Depresia- boala secolului XXI

Auzim adesea despre persoane care suferă episoade de depresie si totuși ne gândim că dintre toate persoanele sigur nu vom fi noi cei afectați de această tulburare. În realitate lucrurile stau puțin diferit, statisticile arată că 15 % dintre noi suferim de depresie într-un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratament, iar medicația antidepresivă poate fi eficientă în 60%-80% din cazuri, doar 25% dintre cei afectați urmează un tratament eficient. S-a observat că numărul femeilor care suferă de depresie este mai mare decât cel al bărbaților de aproximativ 2 sau 3 ori.

 Depresia este o condiție care trece de foarte multe ori nediagnosticată, iar cei care sunt cuprinși de ea sunt deseori stigmatizați și făcuți să creadă că nu este o problemă adevărată. De fapt depresia poate afecta pe oricine, de la tânăr la bătrân și este una dintre cele mai răspândite boli în întreaga lume.

Ce este depresia și cum poate fi tratată?

Depresia este o afecţiune medicală serioasă care poate influența în mod negativ starea, gândirea și comportamentul. Depresia se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai des întâlnite fiind un sentiment profund de tristețe si pierderea marcantă a interesului față de orice fel de activități. Nivelurile anormale de serotonină si norepinefrină, două elemente chimice din creier, pot contribui la apariția simptomelor depresiei, cum ar fi starea de anxietate, iritabilitatea si oboseală.

Desigur că există și factori de mediu care pot conduce la această boală (expunerea continuă la violență, neglijență, abuz sau sărăcie) și de asemenea factori genetici (dacă un geamăn are depresie, celălalt are șanse de 70% să trăiască și el această afecțiune la un moment dat pe parcursul vieții). Depresia nu este niciodată o stare normală și produce întotdeauna o suferință care poate fi evitată. Beneficiind de diagnostic și tratament adecvat: medicație potrivită, ședințe de psihoterapie, prezența familiei și a prietenilor în viața pacientului, beneficiile nu vor întârzia să apară.

- Articolul continua mai jos-

Student Diana Pop, UMF Cluj-Napoca

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari