutăţit în aceste zone. Noi analize arată că, din momentul în care aceste zone au fost anunţate, efectele au fost următoarele:

– Niveluri record ale populaţiei locale care îşi părăseşte locuinţele. Astfel, 250 de copii încearcă în fiecare oră să se refugieze – o creştere cu 60% de când au apărut DEZ. Ultimele trei luni arată cele mai ridicate cifre la nivelul ultimilor cinci ani, mai mult de un milion de oameni au rămas fără adăpost în aceste ultime luni.

– Numărul victimelor civile a crescut cu 45% – cel puţin 37 de civili mor zilnic ucişi de arme de foc în Siria, cel mai mare nivel din ultimii ani.

– Cresc atacurile asupra instituţiilor de învăţământ: În primele două luni ale lui 2018, mai mult de 60 de şcoli din Ghouta de Est au fost avariate sever sau distruse de bombardamente. Şcolile Salvaţi Copiii din nord-vestul Siriei au raportat o creştere de patru ori a numărului de zile în care nu s-au putut ţine cursurile. Evaluările arată că nivelul de educaţie a copiilor este deja aruncat cu ani în urmă.

– La fiecare două zile, o instituţie de sănătate publică este atacată – afectând furnizarea de servicii vitale pentru mii de oameni care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă sau de operaţii, precum şi pentru femeile însărcinate care urmează să nască.

- Articolul continua mai jos-

– Întreruperea sistematică a ajutoarelor umanitare: Mai bine de două milioane de oameni – dintre care jumătate sunt copii – din zone clasificate de ONU drept ,,dificil de accesat” sau ,,sub asediu” nu au putut beneficia de ajutor umanitar de urgenţă sub forma de alimente sau medicamente, astfel malnutriţia a atins niveluri record, iar doctorii au ajuns să recicleze bandajele sau acele de seringă.

Foarte mulţi copii mici cresc în condiţii de traumă inimaginabile, fără acces la hrană sau îngrijire medicală.

Profesorii din Ghouta de Est intervievaţi de Salvaţi Copiii au raportat cazuri zilnice de copii care leşină de foame în timpul orelor.

Unii părinţi spun că nu pot să îşi hrănească zilnic copiii, din cauza creşterii ameţitoare a preţurilor la alimente. În Ghouta de Est, odinioară grânar pentru restul Siriei, preţul pâinii a crescut de 16 ori faţă de restul ţării.

Tot ei povestesc cum copiii nu pot dormi noaptea din cauza coşmarurilor şi că au atacuri de panică la orice zgomot puternic.

Una dintre mame a spus:
„Zgomotul avioanelor ne sperie cel mai tare. Fetiţa mea, când aude motorul de avion, intră în convulsii din cauza panicii şi îşi pierde cunoştinţa”.

-Articolul continua mai jos-

Unul dintre lucrătorii umanitari spune că a întâlnit un băiat care nu văzuse niciodată cum arată un măr şi îl refuza, plin de teamă. Un alt copil a mâncat banana cu tot cu coajă, iar alţi copii nu mănâncă pâinea, ci o ascund de teamă că vor rămâne mai târziu fără hrană.

Hany, de 11 ani, descrie astfel momentul în care şcoala sa din Idib a fost atacată: „Doamna (profesoară) stătea în dreptul ferestrei şi tocmai ne spunea că se duce să ne aducă creioane şi hârtie. În momentul următor a fost împuşcată în cap şi a murit pe loc”.

Directorul executiv Save the Children International, Thorning Schmidt, a declarat: „Copiii din Siria au fost abandonaţi de restul lumii de prea mult timp. Aproape trei milioane de copii au crescut fără să ştie că există şi altceva în afara războiului. În ciuda recentelor promisiuni de încetare a focului, copiii sunt bombardaţi în propriile case, în şcoli şi spitale. Familiile se ascund în subsoluri şi nu mai au acces la produse de bază, hrană şi medicamente, timp de luni la rând. Ajutorul umanitar nu ar trebui niciodată să fie folosit drept armă de război. Comunitatea internaţională nu mai poate rămâne indiferentă la suferinţele unei întregi generaţii de copii în suferinţă. Trebuie să fie impusă încetarea imediată a focului şi să fie aduse părţile în conflict la masa dialogului pentru a ajunge la un acord care să pună capăt violenţelor ce au distrus atâtea vieţi”.

Pentru a opri deteriorarea şi mai gravă a situaţiei, Salvaţi Copiii face un apel de urgenţă la adresa guvernelor lumii:

– Să pună presiune pe toate părţile în conflict, pentru a se supune imediat şi pe deplin rezoluţiei 2401 a Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul de a opri escaladarea violenţelor în zone precum Idlib şi Ghouta de Est, pentru a permite livrarea în condiţii de siguranţă de ajutor şi servicii umanitare în Siria, precum şi pentru a facilita evacuarea din raţiuni medicale a celor bolnavi sau răniţi.
– Să recunoască eşecul programului de zone de dezescaladare ce ar fi trebuit să asigure protecţia populaţiei civile şi să îndemne toate părţile să caute o soluţie politică la această criză.
– Să se asigure că toţi cei ce încalcă drepturile copiilor vor fi traşi la răspundere, prin investigaţii independente privind atacurile asupra şcolilor şi spitalelor, precum şi asupra altor violări ale legilor internaţionale în domeniul umanitar.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Salvaţi Copiii România, a reiterat nevoia de protecţie prioritară acordată copilului prins in zone de conflict: „Copiii sunt cele mai sigure victime ale conflictelor militare, pentru ca mecanismele lor de auto-apărare sunt încă nedezvoltate. În plus, copilul are o nevoie de o protecţie sporită, care priveşte drepturile fundamentale, cum sunt educaţia si accesul la servicii umanitare”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari