fbpx
Acasă Ştiri Medicale Experţii români ajută Georgia în implementarea legii care interzice fumatul în spaţiile...

Experţii români ajută Georgia în implementarea legii care interzice fumatul în spaţiile publice

În perioada 12-13 martie, o delegaţie oficială condusă de dl. Akaki Zoidze, preşedinte al Comitetului de Sănătate şi Probleme Sociale din Parlamentul Georgiei, va vizita România cu scopul de a pregăti intrarea în vigoare a legii de interzicere a fumatului în locurile publice şi de a învăţa din experienţa ţării noastre în reglementarea şi limitarea fumatului.

Delegaţia georgiană, compusă din experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai societăţii civile, însoţită de reprezentantul biroului pentru Georgia al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se va întâlni astăzi cu secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, doamna Rodica Nassar, iar în cursul zile de mâine cu experţii români în control fumatului de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Pe agenda întâlnirilor se află discutarea modului în care funcţionează locurile publice fără fumat, procedurile implicate, ratele de conformitate, problemele sau barierele instituţionale sau de alt tip întâlnite de România în cursul implementării legii antifumat.

Articolul continua mai jos

Autorităţile publice georgiene, sprijinite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au lucrat la o nouă legislaţie privind controlul fumatului, legea urmând să intre în vigoare de la 1 mai. În urmă cu doi ani, România a adoptat legea care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Reamintim că fumatul este responsabil cu 16% din totalul deceselor cauzate de bolile non-transmisibile. Anual, fumatul ucide peste 7 milioane de persoane şi produce pagube de peste 1,4 miliarde de dolari pe fondul cheltuielilor de sănătate şi a scăderii productivităţii.

Fumatul exacerbează sărăcia, reduce productivitatea economică şi poluează aerul din interior. Prin luarea unor măsuri de control asupra fenomenului, statele pot proteja sănătatea utilizatorilor de tutun şi pe a celor care care nu folosesc aceste produse, dar şi pot salva mediul de efectele poluante cauzate de tutun.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,230AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...

Otita externă – Simptome, Complicații, Prevenție, Tratament

Otita externă - cunoscută și sub denumirea de “otita înotătorului”- este infecția localizată la...

10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge)...

Rezistența la antibiotice

În ultimii ani, rezistența bacteriană a devenit un fenomen mondial, ce presupune o adevărată...

Totul despre anxietate. Ce este și ce metode de tratament există

Ruxandra Comșa, Psiholog clinician & Formator explică pas cu pas ce este...

Hipotiroidismul – generalități, cauze, simptome, diagnostic, tratament

Cel puțin o dată , fiecare dintre noi a întâlnit măcar o persoană care...