Măsuri pentru asigurarea asistenței medicale în zonele aflate sub avertizări meteo

Ministerul Sănătăţii a cerut astăzi direcţiilor de sănătate publică, unităţilor sanitare şi serviciilor de ambulanţă implementarea unor măsuri suplimentare privind acordarea asistenţei medicale, pentru a preîntâmpina apariţia unor evenimente nedorite în rândul populaţiei din zonele aflate sub avertizări meteorologice.

Astfel, Direcţiile de Sănătate Publică au obligaţia de a participa la evaluarea la nivel de judeţ a numărul bolnavilor care necesită transport în vederea efectuării dializei.

Prin medicii de familia si cu participarea asistenţilor comunitari, direcţiile de sănătate publică participă la catagrafierea următoarelor categorii de persoane:

bolnavi cronici cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanenţă;

- Articolul continua mai jos-

gravide cu risc şi a celor în ultimele 2 luni de sarcina;

copii cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă;

persoane dependente fizic;

vârstnici cu nevoi speciale ( este necesara colaborarea autorităţilor publice locale).

pacienţii care necesită dializă sunt transportaţi in unităţile in care fac dializa şi rămân internaţi până la îmbunătăţirea condiţiilor
meteorologice.

Medicii de familie vor fi convocaţi la cabinetele medicale de permanenţă unde vor asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo. Direcţiile de sănătate publică vor colabora cu autorităţile administraţiei publice locale în vederea coordonării activităţilor asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari către cabinetele medicilor de familie din localitate pentru a participa la activităţile desfăşurate în aceasta perioadă.

- Articolul continua mai jos-

În această perioadă spitalele au obligaţia de a evalua şi a asigura stocul de medicamente şi materiale sanitare şi al nevoilor imediate pentru situaţiile de urgenţă apărute.

Unităţile sanitare vor menţine pacienţii, în special femeile gravide, persoane în dializă şi persoane fără adăpost în unitate până la trecerea valului de frig. Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă, nu trebuie să fie externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo.

De asemenea, vor fi identificate căile de acces care trebuie degajate cu prioritate pentru asigurarea accesului pacienţilor, al personalului medical, dar şi al ambulanţelor.

Ministerul Sănătăţii a solicitat unităţilor sanitare asigurarea unui climat corespunzător in saloane (căldură, apă, electricitate)

Managerul General al Serviciului Judeţean de Ambulanţă va răspunde de asigurarea cu personal corespunzător în aceasta perioada (medici, asistenţi medicali, etc), precum şi de asigurarea degajării căilor de acces de la nivelul Serviciului şi al substaţiilor din structura acestuia până la drumul principal.

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

-Articolul continua mai jos-

De asemenea, în cadrul şedinţei Comandamentului de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, care a avut loc astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Interne şi s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă, ministrul Sănătăţii a transmis şi cu această ocazie directorilor direcţiilor de sănătate publică măsurile care sunt necesare a fi întreprinse în perioada imediat următoare.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari