Ministerul Sănătății, proiect privind înființarea cabinetelor medicale mobile

Acordarea serviciilor medicale de specialitate prin cabinete și unități medicale mobile contribuie la creșterea accesului populației adulte și copiilor din zonele defavorizate la servicii medicale de specialitate.

Cabinetul medical mobil este o structură medicală mobilă organizată pe un autovehicul special amenajat (autobuz, rulotă, tir), cu dotări minime, care se deplasează în teritoriu împreună cu personalul medical, în vederea acordării serviciilor medicale în zonele rurale sau în zonele neacoperite de servicii medicale, în special copiilor și persoanelor defavorizate.

Unitățile sanitare publice sau private, instituțiile publice din sistemul de sănătate, organizațiile non-profit, fundațiile și asociațiile cu activități medicale, asociațiile profesionale, cultele religioase, legal constituite, pot înființa și organiza în structura lor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, cabinete și unități medicale mobile.

Cabinetul mobil trebuie să aibă un spațiu minim de 7 mp, iar unitatea medicală mobilă trebuie să aibă un spațiu minim de 13 mp, care să fie prevăzut cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Amplasarea acestuia se va face în zone accesibile populației, pe terenuri neinundabile, ferite de surpări.

- Articolul continua mai jos-

Cabinetul sau unitatea medicală mobilă va avea în componența minimă: a) sală tratament, minim 6 mp; b) spațiu de depozitare 1 mp; c) compartiment destinat recoltarii de probe, după caz; d) aparatură pentru sterilizarea instrumentarului, după caz; e) instrumentar; f) chiuvetă dotată cu apă curentă rece și caldă; g) în scopul asigurării lanțului de frig, cabinetul medical mobil va fi dotat cu geantă izotermă dotată cu termometru pentru transportul vaccinurilor și cel puțin o ladă frigorifică dotată cu termometru pentru transportul probelor biologice, în cazul în care au loc prelevări de fluide biologice și acestea nu sunt transportate de unități autorizate în acest sens.

În vederea funcționării, cabinetele și unitățile medicale mobile înființate și organizate în condițiile legii, trebuie să obțină autorizația sanitară de funcționare de la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal al cabinetului, referitoare la asigurarea conformării la prezentele norme privind structura funcțională și normele de igienă și sănătate publică.

Inspecția Sanitară de Stat Județeană, respectiv a municipiului București, verifică periodic respectarea condițiilor igienicosanitare și a structurii spațiilor funcționale prevăzute pentru cabinetele și unitățile medicale mobile, în funcție de profilul de activitate.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari