Salvaţi Copiii dotează maternitatea din Alba Iulia cu aparatură medicală

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalităţii infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană, o statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulţi prematuri supravieţuiesc. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia funcţionează singura maternitate de nivel 2 din regiune, motiv pentru care Salvaţi Copiii, alături de Libris.ro, va dota secţia de neonatologie cu aparatură medicală performantă absolut necesară actului medical, în valoare totală de 21.000 de euro.

Astfel, maternitatea va putea să asigure o intervenţie medicală imediată şi adecvată în cazurile de prematuritate, având la dispoziţie o masă radianta în valoare de 7.500 euro, un analizor de gaze sangvine, a cărui valoare se ridica la 6.500 de euro şi un incubator terapie intensivă în valoare de 7.000 euro.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a reiterat nevoia de a defini politici publice prioritare în domeniul mortalităţii infantile: „Pentru Maternitatea Alba Iulia aceste echipamente sunt extrem de utile atât pentru îngrijirea prematurilor cât şi pentru nou-născuţii la termen cu diverse patologii. Pe termen mediu şi lung însă, e nevoie de eforturi conjugate temeinice, pentru că toţi copiii au dreptul la viaţă, adică la un act medical fără echivoc. Salvaţi Copiii va continua proiectul de reducere a mortalităţii infantile, în care îi avem parteneri chiar pe medici.”

În maternitatea Alba Iulia se nasc anual în jur de 1.200 de copii, dintre care 130 prematuri.

- Articolul continua mai jos-

În 2017, Salvaţi Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din: Bucureşti, Braşov, Reşiţa, Caransebeş, Târgu-Neamţ, Bicaz, Roman, Târgu-Mureş, Gura Humorului, Rădăuţi, Buftea, Buzău, Iaşi, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoşani, Caracal, Sibiu, Deva, Călăraşi, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Piteşti, Craiova, Timişoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgovişte, Alba-Iulia.

În total, în perioada 2012-2017, Salvaţi Copiii România a dotat 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare de 3.120.000 euro.

Libris.ro s-a alăturat programului în decembrie 2014, metoda pusă la dispoziţia utilizatorilor fiind una foarte simplă. La fiecare comandă plasată pe Libris.ro, acestora li se oferă opţiunea de a dona pentru Salvaţi Copiii. 230.000 de clienţi au donat până acum, iar suma medie a unei donaţii este de 3,8 de lei.

Până acum, sumele donate, în valoare totală de peste 200.000 de euro, au fost folosite pentru echiparea Spitalului de Copii Sfânta Maria Iaşi, Spitalului de Obstetrică Ginecologie „Ioan Sbârcea” Braşov, Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru Copii Braşov, Maternităţii Filantropia şi Maternităţii Polizu din Bucureşti şi Maternităţii „Dominic Stanca” Cluj-Napoca.

Loredana Tudor, Director Marketing Libris.ro vorbeşte despre responsabilitatea socială, esenţială pentru societate: „Implicarea Libris.ro într-un astfel de parteneriat este un act normal într-o societate civilizată. Este firesc să ne asumăm, fiecare dintre noi, la nivel individual, şi fiecare companie, la nivel micro şi macro social, proiecte de responsabilitate socială. Stă şi în puterea noastră să modelăm lumea în care trăim, să facem bine, să dăruim speranţă. Peste 230.000 de clienţi Libris au rezonat cu acest proiect. Lor le mulţumim astăzi pentru că am ajuns la Alba-Iulia, la a şaptea dotare împreună cu Salvaţi Copiii şi pentru că am atins pragul de 200.000 de euro donaţi cu sprijinul librăriei online Libris.ro.”

În România, contează unde te naşti, ca să poţi trăi: doar 23 de unităţi sunt de nivel III şi pot prelua cazurile severe.

- Articolul continua mai jos-

Naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supravieţui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală urgentă încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern.

Deşi mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi, dintre care nouă în Bucureşti. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre nevoia ca fiecare dintre noi să îşi asume cauza socială a prematurilor: „Prematurii sunt cei mai curajoşi luptători pe care i-am văzut. Dar ei nu pot să ne ceară ajutorul. Cu implicare din partea fiecăruia, niciun prematur nu va pierde lupta pentru viaţă, pentru că nu a existat un incubator pentru el”.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari