Terenul de pe Calea Şurii Mici corespunde cerinţelor de calitate pentru edificarea noului Spital județean din Sibiu

Un studiu de Evaluare şi prognoză a calităţii mediului în zona periurbană Sibiu Nord-Vest, ce include şi zona propusă de Consiliul Judeţean Sibiu pentru amplasamentul noului spital, arată că nu au fost detectaţi poluanţi în aer sau în sol care să reprezinte vreun semnal de alarmă vizavi de amplasarea unui spital pe Calea Şurii Mici. În plus, un avantaj în favoarea acestui amplasament ţine de buna conectivitate cu mai multe căi de acces atât dinspre oraş, cât şi din afara Sibiului. „Spitalul este o investiţie importantă pe care o facem pentru pacienţi pentru cel puţin 50 de ani şi de aceea, pentru a ne asigura că soluţiile cu care venim sunt pe termen lung, ne consultăm la fiecare pas cu oameni de specialitate”, declară Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

Depozitul de deşeuri este situat la cca 4.17 Km de amplasamentul propus pentru noul spital, de patru ori distanţa impusă în România ca limită pentru construirea în proximitatea unui depozit de deşeuri, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 119 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, din 4 februarie 2014.

În ce priveşte calitatea aerului, s-au făcut măsurători pentru a detecta dacă există substanţe poluante ca hidrogenul sulfurat şi amoniacul, iar valorile înregistrate sunt atât de mici încât se află sub pragul de detecţie. În ce priveşte poluarea cu praf, valorile sunt mult sub concentraţiile maxim admise.

Legat de poluarea solului cu metale grele (ex. plumb, zinc, cadmiu arsen, mercur etc.), valorile înregistrate în toate cele trei puncte sunt mult sub pragurile de alertă stabilite prin lege pentru terenuri cu folosinţă sensibilă.

- Articolul continua mai jos-

La capitolul poluare fonică, valorile de zgomot înregistrate pe Calea Şurii Mici sunt chiar sub valorile întregistrate de Agenţia pentru Protecţia Mediului pe Bd. Corneliu Coposu unde se află în prezent actualul spital. Nici proximitatea aeroportului faţă de amplasamentul noului spital nu are un impact negativ, aşa cum demonstrează evaluarea nivelului de zgomot ambiant aprobată prin HCJ 21/30.01.2018, după ce a fost avizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu.

Amplasamentul pentru noul spital de pe Calea Şurii Mici este accesibil dinspre oraş prin str. Mihail Kogălniceanu şi str. Frigoriferului, o linie Tursib deservind deja zona (cartierul Magnolia Residence). Prin PUG se propun o serie de noi străzi care fac legătura cu Str. Alba Iulia, respectiv Cartierul Tineretului. Pentru pacienţii din afara Mun. Sibiu, spitalul ar oferi acces rapid fără a mai încărca traficul din oraş: din centura ocolitoare Sibiu A1 prin DJ 143 B, dar şi din drumul European E81 Sebeş-Sibiu prin DN 7H – DJ 143B.

Studiul pus la dispoziţia Consiliului Judeţean Sibiu a fost realizat în decembrie 2017 – ianuarie 2018 de Centrul de Sănătate şi Mediu Cluj Napoca, instituţie specializată în studii privind condiţiile de mediu in zone cu folosinţe sensibile (zone de locuit, unităţi de învăţământ, unităţi sanitare) şi a efectelor acestora asupra sănătăţii umane. Echipa care a întocmit studiul include specialişti de mediu, ingineri, chimişti, medici care derulează cercetări în domeniu. Măsurătorile de noxe s-au făcut în 3 puncte din zonă: pe Calea Şurii Mici, str. Coralului şi str. Tractorului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari