Experţii români ajută Georgia în implementarea legii care interzice fumatul în spaţiile publice

În perioada 12-13 martie, o delegaţie oficială condusă de dl. Akaki Zoidze, preşedinte al Comitetului de Sănătate şi Probleme Sociale din Parlamentul Georgiei, va vizita România cu scopul de a pregăti intrarea în vigoare a legii de interzicere a fumatului în locurile publice şi de a învăţa din experienţa ţării noastre în reglementarea şi limitarea fumatului.

Delegaţia georgiană, compusă din experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai societăţii civile, însoţită de reprezentantul biroului pentru Georgia al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se va întâlni astăzi cu secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, doamna Rodica Nassar, iar în cursul zile de mâine cu experţii români în control fumatului de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Pe agenda întâlnirilor se află discutarea modului în care funcţionează locurile publice fără fumat, procedurile implicate, ratele de conformitate, problemele sau barierele instituţionale sau de alt tip întâlnite de România în cursul implementării legii antifumat.

Autorităţile publice georgiene, sprijinite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au lucrat la o nouă legislaţie privind controlul fumatului, legea urmând să intre în vigoare de la 1 mai. În urmă cu doi ani, România a adoptat legea care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

- Articolul continua mai jos-

Reamintim că fumatul este responsabil cu 16% din totalul deceselor cauzate de bolile non-transmisibile. Anual, fumatul ucide peste 7 milioane de persoane şi produce pagube de peste 1,4 miliarde de dolari pe fondul cheltuielilor de sănătate şi a scăderii productivităţii.

Fumatul exacerbează sărăcia, reduce productivitatea economică şi poluează aerul din interior. Prin luarea unor măsuri de control asupra fenomenului, statele pot proteja sănătatea utilizatorilor de tutun şi pe a celor care care nu folosesc aceste produse, dar şi pot salva mediul de efectele poluante cauzate de tutun.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari