Plaja terapeutică dedicată persoanelor cu dizabilităţi, interzisă la Constanţa

Sectorul de plajă din municipiul Constanţa, care a fost alocat iniţial de către Apele Române organizaţiei non profit Centrul de Autism „Marea Neagră”, pentru amenajarea unei plaje terapeutice cu accesibilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale, a fost anulat, pentru a fi oferit spre închiriere unor beach baruri.

În semn de protest, Centrul „Marea Neagră” a transmis o Petiţie către Primul Ministru al României, doamnei Viorica Dăncilă, prin care solicită un control real la ABADL Constanţa, pentru a scoate la lumină aspectele semnalate. Proiectul de la malul Mării Negre ar fi trebuit să se realizeze din donaţii şi sponsorizări şi pe munca a sute de voluntari.

Psihologul Adrian Gemănaru: „Situaţia este de domeniul absurdului şi greu de înţeles. Deşi legislaţia la nivel european obligă statul român să accesibilizeze absolut toate spaţiile publice, statul român renunţă la un parteneriat de amenajare a singurei plaje din România pentru persoanele dizabilităţi, în condiţiile în care întreaga investiţie este asigurată din fonduri private. Gestul pe care îl fac reprezentanţii statului român faţă de persoanele cu nevoi speciale este unul cu totul grotesc şi lipsit de umanitate, este o dovadă clară a lipsei de înţelegere şi compasiune faţă de situaţia dificilă în care se află o persoană cu o anumită deficienţă”.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral s-a răzgândit brusc
Dacă în luna mai 2017 Apele Române ofereau gratuit un sector de plajă de 2 hectare pentru a fi amenajat cu o mulţime de ateliere terapeutice, după doar 8 luni de zile s-au răzgândit şi au anulat proiectul, din dorinţa de a oferi acest sector de plajă unor agenţi economici. Este îngrijorător cum Statul român pune piedici acestui proiect, deşi iniţial solicitarea de parteneriat a venit chiar din partea Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral.

- Articolul continua mai jos-

Prin Adresa nr. 7689/31.05.2017, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral comunică Centrului de Autism „Marea Neagră” următoarele:

a) „am primit de-a lungul timpului multe solicitări şi petiţii referitoare la accesul pe plaje pentru persoanele cu dizabilităţi” – menţiune care dovedeşte în mod clar că există solicitări din partea persoanelor care au nevoie de astfel de plaje amenajate.

b) 1. „salutăm iniţiativa Asociaţiei Centrul de Autism Marea Neagră din Constanţa şi considerăm că demersurile au ca scop o activitate menită îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi nevoi speciale”
2. „această iniţiativă menită să îmbunătăţească condiţiile de viaţă pentru persoanele cu dizabilităţi, este binevenită şi trebuie sprijinită”
3. „considerăm acest proiect de amenajare a unei plaje pentru persoane cu dizabilităţi ca oportun” – toate aceste menţiuni dovedesc faptul că Statul român îşi doreşte DOAR la nivel declarativ realizarea şi amenajarea primului astfel de sector de plajă din România.

c) „permitem desfăşurarea evenimentului social pe plajă cu condiţia respectării angajamentului că beneficiarii principali vor fi persoanele cu dizabilităţi şi nevoi speciale, iar activitatea nu va fi una generatoare de venituri şi că vor fi respectate condiţiile tehnice de utilizare a plajei aşa cum sunt specificate în legislaţia în vigoare” – menţiune care dovedeşte clar că Statul român (prin ABADL) a înţeles că acest sector de plajă va asigura servicii gratuite pentru persoanele cu dizabilităţi

d) „propunem alocarea unei suprafeţe de plajă cu deschidere de 200 m în zona oraş Constanţa, acolo unde suprafaţă a fost mărită şi este liberă de sarcini. Zona de plajă de la capătul str. Yokohama colţ cu str. Salonic unde gradul de aglomerare este mult mai mic, iar drumul asfaltat ajunge până la limita plajei. Plajă are o deschidere la vest de 200 m şi o suprafaţă totală de peste 20.000 mp care poate fi pusă la dispoziţia Asociaţiei”- menţiune care dovedeşte că Statul român a propus în mod direct sectorul de plajă, într-o zonă convenabilă juridic şi neaglomerată, care poate fi pusă la dispoziţie pentru realizarea proiectului.

e) „promovarea proiectului va menţiona ca parteneri în iniţiativa socială: Ministerul Mediului, Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral” – menţiune care dovedeşte intenţia clară a Statului român (ABADL) doar de a se afişa ca partener în cadrul acestui proiect destinat realizării de facilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale.

- Articolul continua mai jos-

Mai mult decât atât, Centrul Marea Neagră semnalează Legea 448 / 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede în mod clar obligaţia Statului român de a asigura şi colabora cu furnizori de servicii sociale pentru facilitarea pe domeniul public a accesului pentru persoanele aflate într-un handicap şi prevede amenzi de la 3.000 la 9.000 de lei, pentru instituţiile publice.

Psiholog Adrian Gemanaru – managerul proiectului: „Mi-a fost solicitat în cadrul audienţei la ABADL un preţ de 12 lei / mp, în condiţiile în care agenţi economici aflaţi în aceeaşi zona de plajă şi mult mai bine poziţionaţi plătesc între 1 leu şi 2 lei mp, iar în cea mai aglomerată staţiune de pe litoralul românesc Mamaia se plătesc sume de 10 lei mp. În 2017, cu ajutorul familiilor care au copii cu dizabilităţi, am curăţat întreaga zonă de plajă de vegetaţie şi mizerii şi am adunat peste 20 de camioane de gunoi, pentru ca în momentul de faţă Statul român încearcă să ofere această zonă de plajă unor comercianţi”.

Gestul ABADL faţă de persoanele cu dizabilităţi este unul jignitor şi lipsit de respect
Centrul „Marea Neagră” consideră că gestul Statului român (prin ABADL) faţă de persoanele cu dizabilităţi din România este unul jignitor şi lipsit de respect faţă de o categorie importantă a populaţiei României: 791.761 de oameni, conform site-ului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Pentru acest proiect, am primit scrisori de apreciere privind acest parteneriat public-privat de amenajare a unei Plaje Terapeutice pentru persoane cu dizabilităţi, din partea instituţiilor europene, precum Comitetul Economic şi Social European, semnată de domnul Preşedinte George Dassis, Consiliului Uniunii Europene, semnată de domnul Preşedinte Donald Tusk, din partea Parlamentului Europei, transmisă de domnul Preşedinte Antonio Tajani.

„Plaja terapeutică, pe care intenţionăm să o organizăm cu titlu GRATUIT, cuprinde: spaţii pentru terapie prin sport şi muzică (meloterapie), rampe de acces, grădină senzorială de relaxare, locuri de joacă, zone de stimulare auditivă, vizuală şi tactilă, alee senzorială, atelier de olărit, spaţiu pentru terapie canină, scaune mobile plutitoare, zone de şezlonguri, zone de cearşafuri. Este un proiect cu impact major având în vedere că, în cele 3 luni ale sezonului estival, estimăm că peste 100.000 de persoane cu nevoi speciale şi însoţitori vor veni să se bucure de această zonă de relaxare”, declară psihologul Adrian Gemănaru, coordonatorul proiectului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari