Despre sănătatea creierului

În perioada 12 -18 martie 2018 are loc la nivel internaţional campania Brain Awareness Week 2018, un eveniment care are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a progresului şi beneficiilor cercetării la nivelul creierului. Cu acest prilej pe 12 martie a avut loc la Bucureşti, la hotel Novotel, conferinţa „˜Despre sănătatea creierului’, organizată sub egida Federaţiei Europene a Asociaţiilor de Neurologie (EFNA), având coorganizator Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative (APAN România).

Evenimentul „˜Despre sănătatea creierului’ a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce reprezintă neuroştiinţa, cu detalii despre rezerva cognitivă, importanţa somnului şi nutriţiei pentru o bună funcţionare a creierului. A fost aprofundat conceptul de medicină personalizată şi ce anume se poate aplica în afecţiunile neurologice. Neurorecuperarea a fost un alt subiect de actualitate, cu prezentarea câtorva soluţii de brain digital health prezente şi în România în acest domeniu, precum şi informaţii utile despre recuperarea post AVC.

„Neuroştiinţa reprezintă o disciplină relativ nouă, despre cum funcţionează creierul ca anatomie, funcţii, mecanisme etc. În zilele noastre marea parte a populaţiei nu are cunoştinţe despre tipurile de afecţiuni neurologice cele mai frecvent întâlnite (ca de exemplu atacul vascular cerebral, migrene, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza multiplă etc.) şi de aceea aceste afecţiuni sunt unele dintre cele mai afectate de stigmatizare. Problemele cu care se confruntă sistemul medical sunt generate de costurile ridicate ale tratamentului, necesitatea unor echipe multidisciplinare sau opţiuni terapeutice variate, dar şi de investiţii mici în cercetare comparativ cu alte afecţiuni.”, declară Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă şi vicepreşedinte APAN România

„Neuroştiinţele sunt ansamblul ştiinţelor dedicate studiului şi înţelegerii sistemului nervos şi adună sub aceeaşi umbrelă medicina, fizica, psihologia, informatica şi chiar şi filozofia, în încercarea de a cuprinde şi explica acest vast domeniu. Neuroştiinţele studiază în dinamică structura, funcţiile, genetica, biochimia, fiziologia şi patologia sistemului nervos.

- Articolul continua mai jos-

Întreaga noastră existenţă, tot ce simţim, felul în care percepem lumea înconjuratoare, tot ce gândim, modul în care ne comportăm în societate şi interacţionăm unii cu alţii este determinat de sistemul nostru nervos, de creierul nostru, de maduva spinării şi de reţeaua de nervi care străbate fiecare parte a corpului nostru. De aceea înţelegerea şi decodificarea acestui sistem este de maximă importanţă pentru medicină şi pentru noi toţi.

La Neuroaxis încercăm să contribuim la dezvoltarea acestui domeniu prin activitatea noastră dedicată neurologiei şi domeniilor conexe” – prezentare realizată de Dan Mitrea, fondator Neuroaxis, medic specialist neurolog.

„Medicina personalizată îşi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Şi de prima dată. Medicina personalizată începe cu pacientul. Aceasta deţine un potenţial foarte mare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii multor pacienţi, precum şi pentru asigurarea unor rezultate mai bune în ceea ce priveşte eficienţa şi transparenţa sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, integrarea sa în practica clinică şi îngrijirea zilnică se dovedeşte dificilă. Există în continuare multe bariere şi provocări legate de accesul la servicii medicale în timp util.”, Dr Marius Geantă, preşedinte Centrul pentru Inovaţie în Medicină.

Unul dintre subiectele cu cel mai mare interes din partea participanţilor a fost ‘˜rezerva cognitivă’: „Având responsabilităţi, învăţând noi abilităţi, ne menţinem creierul activ. Chiar dacă părţi din ţesutul cerebral degenerează, activitatea mentală şi psihică poate construi noi trasee pentru rezolvarea problemelor.”, conf. univ. dr Carmen Adella Sîrbu, SUUMCB

„Pacientul ar trebui să se afle în centrul echipei multidisciplinare, ceea ce arareori se întâmplă în România. Comunicarea dintre pacient şi medic trebuie să se schimbe, pacientul de azi înţelege şi se documentează despre afecţiunea pe care o are, ceea ce face esenţială o informare şi educare corectă despre toate aspectele implicate. Este conştient de implicaţiile sociale, pune întrebări şi începe să negocieze opţiunile terapeutice.”, Dragoş Popescu, preşedinte APAN România.

Conferinţa „˜Despre sănătatea creierului’ a fost dedicată dezvoltării personale a leaderilor asociaţiilor de pacienţi din domeniul neurologiei din România, pusă în folosul organizaţiei şi implicit a pacientului pe care aceştia îl reprezintă. Au fost prezenţi reprezentanţi din domeniile scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, AVC, distonie, miastenia gravis, sănătate mintală, boli rare etc. Cu sprijinul Janssen România, evenimentul a fost deschis şi pacienţilor şi aparţinătorilor lor.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari