fbpx
Acasă Ştiri Medicale Marinela Debu, preşedinte APAH-RO: "Pacienţii cu hepatită netrataţi determină creşterea anuală a...

Marinela Debu, preşedinte APAH-RO: “Pacienţii cu hepatită netrataţi determină creşterea anuală a persoanelor nou infectate”

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenţia autorităţilor competente din domeniul sănătăţii asupra riscului pe care îl reprezintă românii care suferă de forme de hepatite virale şi nu au acces la tratament din diferite cauze.

Pentru a evita creşterea semnificativă a numărului de pacienţi cu hepatite în fiecare an, APAH-RO militează pentru accesul la tratament al tuturor pacienţilor.

În ceea ce priveşte tratamentul fără interferon, acesta trebuie să cuprindă toţi pacienţii indiferent de gradul de fibroză de care suferă. Limitarea tratamentului la stadiile avansate nu este corectă faţă de pacienţi şi nici nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei. Costurile la nivelul sistemului pot fi reduse prin tratarea acestor afecţiuni în stare incipientă, evitându-se astfel alocarea de fonduri pentru tratarea complicaţiilor şi oferind pacienţilor şansa de a fi membri activi ai comunităţilor în care trăiesc.

Articolul continua mai jos

De asemenea, conform actualelor prevederi, pentru anumite categorii de bolnavi nu există soluţii: pacienţii cu transplant renal (aproximativ 100 de persoane), pacienţii care nu au răspuns la alte tratamente şi persoanele care folosesc droguri intravenoase. O categorie aparte sunt persoanele neasigurate pentru care singura soluţie de a fi trataţi constă în implementarea unui Program Naţional dedicat Hepatitelor Virale.În situaţia unora dintre aceştia nu este în joc doar propria sănătate, ci şi a întregii comunităţi deoarece reprezintă o sursă permanentă de transmitere a bolii.

O parte din aceste probleme pot fi rezolvate prin modificarea contractului cost-volum-rezultat astfel încât să existe mai multe molecule pe piaţă, iar pacienţii să aibă acces la toate terapiile inovatoare prezente în România. Este un nonsens să avem tratamente de ultimă generaţie în ţara noastră dar să nu le folosim.

În acelaşi timp, noile modificări legislative ar trebui să cuprindă contracte multianuale astfel încât să fie mai multă predictibilitate şi să nu mai avem întreruperi de luni de zile în asigurarea tratamentului.

În plus, trebuie să existe continuitate în asigurarea accesului la imunizare, în special pentru hepatita B.

În ceea ce priveşte partea de prevenţie, APAH-RO continuă solicitările de introducere a markerilor virali la medici de familie. Asociaţia salută şi lansarea noilor programe de screening dar atrage atenţia asupra faptului că depistarea unui pacient cu hepatită trebuie însoţită automat de tratarea acestuia. Numai în momentul în care vor asigura acest circuit putem vorbi de un angajament real al României în lupta de eliminarea a hepatitelor în acord cu obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

dermofarm farmec

APAH-RO speră că autorităţile, în special Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, vor trata cu toată seriozitatea propunerile şi nevoile pacienţilor, iar noi modificări vor apărea în cel mai scurt timp posibil.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,927FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm....

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...

Dependența de internet – diagnostic și terapie

Internetul este o prezență din ce în ce mai constantă în viața tuturor, fapt...

Donarea de sânge, influențează pozitiv starea de sănătate a donatorului

Starea de sănătate a donatorului de sânge se îmbunătățește după ce donează deoarece celule...

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului...

Cum se manifestă glaucomul? Clasificare, factori de risc

Ce este glaucomul? Glaucomul este o afecțiune oculară cronică, de cele mai multe ori...