Doctor Cornelia Togănel, șefa Clinicii de Oncologie a SCJ Mureș: “Stadiul bolii este cel care dictează, până la urmă, vindecarea pacientului”

Luna februarie a fost marcată în lumea medicală de Ziua Mondiala de Luptă Împotriva Cancerului.  Această zi este o Inițiativă a Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului încă din 2006, la noi in țară fiind marcată din 2015. În vederea unei imagini de ansamblu asupra acestei boli precum și a formelor de prevenție si control am adresat câteva întrebări doamnei doctor Cornelia Togănel, șefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Mureș (SCJ) Mureș.

Ziar Medical –  În percepția multor pacienți, diagnosticarea cu cancer reprezintă o “condamnare la moarte”. Ce argumente folosiți pentru a-i face să înțeleagă ca un tratament este indicat și binevenit?

Doctor Cornelia Togănel – Acest diagnostic precum și cuvântul CANCER are o rezonanță deosebită în mintea și sufletul fiecăruia dintre noi. Prima senzație pe care o experimentează un om diagnosticat cu cancer este de teamă vis-à-vis de de faptul că ar putea să își piardă viața și de aici începe totul… este un sentiment absolut omenesc.  Încurajator este fapul că medicina a facut progrese remarcabile în ultima perioadă. Posibil să nu existe o altă specialitate mai dinamică decât oncologia….tratamentele se schimbă de două ori pe an. Apar noi modalități, noi tratamente și molecule care intră pe piață. Din acest motiv, pacientul trebuie să apeleze la toate cunoștințele medicului, să fie atent la ce spune și nu de puține ori vom vedea că dacă există un stadiu rezonabil al bolii, un stadiu incipient, atunci există șanse de vindecare completă. Ca și unitate, avem cazuri de pacienți diagnosticați cu cancer în urmă cu 20 de ani, care sunt și actualmente în viață.

În concluzie, CANCER nu este egal cu moarte pentru fiecare!  Fiecare pacient are boala lui, are stadiul lui de boală și, în funcție de acestea, tratamentul adecvat, implicit și șansa lui la viață. Se știe, ca să ai o șansă trebuie să încerci și să urmezi tratamentele correct, așa cum ți se spune de către specialist.

Ziar MedicalCare este tipul de cancer cel mai fecvent, cu rata cea mai mare de mortalitate în județul Mureș? Care sunt factorii care cresc riscul apariției acestei boli și ce măsuri de prevenție indicați în acest sens?

Doctor Cornelia Togănel – Nici noi, ca județ, nu suntem o excepție, cel mai răspândit tip de cancer fiind cel bronhopulmonar în rândul bărbaților și cel de sân în rândul femeilor. Precum știm cu toții, principala cauză a cancerului brohopulmonar estu fumatul și, din păcate, există o continuă creștere a numarului de fumători  la bărbați, dar și în rândul femeilor.  După știința mea, la Clinica de Pneumologie s-au luat o serie de măsuri pentru a încerca să determine oamenii să renunțe la fumat:  țigarete electronice, pastile, plasturi cu nicotină. S-au făcut multiple încercări în a veni în ajutorul fumătorilor dependenți pentru a se putea lăsa de fumat. Probabil ar trebui să se pună un mai mare accent pe educația tinerei generații în școli; să educăm copiii în acest sens. Acum cu legea anti-fumat în vigoare s-a făcut un prim pas extrem de important, mai ales pentru tineri.

- Articolul continua mai jos-

La nivelul județului există o organizație extem de activă cu care colaborăm și care are un program demn de admirat. Acestea organizează activități cu ocazia “Zilei naționale a luptei impotriva cancerului de sân. Activitatea lor este extrem de benefică în rândul membrelor.

Cu privire la cancerul de sân s-a dus o muncă continuă atât în mass media, cât și în rândul medicilor de familie în vederea diagnosticării precoce. Un mare accent s-a pus pe autopalpare și pe efectuarea de mamografii la categoria de paciente cu nivel crescut de risc. Ce putem noi afirma, clinicieni fiind, este că se observă, într-adevăr, o scădere a numarului femeilor diagnosticate cu cancer de sân în stadiul avansat, ceea ce este extreme de încurajator.

Ziar Medical – Prevenția și controlul sunt, așadar, decisive în tratarea cancerului…

Doctor Cornelia Togănel – Clinicieni fiind, prea puțin ne ocupăm cu prevenția acestei boli. Toată această prevenție se poate dobândi prin educația sanitară, care la prima vedere pare a fi ceva banal, dar nu este! Încă o data, menționez că această educație ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă! Așa cum îti înveți copilul să se spele pe dinți, așa îl poți învăța cum să se ferească de acești factori care pot cauza cancer. Dacă luăm ca și exemplu în cazul cancerului bronhopulmonar, evitarea fumatului, iar în cazul cancerului de col uterin, o serie de factori ar trebui evitați, precum infecția cu papilloma virus, partenerii multipli, debutul activității sexuale la varstă fragedă și contactul sexual neprotejat. Toate aceste cauze de natură exogenă au o implicație extrem de mare în a cauza o leziune malignă. Pe acestă parte trebuie lucrat cel mai mult!

În al doilea rând, noi ca medici am tot militat în a se introduce controalele periodice obligatorii la persoanele cu risc crescut înainte să se prelungescă calitatea de asigurat. Din păcate, încă nu am primit niciun răspuns ferm în acest sens. Avem experiența celor din străinătate, care nu sunt mai constiincioși ca noi, dar pe care îi obligă efectiv sistemul. Nu li se prelungește asigurarea anuală până nu fac dovada controalelor obligatorii. Cu ajutorul medicilor de familie se pot identifica factorii de risc și atunci pacientul poate fi îndrumat către controlul adecvat. În felul acesta, se poate descoperi și diagnostica o eventuală formă de cancer în stadiu incipient care, de cele mai multe ori, face diferența între curabilitate și un tratament, din păcate, paliativ. Prin urmare, stadiul bolii este cel care dictează până la urmă vindecarea, pe langă alti factori.

Ziar MedicalExistă însă programe naționale pentru bolnavii de cancer

Doctor Cornelia Togănel – Toate tratamentele bolnavilor de cancer sunt pe programe naționale. Aceste programe naționale cuprind radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia. Acestea cunt cele trei categorii mari de tratamente la care au gratuitate pacienții prin acest program, inclusiv cei care nu sunt asigurați. Prin aceste programe nu se beneficiază de alte tratamente cum ar fi de exemplu cel pentru durere sau alte tratamente adjuvante.  Spre bucuria atât a medicilor, cât și a pacienților, au fost eliminate dosarele și toți pașii morți.  Aprobările pentru a putea beneficia de acest program se fac online și merge repede, aproximativ 15 minute după ce medicul specialist face demersurile.

Ziar MedicalObiectivul principal al celor care au creat această inițiativă este prevenția și controlul  acestei boli necruțătoare. Programul național de screening  pentru cancerul de col uterin a fost eficient la nivel de județ? Care au fost rezultatele? Au avut acces femeile la acest tip de control?

- Articolul continua mai jos-

Doctor Cornelia Togănel –  Un răspuns pertinent îl pot da cei implicați direct în procesul de screening. Trebuie să facem o diferență foarte clară între medicii oncologi, cei care se ocupă de tratamentul pacienților bolnavi de cancer și cei care care fac parte din programul pentru screening! În acest program sunt de obicei implicați cei care au fost selectați să facă acest procedeu. Una este diagnosticarea și tratamentul cancerului, care se face de către medicii oncologi, și alta este screeningul (program național) care are cu totul alte reguli!

Ziar Medical – Cum vedeți viitorul oncologiei mureșene prin prisma cercetării și dezvoltării, a proiectelor existente pe fonduri europene, a dotărilor?

Doctor Cornelia Togănel – Prin Banca Mondială se va primi un nou aparat de radioterapie și în acest sens Consiliul Județean a aprobat finanțarea construcției unui nou centru de radioterapie în curtea Clinicii de Oncologie. Sperăm ca lucrările să debuteze în primăvara acestui an. În ceea ce priveste Clinica de Oncologie sunt foarte multe de făcut, este o clădire veche care are nevoie de multe îmbunătățiri. În acest sens, s-a primit aprobarea pentru reabilitarea termică și s-a depus un dosar pe fonduri europene pentru celelalte categorii de reabilitare. Așteptăm cu mult interes finalizarea acestor proiecte și sperăm că vom reuși să aducem și acest spital la standardele pe care ni le dorim!

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari