Salvaţi Copiii donează Spitalului Judeţean Călăraşi aparatură medicală

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalităţii infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană, o statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulţi prematuri supravieţuiesc. Este motivul pentru care Salvaţi Copiii România face o amplă dotare a secţiilor de neonatologie şi pediatrie din Călăraşi, cu echipamente şi mobilier spitalicesc în valoare de 42.000 de euro, judeţ unde, în 2016, au murit cei mai mulţi copii sub un an din ţară. În cazul multora dintre ei, aparatura medicală performantă ar fi însemnat şansa de a trăi.

Cu sprijinul Salvaţi Copiii, secţia de neonatologie are acum un incubator de transport şi un monitor de funcţii vitale, în valoare de 11.600 euro, aceasta fiind cea de-a treia dotare pe care organizaţia o face secţiei. Totodată, secţia de pediatrie a unităţii medicale a fost consistent dotată cu aparatură medicală şi mobilier spitalicesc în valoare totală de 30.400 de euro, constând, printre altele, din: 15 paturi pentru copii şi însoţitori, 15 stative pentru perfuzie, 1 transluminator de vene, 1 aparat de secreţii chirurgical, 2 tensiometre, 2 termometre, 1 aparat aerosoli, 1 pulsoximetru fix şi 2 pulsoximetre mobile. Donaţia a fost posibilă datorită suportului financiar oferit de domnul Marius Căprilă.

În total, în perioada 2014-2017, în judeţul Călăraşi au fost făcute dotări esenţiale de către Salvaţi Copiii, a căror valoare se ridică la 115.000 euro.

În 2017, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi s-au născut 598 de copii, dintre care 79 de prematuri sub 2.500 grame, 15 prematuri extremi şi 18 cazuri in utero fiind transferate către maternităţile din Bucureşti. Patru copii născuţi prematur, cu o greutate sub 1.000 grame, au murit, dar medicii spun că ar fi avut şanse la viaţă, dacă ar fi venit pe lume într-o maternitate de nivel superior. De asemenea, în secţia de pediatrie au avut loc 3027 de internări în 2017, din care 934 în compartimentul de terapie intensivă.

- Articolul continua mai jos-

„Prematurii au nevoie de intervenţie medicală din primul minut de viaţă, mai ales acolo unde vorbim despre nou-născuţi a căror greutate poate fi şi de 850 de grame. Ce este însă uimitor este că ei luptă, aşa fragili cum vin pe lume, şi câştigă, dacă pot fi ajutaţi de un incubator şi de altă aparatură medicală atât de necesară muncii noastre, a medicilor”, a spus Dr. Carmen Ştefan, şeful secţiei de neonatologie.

Judeţul Călăraşi a avut în 2016 cea mai mare rată de mortalitate infantilă din ţară, conform Institutul Naţional de Statistică, de 13,1 la mie, în condiţiile în care, la nivel European, rata se situează la nivelul a patru dintr-o mie de copii născuţi vii.

Necesarul imediat al Spitalului Clinic Judeţen Călăraşi pentru a monitoriza sarcinile cu risc şi pentru a trata nou-născuţii prematur sunt:1 ventilator suport respirator, 1 masă radiantă cu modul de resuscitare, 2 cardiotocografe pentru monitorizarea fătului în travaliu şi 1 ecograf cu sondă transvaginală pentru urgenţe – singurul ecograf din spital, pentru toate specializările medicale se află la etajul V al spitalului. Toate echipamentele necesare valorează aproximativ 65.000 de euro şi solicităm sprijinul comunităţii locale pentru a realiza aceste achiziţii.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre consecinţele pozitive extraordinare ale implicării în cauze sociale: „Poate mai mult decât alte programe ale Salvaţi Copiii din cei 28 de ani de activitate în România, acest program de dotare a maternităţilor, pentru ca toţi nou-născuţii să aibă şansa de a creşte mari, ne-a dat cele mai bune lecţii. Am învăţat în anii din urmă, de când suntem partenerii medicilor, că responsabilitatea socială este un bun de preţ al societăţii, care poate muta chiar şi munţii. Rata mortalităţii infantile scade, acolo unde medicii au aparatură medicală vitală. Apreciem enorm gestul celor care se deschid către cauzele sociale. Ne plecăm în faţa domului Marius Căprilă, care îşi asumă o responsabilitate socială absolut colosală”.

În total, în perioada 2012-2017, Salvaţi Copiii România a dotat 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare de 3.120.000 euro.

În România, contează unde te naşti, ca să poţi trăi: doar 23 de unităţi sunt de nivel III şi pot prelua cazurile severe.

- Articolul continua mai jos-

Naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supravieţui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală urgentă încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern.

Deşi mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi, dintre care nouă în Bucureşti. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână, pentru a salva viaţa prematurilor: „Salvaţi Copiii mai face un lucru minunat, dincolo de intervenţia concretă şi consistentă: ne învaţă cum să ajutăm. Mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit este la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cei de la Salvaţi Copiii ştiu cum să convertească acest procent în vieţi salvate”.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari