fbpx
Acasă Ştiri Medicale Intervenţie neurochirurgicală complexă de extirpare a unei tumori cerebrale gigant realizată la...

Intervenţie neurochirurgicală complexă de extirpare a unei tumori cerebrale gigant realizată la SCJU Sibiu

În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Secţia Clinică Neurochirurgie, a avut loc (în cursul săptămânii trecute) o complexă intervenţie neurochirurgicală de extirpare a unei tumori cerebrale gigant de la o pacientă în vârstă de 77 de ani care prezenta, concomitent şi o hemoragie cerebrală, aflându-se în stare de comă.

Intervenţia a fost efectuată de o echipă condusă de Şef Lucrări Dr. Vicenţiu Săceleanu, medicul şef al Secţiei Clinice Neurochirurgie a SCJU Sibiu şi formată din Dr. Vladimir Roşca, medic specialist neurochirurgie, Dr. Cosmin Cândea, medic rezident neurochirurgie şi studenţii Andrea Gavrilei şi Ştefan Octavian Grădinaru. Din echipa de anestezişti au făcut parte Dr. Tiberiu Toabeş şi rezidenţii Sandra Neamţu şi Luminiţa Biserică.

“Pacienta a fost diagnosticată în cadrul serviciului nostru cu o tumoră cerebrală gigantă localizată pe linia mediană a craniului, adică în mijlocul creierului. Particularitatea cazului a constat în faptul că, pe lângă această tumoră situată foarte profund, pacienta a prezentat, în apropiere, şi o hemoragie cerebrală. După pregătirea atentă a cazului, am intervenit practicându-se rezecţia completă a tumorii şi evacuarea completă a hematomului, simultan”, explică Şef Lucrări Dr. Vicenţiu Săceleanu.

Articolul continua mai jos

Intervenţia chirurgicală. efectuată cu microscopul operator performant din dotarea secţiei, a durat 8 ore iar dimensiunea tumorii a fost de 6/4 cm. Operaţia a fost un succes, controlul post operator indicând evacuarea completă a celor două leziuni.

“Gradul ridicat de dificultate a intervenţiei a fost dat de asocierea acestei tumori profunde cu interesarea liniei mediene, cum o numim în neurochirurgie, adică sinusul sagital superior, practic cea mai mare venă din craniu, existând astfel riscul unei hemoragii masive în timpul operaţiei. Ne exprimăm satisfacţia că această operaţie a fost o reuşită, fapt care denotă profesionalismul colectivului secţiei de neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi buna colaborare cu Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Medicină”, precizează Şef Lucrări Dr. Vicenţiu Săceleanu.

În momentul de faţă pacienta se află sub supraveghere post-operatorie de specialitate, este stabilă, cu evaluare neurologică bună şi va intra într-un program de recuperare.

Cazul va fi prezentat şi în cadrul Cercului de Neurochirurgie din cadrul Facultăţii de Medicină din Sibiu coordonat de către Dr. Vicenţiu Săcelanu, şeful catedrei de Neurochirurgie.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,170AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Cu siguranță mulți dintre noi au început deja să ia diverse vitamine pentru a-și...

Bronhopneumopatia obstructivă cronică – conduita terapeutică nemedicamentoasă

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) reprezintă un grup de boli care include bronșita cronică și...

Reumatismul – tot ce trebuie să știi despre el

Reumatismul - tot ce trebuie să știi despre el. Impactul pe care afecțiunile reumatismale...

Tromboflebita – cauze, simptome și tratament

Tromboflebita reprezintă o afecțiune specifică circulației venoase de la nivelul membrelor inferioare. În cadrul...

Purtarea lentilelor de contact. Avantaje și riscuri

Purtarea lentilelor de contact. Avantaje și riscuri. Pentru foarte multe persoane cu afecțiuni de...

Gonartroza – Ce este, factori de risc, tratament

Gonartroza reprezintă localizarea reumatismului degenerativ cronic la nivelul articulației genunchiului. Deși este o afecțiune frecventă,...