Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în Europa

Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în Europa, afectând 1 din 8 femei. De aceea, 5 organizații care luptă împotriva cancerului mamar din Belgia, Italia, Grecia, România și Bosnia și Herțegovina îşi unesc forţele, lansând astăzi, în Parlamentul European, organizaţia neguvernamentală Think Pink Europe. Noua organizație non-profit colaborează, de asemenea, cu alte organizații europene și instituţii cu domeniul de activitate în lupta împotriva cancerului de sân.

Desemnarea Mihaelei Geoană în funcţia de preşedinte a Think Pink Europe reprezintă o importantă recunoaştere internaţională a eforturilor depuse în România de Fundaţia Renaşterea şi de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, a cărei iniţiatoare este, şi a avansului înregistrat drept rezultat în ultimii ani în ţara noastră în lupta împotriva cancerului de sân.

Cele 5 organizații fondatoare colaborează de mulţi ani. Toate 5 organizează cursele Race for the Cure®, cel mai mare eveniment sportiv din lume în lupta împotriva cancerului de sân. Prima ediție a fost găzduită în 1983 în Dallas, S.U.A., de către cea mai mare organizaţie de luptă împotriva cancerului mamar din lume, Susan G. Komen. Evenimentul, desfăşurat sub formă de cros sau marş, a traversat oceanul cu aproape 20 de ani în urmă, ajungând la Roma, unde se desfăşoară în prezent cea mai mare ediție a Race for the Cure® din întreaga lume, însumând peste 67.000 de participanți. Astăzi, evenimentele Race for the Cure® au loc în Bruxelles, Antwerp, Namur, Bari, Bologna, Brescia, Atena, București și Saraievo.

Colaborare transfrontalieră

Cursele Race for the Cure® sunt organizate de Susan G. Komen Italia (Italia), Alma Zois (Grecia), Fundația Renasterea (România), JDC (Bosnia și Herțegovina) și Think-Pink (Belgia). Cele 5 organizații au făcut schimb de informații și bune practici în ultimii doi ani. “A sosit timpul să aprofundăm colaborarea prin înființarea unei noi organizații: Think Pink Europe. Suntem mândri că prezentăm această colaborare în Parlamentul European. Colaborarea face parte din ADN-ul nostru. Prin acest pas, ne concentrăm mai mult ca niciodată asupra colaborării transfrontaliere”, spune Jürgen Vanpraet (Think-Pink), care va acționa în calitate de director general al Think Pink Europe.

- Articolul continua mai jos-

Eforturi sporite în lupta împotriva cancerului de sân

El continuă: “Think Pink Europe își propune să îmbunătățească și să accelereze schimbul de informații atât în ceea ce privește îngrijirea, cât și cercetarea, pentru combaterea cancerului la sân la nivel european. De aceea este de o importanță vitală ca Think Pink Europe să aibă sediul în Bruxelles, inima Europei „.

Mihaela Geoană (România), președinte a Think Pink Europe, subliniază cât de multe lucruri mai sunt de făcut. „Europa a făcut progrese semnificative pe atât de multe niveluri. Dar, analizând starea sănătății populatiei europene, disparitățile rămân prea mari. În anumite țări europene, femeile care primesc diagnosticul de cancer la sân au cu 20% mai puține șanse de supraviețuire; ceea ce înseamnă că în 2018, femeile trăiesc sau mor în funcție de locul în care trăiesc. Think Pink Europe va promova cu prioritate schimbul de practici in ceea ce priveste accesul egal la servicii de diagnostic si tratament pentru femeile din Europa și isi va canaliza intregul efort pentru a schimba această situație inacceptabilă. ”

Profesorul Riccardo Masetti (directorul Clinicii de Oncologie a sânului de la Spitalul Gemelli Roma, Italia) și Nela Hasic (Bosnia și Herțegovina) vor fi copreședinți, iar Profesorul Alberto Costa (Director al European School of Oncology) va avea calitatea de ambasador.

Christiana Mitsi (Grecia) completează consiliul de administrație. Mai mult decât atât, noua organizație non-profit se este deschisă la a coopera şi îşi doreşte să coopteze şi organizații din alte țări europene pentru a-și uni forțele.

Race for the Cure în toată Europa, aceeaşi zi

- Articolul continua mai jos-

Un prim proiect comun pe care membrii Think Pink Europe îl pregătesc de ceva timp este organizarea tuturor curselor europene Race for the Cure® în aceeași zi. În acest fel, Think Pink Europe dorește să se unească, în viitor, peste 500.000 de persoane, învingătoare în lupta împotriva cancerului de sân și simpatizanți ai sportului, care se vor reuni în aceeaşi zi, la nivel european, simbol al solidarității în lupta împotriva cancerului de sân.

Sănătate în doi paşi-Cancerul mamar în câteva cuvinte

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari